Ενδοκυβερνητικό αλαλούμ με αφορμή τροπολογία για τη στέγαση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Ενδοκυβερνητικό αλαλούμ με αφορμή τροπολογία για τη στέγαση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινοβουλευτικό «μυστήριο» με άγνωστες, επί του παρόντος, ενδοκυβερνητικές πτυχές, σημάδεψε σήμερα τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, με επίκεντρο βουλευτική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα στέγασης ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Βουλευτής που την υπέγραφε την υπερασπίστηκε. Λίγο μετά, παριστάμενο κυβερνητικό στέλεχος επιχειρηματολόγησε υπέρ της προτεινόμενης ρύθμισης, και άφησε να εννοηθεί ότι λίγο αργότερα η κυβέρνηση θα την αποδεχόταν. Στη συνέχεια, όμως, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, άλλος βουλευτής –που επίσης συνυπέγραφε την τροπολογία- εμφανίστηκε να ζητεί από την κυβέρνηση να μην την κάνει αποδεκτή, με αποτέλεσμα υπουργός να υιοθετήσει την έκκλησή του.

Μάλιστα, το «πάγωμα» αιτιολογήθηκε με την επίκληση της ανάγκης να γίνουν διορθώσεις που να καθιστούν την τροπολόγία «σύννομη», αν και νωρίτερα, αναλόγου περιεχομένου ενστάσεις της αντιπολίτευσης είχαν απορριφθεί από την πλειοψηφία με έντονο τρόπο.

Τα τέσσερα στάδια του «μυστηρίου»

Η αρχή έγινε με την κυρία Μερόπη Τζούφη (ΣΥΡΙΖΑ) να λέει: «Με την τροπολογία που καταθέτουμε, επιδιώκουμε να υπάρξουν κατάλληλοι χώροι και δομές προσωρινής φιλοξενίας των παιδιών που χρήζουν προστασίας. Ολοκληρώνουμε την κοινωνική προστασία προς όλους τους ανήλικους που διαμένουν στη χώρα, χωρίς διακρίσεις και με γνώμονα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Λίγο αργότερα, και αφού έχουν μεσολαβήσει πολλές αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, έλεγε: «Εγώ είδα την τροπολογία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να σας πω ότι τη σκέφτομαι πολύ σοβαρά και τη συζητάμε και με την Υπουργό (Σ.σ. ενν. την κυρία Αχτσιόγλου), για να την κάνουμε αποδεκτή». Και συνέχισε απευθυνόμενη στους επικριτές: «Δεν είναι καλό; Μήπως κάνετε τεράστιο λάθος με το να ανασηκώνετε στο ύψος όλη αυτήν την ιστορία; Τι θέλετε ακριβώς; Να μη στεγαστούν τα ασυνόδευτα. Αυτό θέλετε».

Και ενώ όλα φαίνονταν να έχουν πάρει το δρόμο τους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ.Μαντάς, ελάχιστα πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση είπε απευθυνόμενος στην υπουργό Εργασίας Ευτυχία Αχτσιόγλου και στην κυρία Φωτίου: «Σας λέω να μην την κάνετε αποδεκτή, προκειμένου να κάνουμε τις όποιες διορθώσεις χρειάζονται, έτσι ώστε να είναι σαφή τα πράγματα και να μην υπάρχει ούτε η παραμικρή δυνατότητα να παρερμηνευτεί. Να τη δούμε καλύτερα».

Με αφορμή την ξαφνική αυτή παρέμβαση, η κυρία Αχτσιόγλου είπε: «Μετά και από την παρέμβαση του Βουλευτή, του κ. Μαντά, δεν θα γίνει δεκτή η τροπολογία, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, ώστε να είναι πλήρως σύννομη και πλήρως συμβατή και με το ενωσιακό δίκαιο. Παρ’ όλα αυτά, τη λογική αυτής της τροπολογίας υποστήριξε και η Αναπληρώτρια Υπουργός».

Τί προέβλεπε η τροπολογία

Στην επίμαχη τροπολογία, οι βουλευτές Μερόπη Τζούφη, Ν.Ηγουμενίδης, Χρ. Μαντάς και Γρ.Στογιαννίδης ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται η νομοθετική κατοχύρωση της τεχνικής συνδρομής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο διευθέτησης επειγόντων ζητημάτων προστασίας της ανηλικότητας και εξυπηρέτησης απρόβλεπτων αναγκών ευάλωτων ομάδων ανηλίκων». Στο πλαίσιο αυτό, πρότειναν: «Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και να συνάπτει με τρίτους συμβάσεις εκτέλεσης έργων και προμήθειας αγαθών σχετικά με την αναδιαμόρφωση, επισκευή και εγκατάσταση εξοπλισμού ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας και των εποπτευόμενων φορέων της, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη στέγαση και φιλοξενία ανηλίκων, που χρήζουν ιδιαίτερης και επείγουσας κοινωνικής προστασίας, ιδίως απροστάτευτων τέκνων και ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η διαδικασία σύναψης συμβάσεων της προηγούμενης παραγράφου δύναται, για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης στεγαστικής ανάγκης, λαμβανομένων υπόψη και λόγων προστασίας της ανηλικότητας σε περίοδο προσφυγικής κρίσης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται, να διενεργείται κατόπιν διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημόσιες συμβάσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή