Αυξήθηκαν 5,56% οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης το 2016

Αυξήθηκαν 5,56% οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης το 2016

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης το 2016 δεν στάθηκε αρκετή για να βελτιώσει τη θέση των ξενοδοχειακών μονάδων της πόλης με βάσει τα αποτελέσματά τους στη σύγκριση με τις μονάδες δέκα αντίστοιχου μεγέθους ευρωπαϊκών προορισμών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης αυξήθηκαν κατά 5,56% πέρυσι, φθάνοντας σε 2.309.617 έναντι 2.187.932 το 2015. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων των Ελλήνων επισκεπτών αυξήθηκε σε ποσοστό 6,83% (1.226.544) και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων των ξένων (1.083.073) σε ποσοστό 4,16%.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε η εταιρεία τουριστικών μελετών και ερευνών GBR Consulting για το 2016, το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε κατά 5,4%. Παρά την αύξηση, το μέσο έσοδο των ξενοδοχείων της πόλης διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το μέσο έσοδο των μονάδων δέκα αντίστοιχου μεγέθους ευρωπαϊκών πόλεων (Αμβέρσα, Μπέρμιγχαμ, Κολωνία, Ντίσελντορφ, Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Βουδαπέστη, Αμβούργο, Μάντσεστερ, Σάλτσμπουργκ). Επιπλέον, η μέση τιμή δωματίου αυξήθηκε οριακά σε ποσοστό 0,6%, με αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη συγκρινόμενη με τις παραπάνω πόλεις να διατηρεί και σε αυτό το μέγεθος την τελευταία θέση. Σημειώνεται ότι η GBR αντλεί τα στοιχεία της από τη μεγαλύτερη εταιρεία στατιστικών ερευνών για ξενοδοχεία, την STR Global.

Σε επίπεδο ξένων αγορών, την πρώτη θέση κατέλαβαν οι Κύπριοι με 141.082 διανυκτερεύσεις, που αποτυπώνει μία αύξηση της τάξεως του 14,95% σε σχέση με το 2015. Οι Τούρκοι με 81.947 διανυκτερεύσεις κατετάγησαν στη δεύτερη θέση (αύξηση 4,48%) και οι Αμερικανοί με 73.199 διανυκτερεύσεις (αύξηση 0,47%) στην τρίτη. Τη λίστα με τις 10 σημαντικότερες αγορές για τη Θεσσαλονίκη συμπληρώνουν η Γερμανία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Βουλγαρία, η Σερβία-Μαυροβούνιο, η Ιταλία και η Βρετανία.

Εξάλλου, η Ενωση Ξενοδόχων υπογραμμίζει ότι και στη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα με τις γκρίζες τουριστικές μισθώσεις σε μη αδειοδοτημένα από τον ΕΟΤ ακίνητα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Παράλληλα, αυξάνονται τα κρούσματα επιχειρήσεων που προβάλλονται ως ξενοδοχεία χωρίς να έχουν Ειδικό Σήμα λειτουργίας για ξενοδοχειακή χρήση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Ενωση κατήγγειλε στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού την ύπαρξη στην πόλη ενός ακόμη καταλύματος, το οποίο αυτοτιτλοφορείται ως ξενοδοχείο, ενώ έχει άδεια λειτουργίας ενοικιαζόμενων δωματίων. Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωση διαπιστώνει ότι το εν λόγω κατάλυμα στη διαδικτυακή του διεύθυνση αναγράφεται ως ξενοδοχείο, ενώ στην επικαιροποιημένη λίστα καταλυμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης του υπουργείου Τουρισμού φαίνεται ότι έχει άδεια λειτουργίας ενοικιαζόμενων δωματίων. Παράλληλα, η Ενωση επισημαίνει ότι το εν λόγω κατάλυμα έχει άλλο διακριτικό τίτλο σε καταχώριση που έχει κάνει σε ιστοσελίδα μεγάλης πλατφόρμας διαδικτυακών κρατήσεων. Καταλήγοντας σχολιάζει ότι με αυτό τον τρόπο προκαλείται παραπλάνηση του καταναλωτή και ασκείται αθέμιτος ανταγωνισμός στα λειτουργούντα με άδεια ξενοδοχείου καταλύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή