Μουσικές εξαίσιες

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΟΟΥΛ

SAMPHA

Process

Young Trucks

Τον Βρετανό μουσικό Sampha τον γνωρίσαμε από τις συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο SBTRKT, ο Drake, ο Kanye West και η Solange. Ξεχώριζε για τις στιβαρές παραγωγές του και για τα ευαίσθητα, χαμηλόφωνα φωνητικά, τα οποία συναντήσαμε και στα δύο EP που έχει κυκλοφορήσει. Φέτος, κυκλοφόρησε τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο του με τίτλο Process και είναι εξαιρετικός. Οι βαθιά προσωπικοί στίχοι του δένουν με τις εύστοχες ακροβασίες μεταξύ της σόουλ και της ηλεκτρονικής μουσικής, και παραδίδει έναν δίσκο ο οποίος έχει φτιαχτεί για να ακούγεται ολόκληρος –σαν κρυφάκουσμα ενός εσωτερικού μονολόγου– αλλά ταυτόχρονα έχει πολλά τραγούδια που μπορούν να σταθούν και αυτόνομα. Προσωπικές αδυναμίες: η πιανιστική μπαλάντα « (No One Knows Me) Like the Piano» και το πιο δυναμικό «Blood On Me».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Taneyev, Rimsky-Korsakov

Piano Trios

Leonore Piano Trio

Hyperion CDA 68159

Στη σύνθεση ο Σεργκέι Τανέγεφ υπήρξε μαθητής του Τσαϊκόφσκι, στο πιάνο του Νικολάι Ρούμπινσταϊν. Ο Ρίμσκι-Κόρσακοφ θεωρούσε ότι η μουσική του διέθετε εκφραστικότητα και ομορφιά. Στο Τρίο για πιάνο σε ρε ελάσσονα κυριαρχούν ηχοχρώματα του λυκόφωτος του ρομαντισμού και πληθωρικό συναίσθημα, ενώ η κομψότητα της γραφής διασφαλίζει ότι το ακρόαμα δεν γίνεται αποπνικτικό. Ο Τανέγεφ ολοκλήρωσε το έργο του το 1907, ο Ρίμσκι-Κόρσακοφ άφησε το δικό του Τρίο για πιάνο ημιτελές (1897) – το συμπλήρωσε ο γαμπρός του Μαξ Στάινμπεργκ. Τα μέλη του συνόλου «Λεονόρε» υποστηρίζουν και τα δύο έργα με υποδειγματικό τρόπο, προβάλλοντας τις μελωδικές ιδέες, όπως επίσης την ενδιαφέρουσα αντιστικτική γραφή.

Ν. Α. ΔΟΝΤΑΣ

ΠΟΠ

THE XX

I See You

Young Turks

Πιο ηλεκτρικό και πολυδιάστατο το τρίτο άλμπουμ των XX με τίτλο «I See You». Τα ταλέντα των μελών του συγκροτήματος ξεδιπλώνονται και το αποτέλεσμα είναι η πιο φιλόδοξη δουλειά τους έως σήμερα. Το τρίο από το Λονδίνο παραμένει πάντα πιστό στις ρίζες του, στην dream pop με τις καθαρές συναισθηματικές μελωδίες. Μόνο που αυτή τη φορά οι συνθέσεις είναι πιο πλούσιες. Τα φωνητικά των Romy Madley Croft και Oliver Sim εναρμονίζονται, βρίσκονται σε διάλογο, έρχονται σε αντίθεση, και πιο πίσω ο Jamie XX (έχοντας αποφορτίσει τις πολλές ηλεκτρονικές του ανησυχίες με τον προσωπικό δίσκο «In Colour») δίνει με μίνιμαλ μπιτ τον ρυθμό. Το αποτέλεσμα είναι έξοχο.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΗ

The Bright Side of the Road is You, Vol. 4

Compiled by Giorgos Muchtaridis

Minos EMI – Universal

Ενα διπλό άλμπουμ όπου μπορείτε να ακούσετε μερικά από τα πιο ωραία ξένα τραγούδια που έγιναν ραδιοφωνικές επιτυχίες τον τελευταίο χρόνο, διαλεγμένα από τον διευθυντή του πολύ καλού ραδιοσταθμού Pepper 96.6 Γιώργο Μουχταρίδη. Μα, όχι μόνο. Θα βρείτε και αληθινά «ψαγμένες» μουσικές επιλογές από τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, το Μαρόκο, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αργεντινή και, βέβαια, την Ελλάδα. Τραγούδια νέων καλλιτεχνών που παίζουν με δημιουργικό τρόπο με τις παραδόσεις της ποπ, της σόουλ, του ροκ κ.ά., κατορθώνοντας να υπάρξουν στον δύσκολο χώρο της διεθνούς μουσικής βιομηχανίας δίχως να της παραδοθούν.

Γ. ΣΥΚΚΑ

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

The Early Piano Works of Erik Satie

Piano – Nancy Kougioufa

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ – ΕΜΣΕ

Ο Ερίκ Σατί, αυτός ο παράξενος, παιχνιδιάρης Νορμανδός συνθέτης (1867-1925) επένδυσε δημιουργικά στις συνθέσεις μινιατούρες, συνδυάζοντας και εναρμονίζοντας τη ρομαντική ηχώ του 19ου με τον μοντερνισμό και τον φορμαλισμό του 20ού. Ο Σατί πειραματίστηκε με έναν δραστικό τρόπο, δημιουργώντας ένα έργο μικρό σε όγκο μα εξαιρετικά ιδιαίτερο σε βάθος και ποιότητα. Ο διακριτικά λυρικός και ανεπαίσθητα ειρωνικός, χιουμοριστικός ήχος του, η λεπτή μελαγχολία που τον διακρίνει επίσης, συνεχίζει να συγκινεί τόσο τον απλό ακροατή όσο και τον απαιτητικό, υποψιασμένο φιλόμουσο. Στην έκδοση που παρουσιάζουμε σήμερα, τα πρώιμα πιανιστικά έργα του Σατί ερμηνεύει με δεξιοτεχνία και ευαισθησία η Νάνσυ Κουγιούφα, η οποία ασχολείται συστηματικά με το έργο του Γάλλου μουσικού. Μικρές, κρυστάλλινες ατμόσφαιρες δημιουργούνται σε κάθε σύνθεση μέσα από την ερμηνεία της Ελληνίδας σολίστ.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή