Το τάμα και το θάμα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Στη χώρα όπου καταυγάζει το σέλας του Ορθού Λόγου πολλοί αντιμετωπίζουν ως σολοικισμό την πρόταση για την αναγέννηση του Τάματος του Εθνους. Λογικόν. Ομως πριν καταδικάσουμε τους βουλευτές ελαφρά τη καρδία, ας εγκύψουμε στα κρυφά ρεύματα και τις βαθύτερες σκέψεις που κίνησαν την χείρα τους για να υπογράψει το επίμαχο έγγραφο. Πάρτε τα λογικά, που λένε. Οταν πιστεύεις πως εκεί που η Ελλάδα κάλπαζε ανενόχλητη στη λεωφόρο της προόδου, της ανάπτυξης, του πλούτου και του μέλλοντός της και εντελώς ξαφνικά, από το πουθενά, την έπνιξε η χιονοστιβάδα της κρίσης και των μνημονίων, είναι δυνατόν να μην σκεφτείς ότι ο καλός Θεούλης κάτι θέλει να σου πει; Οταν πιστεύεις ότι ο Σόιμπλε δεν είναι άνθρωπος, αλλά μετενσάρκωση της Σφίγγας που βασανίζει τη Θήβα του Οιδίποδα, θα ήταν παράλογο να μην καταλήξεις πως πρόκειται για απεσταλμένο της θεϊκής οργής. Αγγελος Εξολοθρευτής.

Τη λύση την έχουμε μπροστά στα μάτια μας και γι’ αυτό δεν μπορούμε να τη δούμε, σαν το «Κλεμμένο γράμμα» του Πόε. Εχετε αναλογισθεί πώς θα ήσαν τα πράγματα και ποια θα ήταν η Ελλάδα το 2017, αν δεν είχαμε αθετήσει την υπόσχεση που έδωσαν οι Ελληνες στον Σωτήρα το 1829; Και δεν αισθάνεσθε ρίγος ιερόν όταν διαπιστώνετε πως κοντά δύο αιώνες αργότερα ορισμένοι από τους εκλεγμένους εκπροσώπους σας σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο που σκέφτονταν και οι πρόγονοί τους δύο αιώνες πριν; Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε. Η Ελλάς διατηρεί ακέραιον το σφρίγος της νεότητός της.

Το ξέρω. Περιμένετε να μιλήσω για τη Νέα Δημοκρατία και το γεγονός ότι 16 βουλευτές της είχαν τη φαεινή τούτη ιδέα. Περιμένετε να διαρρήξω τα ιμάτιά μου και να αναρωτηθώ αν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από τον βούρκο. Πρώτον, να συμφωνήσουμε σε κάτι. Οπου παρατηρείται συσσωμάτωσις πέραν των πέντε συμπατριωτών μας, είναι μαθηματικώς αποδεδειγμένον ότι ο έκτος θα είναι κάποιος Γιακουμάτος. Δεύτερον. Η πεποίθηση πως όσα μας συμβαίνουν οφείλονται σε άνωθεν παρεμβάσεις, για τις οποίες εμείς οι ίδιοι δεν φέρουμε καμία ευθύνη, είναι δημοκρατικά μοιρασμένη σε όλο το πολιτικό φάσμα. Η εθνική βλάβη δεν είναι προνόμιο των ολίγων πρωταγωνιστών της δημόσιας βλακείας. Οπως κι αν ερμηνεύεις το «άνωθεν», η συνταγή είναι η ίδια. Οφείλεις να το εξευμενίσεις.

Θα κάνω μία πρόβλεψη. Η πρωτοβουλία θα έχει ανταπόκριση. Ελπίζω μόνον κάποιοι να συλλογιστούν πως το θρησκευτικό αίσθημα δεν αξίζει να διασυρθεί στις πλατείες, εκεί όπου το κοινό κραυγάζει «η χούντα δεν έπεσε το ’73». Δύσκολα πράγματα. Η έφεση προς την αυτογελοιοποίηση είναι η ισχυρότερη συνεκτική δύναμη της κοινωνίας μας.

Η άρνηση του ΚΑΣ στον οίκο Gucci χθες μεταδόθηκε ωσάν να επρόκειτο για ένα ακόμη ηρωικό «Οχι» του ελληνισμού. Να δούμε τι θα γίνει την επόμενη φορά που οι συνδικαλιστές θα κρεμάσουν την κουρελαρία τους στα Προπύλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή