Χωρίς πακέτο νέων προτάσεων η κυβέρνηση

Χωρίς πακέτο νέων προτάσεων η κυβέρνηση

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστά τα χαρτιά της για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές κρατά η κυβέρνηση, σε μια σαφή προσπάθεια περιορισμού της πολιτικής φθοράς από παρατεταμένη συζήτηση των υποχωρήσεων στις οποίες είναι διατεθειμένη να προβεί, αλλά και για να αποτρέψει την εκδήλωση διαφωνιών από βουλευτές και κομματικά στελέχη που θα κληθούν να τοποθετηθούν εάν ανοίξει δημοσίως μια τέτοια συζήτηση. Καθίσταται σαφές από τον τρόπο που το Μαξίμου επιλέγει να χειριστεί το θέμα, ότι τα όποια μέτρα συμφωνηθούν, θα γνωστοποιηθούν μόνο συνοδευόμενα από τα ανταλλάγματα που προσπαθεί να εξασφαλίσει, προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατόν ο πολιτικός αντίκτυπος και να είναι περισσότερο ευχερής η επικοινωνιακή διαχείριση του ελιγμού υποχώρησης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρουσίασε σχεδόν ως μια συζήτηση επί της διαδικασίας αυτή που εξελίσσεται με ορίζοντα το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Λιγότερο από ένα 24ωρο μετά τη σαφή αναφορά του επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, στην ανάγκη η Αθήνα να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις, να καταθέσει τη δική της αντιπρόταση, ο κ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε πρόταση στο τραπέζι, ενώ υπονόησε ότι η Αθήνα έχει κάνει ό,τι της αναλογεί και τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι από την άλλη πλευρά. Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για μια διαδικασία που εξελίσσεται με αντικείμενο να συμφωνηθεί το πλαίσιο που θα επιτρέψει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, δηλαδή να συμφωνηθούν οι μακροοικονομικές προβλέψεις για τη μετά το 2018 περίοδο, προκειμένου να ακολουθήσει η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Προς τούτο, επανέλαβε ότι η Αθήνα αναμένει από το ΔΝΤ να τροποποιήσει τις εκτιμήσεις του, αξιοποιώντας τα αναθεωρημένα στοιχεία για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να κάνει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι βουλευτές

Τη στιγμή, πάντως, που η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση για επιπλέον μέτρα, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι η συζήτηση έχει ανοίξει και αφορά μία σειρά από δύσκολα θέματα: τη μείωση του αφορολόγητου, το θέμα των συντάξεων, την παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που το Μαξίμου, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, επιμένει ότι δεν συζητεί τίποτα σε επίπεδο νέων μέτρων, ο ίδιος ο κ. Τζανακόπουλος εισήλθε χθες σε συζήτηση για την προοπτική να κληθούν οι βουλευτές της κυβέρνησης να ψηφίσουν επιπλέον μέτρα. Και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ουσιαστικά έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας, λέγοντας η κοινοβουλευτική ομάδα, ως όργανο του κόμματος με την ευρεία έννοια, οφείλει να σεβαστεί τις κεντρικές αποφάσεις. Παράλληλα, ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστας Ζαχαριάδης, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του (Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ) βέβαιος ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα θα υπερψηφίσει τον συμβιβασμό που θα ζητήσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών».

Και ενώ η επίσημη θέση είναι, όπως προαναφέραμε, ότι δεν υπάρχει καμιά συζήτηση για νέα μέτρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι όσοι από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης δεν ψηφίσουν τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, θα πρέπει να παραιτηθούν. «Κινούμαστε συλλογικά και όχι με αντάρτικο. Αν κάποιος θεωρήσει ότι το πακέτο των μέτρων είναι ακραίο και διαφωνεί, μπορεί να διαχωρίσει τη θέση του και να παραιτηθεί», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή