Τα ελληνικά χρόνια της υψιφώνου Μαρίας Καλογεροπούλου

Τα ελληνικά χρόνια της υψιφώνου Μαρίας Καλογεροπούλου

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρώτη μου καριέρα θεωρώ και ονομάζω εκείνη στην Αθήνα, στη διάρκεια του πολέμου. […] Αυτή είναι που μου προσέφερε την πείρα μου, είμαι σίγουρη, γιατί εκεί ασκήθηκα, εκεί απέκτησα τις σκηνικές εμπειρίες μου, εκεί είχα τα πάνω μου και τα κάτω μου. Ωσπου να πάω στην Ιταλία –για τη μεγάλη καριέρα, όπως θα μπορούσα να πω–, είχα ήδη μάθει τόσους ρόλους, [αφού] τραγουδούσα επί οκτώ χρόνια. […] Βλέπετε, λοιπόν, [γιατί αργότερα] δεν υπήρξαν εκπλήξεις για μένα. Γι’ αυτό λέω πως αυτή η πρώτη καριέρα ήταν για μένα απόλυτα απαραίτητη», έλεγε η Μαρία Κάλλας σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Εντουαρντ Ντόουνς το 1968.

Τα ελληνικά χρόνια της σπουδαίας υψιφώνου επιχειρεί να αναδείξει η συναυλία «Η δεσποινίς Μαρία Καλογεροπούλου», που διοργανώνεται στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής στις 22 Φεβρουαρίου σε επιμέλεια του λυρικού ερμηνευτή και παιδαγωγού Αρη Χριστοφέλλη. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν άριες και τραγούδια που ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας πριν αναχωρήσει για τη «μεγάλη καριέρα» του εξωτερικού στα λυρικά θέατρα του κόσμου. Ενδεικτικά, θα ακουστούν οι άριες «Care Selve» από την όπερα «Atalanta» του Χέντελ, «Batti, Batti o bel Masetto» από τον «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ, «Air du miroir» από την όπερα «Θαΐς» του Μασενέ, αλλά και η «Παλόμα» του Ιραντιέρ και η «Αστέρω» του Ρόδιου. Τα τραγούδια του αφιερώματος θα ερμηνεύσουν τέσσερις νέες Ελληνίδες σοπράνο με διεθνή καριέρα: η Φανή Αντωνέλου, η Νίνα Κουφοχρήστου, η Μαρία Κωστράκη και η Αρτεμις Μπόγρη. Στο πιάνο θα είναι ο σολίστ Θανάσης Αποστολόπουλος.

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας θα κορυφωθούν τον Μάρτιο με την παρουσίαση της όπερας «Λουτσία ντι Λαμερμούρ» του Ντονιτσέτι σε συναυλιακή μορφή. Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή