Ντάισελμπλουμ: Χρεοκοπία χωρίς το ΔΝΤ

Ντάισελμπλουμ: Χρεοκοπία χωρίς το ΔΝΤ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς την Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που θέλει το ΔΝΤ, για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, απηύθυνε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά η χώρα θα χρεοκοπήσει.

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν άφηνε περιθώρια να αναθεωρήσει το Ταμείο τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, αν αποδειχθεί ότι ήταν υπερβολικά απαισιόδοξες, όπως χαρακτηρίσθηκαν από Ευρωπαίους αξιωματούχους τις προηγούμενες μέρες. Αρκεί, όπως είπε, να έχει στα χέρια του το Ταμείο όλα τα στοιχεία για το 2016. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετριασμό των απαιτήσεων του Ταμείου για μέτρα, αν και δεν πιθανολογείται μεγάλη αναθεώρηση. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι τα οριστικά στοιχεία θα είναι γνωστά στις 21 Απριλίου, η δήλωση Τόμσεν γεννά ερωτήματα για το κατά πόσον παραπέμπεται για τότε η απόφαση του Ταμείου για την Ελλάδα.

Το Ταμείο, πάντως, έχει ήδη ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα μέχρι προ 15 ημερών διαθέσιμα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2016. Εκπρόσωπός του, η κ. Βιέρα Καρόλοβα, συμμετείχε ως παρατηρήτρια στη διήμερη επίσκεψη της Eurostat στην ΕΛΣΤΑΤ, στις 31/1 και 1/2 στο πλαίσιο της συλλογής στοιχείων, ενόψει της επίσημης ανακοίνωσης του ελλείμματος προϋπολογισμού του 2016 και του δημοσίου χρέους, στις 21 Απριλίου. Το ίδιο το ΔΝΤ ζήτησε να συμμετάσχει η εκπρόσωπός του ως παρατηρήτρια και η ΕΛΣΤΑΤ δέχθηκε, υπό τον όρο της εμπιστευτικότητας, όπως είπε χθες σε επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρός της κ. Θάνος Θανόπουλος.

Οπως διευκρινίζεται, ωστόσο, από αρμόδια πηγή της ΕΛΣΤΑΤ, τα οριστικά στοιχεία «θα τα μάθει και το Ταμείο στις 21 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο».

Ο κ. Τόμσεν, μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, δικαιολόγησε τη στάση του Ταμείου ως προς τα στοιχεία της Ελλάδας, λέγοντας ότι στο παρελθόν το ΔΝΤ ήταν μάλλον υπερβολικά αισιόδοξο, τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τα δημοσιονομικά στοιχεία, επειδή οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνταν.

Εξάλλου, και στην πρόσφατη έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, το Ταμείο σημείωνε ότι στην Ελλάδα γίνονται πολύ πιο συχνά από άλλες χώρες της Ευρωζώνης μεγάλες αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων και των στοιχείων για την ανάπτυξη και συνήθως προς το χειρότερο, κάτι που δυσκολεύει τις προβλέψεις. Επίσης, η έκθεση άφηνε αιχμές για «συνεχιζόμενες πολιτικές πιέσεις», που θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα των επίσημων στατιστικών. Δεν είναι τυχαίο ότι και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε πρόσφατα ανάλογες αιχμές.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, πάντως, χθες δεν άφησε κανένα περιθώριο μη συμμετοχής του Ταμείου, λέγοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία και προσθέτοντας ότι μια έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά. «Αυτοί που λένε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν», είπε.

Τους ισχυρισμούς του Ταμείου ότι η Ελλάδα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις επιχείρησε να αντικρούσει χθες με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, καλώντας το παράλληλα «να αποφασίσει πολύ γρήγορα και να σταματήσει να εγείρει παράλογες απαιτήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή