Ο Κυριάκος στο Βερολίνο και η επίθεση αξιοπιστίας

Ο Κυριάκος στο Βερολίνο και η επίθεση αξιοπιστίας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν λογικό η επίθεση αξιοπιστίας του Κυριάκου Μητσοτάκη να ξεκινήσει από το Βερολίνο. Η Αγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και οι επιχειρηματίες και τα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας, επηρεάζουν άμεσα τις οικονομικές, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Το αφήγημα περί απελευθέρωσης της οικονομίας μέσα από μείωση δαπανών και φόρων, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας που πάσχει από έναν διαχρονικό κρατισμό –ο γιγαντισμός του Δημοσίου και της γραφειοκρατίας έχει διακομματικά θεμέλια– είχε απήχηση. Κάθε σώφρων άνθρωπος αντιλαμβάνεται πως ο μόνος τρόπος για υπέρβαση της κρίσης είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις. Φυσικά, για να έρθουν οι ξένοι επιχειρηματίες, να επενδύσουν οι εγχώριοι, αλλά και για να σταματήσει η μαζική έξοδος των καλύτερων ελληνικών μυαλών προς το εξωτερικό πρέπει να μειωθούν οι φόροι. Είναι τόσο απλό. Το γνωρίζουν αυτό οι Γερμανοί, αλλά επιμένουν σε εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα. Εάν θέλουν να πετύχει η Ελλάδα –η συμπεριφορά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών τα τελευταία χρόνια κάνει πολλούς να αμφιβάλλουν– αλλά και να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, πρέπει να χαλαρώσουν το λουρί των εξωφρενικών πλεονασμάτων που πνίγει κάθε ρεαλιστική προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, δυσχεραίνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, απομακρύνει επενδυτές, και τελικά εγκλωβίζει την Ελλάδα σε έναν καταστροφικό φαύλο κύκλο. Το ζήτημα δεν είναι πως οι Γερμανοί και κυρίως ο κ. Σόιμπλε δεν βλέπουν το αυτονόητο. Δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα και τους πολιτικούς της. Δυσφορούν για την έλλειψη ειλικρίνειας κάποιων, τις ιδεοληψίες άλλων. Επίσης, παρά το διαφορετικό ύφος και τις προσπάθειες του κ. Τσακαλώτου, το φάντασμα Βαρουφάκη –και οι συνέπειες της συμπεριφοράς του ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο–, δυστυχώς, σκιάζει ακόμη την εικόνα της Ελλάδας.

Η απάντηση στο διαχρονικό και διακομματικό σκηνικό αναξιοπιστίας δεν μπορεί παρά να είναι η προβολή μιας σταθερής και σοβαρής στάσης που στην πορεία θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Αυτό είναι το στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τη μια, να δείξει ότι όντως έχει το κοστολογημένο πρόγραμμα και τους ικανούς ανθρώπους να το υλοποιήσουν, και από την άλλη, να πείσει ότι έχει τη βούληση να συγκρουσθεί με συμφέροντα, τόσο συνδικαλιστικά, όσο και επιχειρηματικά που πρόσκεινται στη δική του παράταξη. Δεν μπορεί να μειώνονται μισθοί και συντάξεις και οι τιμές των αγαθών να παραμένουν ίδιες. Να πείσει τους εταίρους ότι είναι αποφασισμένος να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς και τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, αλλά και την ελληνική κοινωνία ότι οι αλλαγές θα είναι προς όφελός της. Να ταυτισθεί προσωπικά και δημόσια με τη μεταρρύθμιση, και να αναλάβει επιτέλους ένας Ελληνας πολιτικός την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Ας το ονομάσει εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης. Αν το κάνει, θα μπορέσει πιο εύκολα να επιβάλει το δικό του μείγμα πολιτικής. Ο Σόιμπλε έχει πλέον αντιληφθεί ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη, έστω και αν είναι δύσκολο να το αναγνωρίσει πριν από τις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Αλλά θα τη «δώσει» μόνο εάν πεισθεί για την αξιοπιστία του Ελληνα πρωθυπουργού. Οπως φάνηκε και από την επίσκεψη στο Βερολίνο, το τεράστιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ανοίγει πόρτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εχει την ευκαιρία να δείξει ότι αυτός θα είναι διαφορετικός. Οτι κάθε υπόσχεσή του θα είναι εφικτή και κοστολογημένη. Και, παράλληλα, ότι ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει την εθνική συνείδηση και το πολιτικό θάρρος να στηρίξει και κάποια από τα αντιδημοφιλή μέτρα της κυβέρνησης. Δεν είναι εύκολο, αλλά έτσι κτίζεται η αξιοπιστία. Να αποδείξει ότι το εννοούσε όταν έλεγε στους Γερμανούς επιχειρηματίες πως η πρώτη μεγάλη ήττα του λαϊκισμού, που απλώνεται και απειλεί την Ευρώπη, θα έρθει στην Ελλάδα, τη χώρα όπου γιγαντώθηκε την τελευταία επταετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή