Αντιδράσεις στη Γερμανία για την πώληση της Opel από την GM

Αντιδράσεις στη Γερμανία για την πώληση της Opel από την GM

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mεγάλη αναταραχή επικρατεί στη Γερμανία, εξαιτίας του ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για τα σχέδια της General Motors να πωλήσει την προβληματική γερμανική θυγατρική της Opel-Vauxhall στη γαλλική PSA (Peugeot-Citroen) – ο γερμανικός Τύπος κάνει λόγο για «προδοσία» εκ μέρους του Παρισιού. To Βερολίνο δεν κρύβει την οργή του αλλά και την ανησυχία του, επειδή μια πιθανή πώληση της αυτοκινητοβιομηχανίας μπορεί να προξενήσει μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας μόλις λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Επιπλέον, δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στα εργοστάσια της Opel, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις Γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την αγανάκτηση και την απογοήτευσή τους και ισχυρίζονται ότι δεν τους ενημέρωσαν εκ των προτέρων ούτε η GM ούτε η Peugeot. Σημειωτέον ότι ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέφ είχε τη Δευτέρα συνομιλίες με την Αγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, δεν έγινε καμία σχετική αναφορά. Γι’ αυτό και στον γερμανικό Τύπο υπήρξαν δημοσιεύματα που αναφέρονταν «σε προδοσία» εκ μέρους της Γαλλίας. Εν τω μεταξύ, την Τρίτη ανακοινώθηκαν επισήμως τα σχέδια εξαγοράς της Opel-Vauxhall από την General Motors. Η Μπριγκίτε Τσίπριες, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι τέτοιες επαφές έγιναν χωρίς τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων. H κ. Τσίπριες και άλλα κυβερνητικά στελέχη θα συναντηθούν με εκπροσώπους της γαλλικής κυβέρνησης και θα συζητήσουν τους τρόπους για να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις μιας εξαγοράς στους Γερμανούς εργαζομένους.

Ισχυρές αντιδράσεις

Αντιμέτωπη με τις ισχυρές αντιδράσεις στη Γερμανία η Μέρι Μπάρα, διευθύνουσα σύμβουλος της General Motors, έσπευσε χθες στα κεντρικά της Opel στο Ρίσελχαϊμ για συζητήσεις με τη διοίκηση και τα σωματεία της. Η Opel-Vauxhall (η Οpel στη Βρετανία λειτουργεί υπό την επωνυμία Vauxhall) καταγράφει ζημίες 8 δισ. δολάρια από το 1999, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η GM για την εξυγίανσή της. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της PSA Peugeot-Citroen, Κάρλος Ταβάρες, επιδιώκει μια συνάντηση με εκπροσώπους της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Τις ανησυχίες τους για τον αντίκτυπο μιας εξαγοράς στις θέσεις εργασίας διατυπώνουν και στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης. Η Vauxhall είναι η δεύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας, με 10% μερίδιο αγοράς, ενώ απασχολεί άμεσα 4.500 άτομα και εμμέσως 37.000 άτομα (προμηθευτική αλυσίδα, πωλήσεις). Χθες, ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ μετέβη στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο υπουργό Βιομηχανίας Κριστόφ Σιρίγκ και εκπροσώπους από τη διοίκηση της PSA Peugeot-Citroen. Στόχος του να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας στα εργοστάσια της Vauxhall. Τέλος, αναφέρεται ότι είχε προηγηθεί στο Λονδίνο η συνάντηση του προέδρου της GM Νταν Αμαν με τον κ. Κλαρκ και συνδικαλιστικά στελέχη, στο πλαίσιο της οποίας δεν δόθηκαν κάποιες εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή