Να πωληθεί το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ζητούν οι θεσμοί

Να πωληθεί το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ζητούν οι θεσμοί

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ μέσω ενός σφιχτού χρονοδιαγράμματος που προβλέπει πρόσληψη συμβούλου το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 2017 και ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τον Ιούλιο του 2018, περιλαμβάνει η πρόταση των θεσμών προς τις ελληνικές αρχές για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Η πρόταση διατυπώνεται στο MοU που έχουν στείλει οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, ως εναλλακτικό διαρθρωτικό μέτρο για το άνοιγμα της αγοράς στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο στόχος δεν ικανοποιείται μέσω των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος). Η αξιολόγηση σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των ΝΟΜΕ προτείνεται να γίνει τον Ιούνιο του 2017 και μάλιστα από τους ίδιους τους θεσμούς σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και όχι από τη ΡΑΕ, όπως προβλέπει το παρόν μνημόνιο. Οι θεσμοί απαιτούν την περιγραφή των μέτρων στη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και τη θεσμοθέτησή τους το καλοκαίρι του 2017, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Σε ό,τι αφορά τα ΝΟΜΕ οι θεσμοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι από τη θέση τους για τον υπολογισμό των προς δημοπράτηση ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ. Δηλαδή μέσα στο 2017, εκτός από το 12% που προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος θα δημοπρατηθούν και ποσότητες 8%, όσες δηλαδή δημοπρατήθηκαν το 2016. Για το 2018 θα δημοπρατηθεί συνολικά ποσότητα 33%, όπως επίσης και για το 2019.

Το κείμενο που έχει φτάσει από τους θεσμούς στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βάζει φρένο και στα σχέδια της ΔΕΗ για συμπράξεις με ιδιώτες, καθώς θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι αγοραστές των μονάδων που θα βγουν προς πώληση δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση ή συμμετοχή του Δημοσίου. Επιπλέον, δεν αναφέρει πουθενά ως πιθανό εναλλακτικό δομικό μέτρο την πώληση πελατολογίου από τη ΔΕΗ, που σημαίνει ότι έχει απορρίψει τη βασική στρατηγική της ΔΕΗ για το άνοιγμα της αγοράς που προβλέπει τη σύσταση και διάθεση σε τρίτους δύο εταιρειών με πελατολόγιο απ’ όλη την γκάμα της επιχείρησης (βιομηχανίες, εμπορικές επιχειρήσεις, οικιακοί καταναλωτές, αγροτικοί κλπ.). Σε ό,τι αφορά το 17% της ΔΕΗ, οι θεσμοί απορρίπτουν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταφορά του από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο και προκρίνουν την άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την πώλησή του. Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ θέτουν θέμα ολοκλήρωσης του σχεδίου απόσχισης μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2017, δηλώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη του υφιστάμενου νόμου για την πώληση του 100% των μετοχών του. Το ενεργειακό πακέτο μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμενόταν να συζητηθεί χθες σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή