Στο 60% οι πιθανότητες Grexit στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας

Στο 60% οι πιθανότητες Grexit στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανότητες 60% δίνουν οι αναλυτές του The Economist Intelligence Unit να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη την επόμενη πενταετία.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανάλυσή τους για τη χώρα, δεν τίθεται θέμα αν, αλλά πότε θα συμβεί το Grexit. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να αναπτυχθεί, παραμένοντας εντός της Ευρωζώνης, ακόμη και με το καλύτερο σενάριο, το οποίο απέχει από την πραγματικότητα, επί του παρόντος. Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, σημειώνουν, θα αργήσουν να αποδώσουν και εν τω μεταξύ τα μέτρα περικοπής των δαπανών και αύξησης των φόρων θα συνεχίζουν να συμπιέζουν την εγχώρια ζήτηση και να εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Επιπλέον, χωρίς διαγραφή χρέους, στην οποία δεν πρόκειται να συναινέσει η Γερμανία, η οικονομική δραστηριότητα θα είναι υποτονική επί δεκαετίες, υποστηρίζουν οι αναλυτές. Αναφερόμενοι στο προσεχές Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων που ξεκινούν τον Μάρτιο, μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός, ο οποίος θα επιτρέπει την εκταμίευση τελικώς κάποιων πόρων στην Ελλάδα, αποτρέποντας ένα πιθανό δράμα χρεοκοπίας. Οι δανειστές, σημειώνουν, θέλουν απεγνωσμένα να αποφευχθεί μια ελληνική κρίση στη μέση του εκλογικού κύκλου, αλλά πρέπει και η Ελλάδα να «παίξει μπάλα» και να κάνει κάτι, πριν ζητήσουν από τα κοινοβούλια της Ολλανδίας και της Γερμανίας να εγκρίνουν την επόμενη δόση.

Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, το ενδεχόμενο των εκλογών δεν αποκλείεται αν οι χώρες της Ευρωζώνης επιμείνουν να νομοθετήσει η κυβέρνηση από τώρα μέτρα λιτότητας, τα οποία θα λειτουργούν ως ασφαλιστική δικλίδα, σε περίπτωση που δεν πετύχει τους στόχους του ο προϋπολογισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή