Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Τίλερσον – Λαβρόφ

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Τίλερσον – Λαβρόφ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα αποφασιστικότητας από το Πεντάγωνο, εποικοδομητική γλώσσα συνεργασίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αν και ο συνδυασμός δεν είναι πρωτότυπος, ειδικά στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα, οι χθεσινές, παράλληλες τοποθετήσεις των δύο κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας αποτυπώνουν τις ταλαντεύσεις της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την επαναπροσέγγιση της Ρωσίας.

Μιλώντας κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις εκτίμησε ότι «δεν είναι δυνατή αυτήν τη στιγμή η συνεργασία μας (με τη Ρωσία) στο στρατιωτικό επίπεδο» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Επιπλέον, δήλωσε ότι «υπάρχουν πολύ λίγες αμφιβολίες σχετικά με τις παρεμβάσεις ή απόπειρες παρέμβασης (της Ρωσίας) σε εκλογές δημοκρατικών χωρών», αν και απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως για τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη χώρα του.

Μια μέρα νωρίτερα, ο Τζιμ Μάτις είχε συρρικνώσει τις ελπίδες για άμεση ομαλοποίηση των αμερικανορωσικών σχέσεων, υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ οφείλει «να διαπραγματευτεί από θέσεις ισχύος» με τη Ρωσία. Η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε άμεση αντίδραση του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος διεμήνυσε ότι «όποιος αποπειραθεί να συνομιλήσει με τη Ρωσία από θέση ισχύος θα αποτύχει».

Διαφορετικό ήταν το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Βόννη, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου της ομάδας G20. «Χαίρομαι που συναντιόμαστε και πάλι», είπε ο Λαβρόφ, υποδεχόμενος το μέχρι πρότινος αφεντικό της ExxonMobil, που διατηρούσε επί σειράν ετών επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο Τίλερσον δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αναζητεί «νέο κοινό έδαφος» για συνεργασία με τη Ρωσία, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να τιμήσει η Μόσχα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με τη συμφωνία του Μινσκ για την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία.

Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις από τα Ηνωμένα Εθνη και τον αραβικό κόσμο έχει πυροδοτήσει η προχθεσινή αποστασιοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ από την προοπτική δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στον Λευκό Οίκο. Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο ΟΗΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους, τονίζοντας ότι η λύση των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης, «είναι ο μόνος δρόμος για μια περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση του παλαιστινιακού προβλήματος».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της ριζοσπαστικής σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου «προχώρησαν στην ημιεπίσημη αναγγελία θανάτου του δρόμου των διαπραγματεύσεων» για το Παλαιστινιακό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή