Σταθερή θέση του Βερολίνου η συμμετοχή του ΔΝΤ

Σταθερή θέση του Βερολίνου η συμμετοχή του ΔΝΤ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες μετά το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche ότι το κυβερνών κόμμα στη Γερμανία εμφανίζεται έτοιμο να επιτρέψει την απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ήρθε η επίσημη διάψευση από τον εκπρόσωπο της παράταξης σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής Εκχαρντ Ρέμπεργκ. «Ούτε στο κόμμα ούτε στο υπουργείο Οικονομικών έχει αλλάξει η στάση», διαβεβαίωσε ο Ρέμπεργκ μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt. «Για εμάς είναι δεσμευτική η απόφαση της γερμανικής Βουλής όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα» (σ.σ.:και τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό), προσέθεσε. Την ίδια γραμμή υιοθέτησε και ο Χανς Μίχελμπαχ, στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων στην Μπούντεσταγκ. «Είναι εκ των ων ουκ άνευ για εμάς. Αυτή είναι η θέση της γερμανικής Βουλής», διευκρίνισε. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών Φόλκερ Κάουντερ απέρριψε εξίσου κατηγορηματικά το ρεπορτάζ της Sueddeutsche, που βασίστηκε στην άποψη του Χριστιανοκοινωνιστή ευρωβουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ. «Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα. Αυτή είναι η σαφής άποψη της γερμανικής Βουλής. Σύμφωνα με αυτήν, δεν κάνουμε τίποτα για την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ. Η στάση αυτή δεν έχει αλλάξει», είπε στο γερμανικό περιοδικό Focus.

Το επίμαχο δημοσίευμα στη Sueddeutsche εμφανίζει τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος σημειωτέον, αν και Χριστιανοκοινωνιστής, διατηρεί στενές σχέσεις με την Αγκελα Μέρκελ, να δηλώνει πως, «αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίσει να επιμένει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να επιτρέψουμε την απόσυρσή του». Οι συντάκτες του ρεπορτάζ θεωρούν ότι η εγγύτητά του με τη Μέρκελ και τον ηγέτη των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ επιτρέπει να συναχθεί το συμπέρασμα πως η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται για αλλαγή πλεύσης στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ. Υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι και ο ίδιος ο Βέμπερ ήταν σύμφωνος με τη μέχρι πρότινος κρατούσα γερμανική άποψη πως το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, εσχάτως η γνώμη του είναι διαφορετική: «Δεν μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα υπέρ του ΔΝΤ και κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», είπε στη Sueddeutsche ο νεαρός Γερμανός πολιτικός και συμπλήρωσε ότι ένα «κούρεμα» θα ήταν άδικο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν εκπληρώσει τους όρους των προγραμμάτων χωρίς ανακούφιση χρέους, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία.

Το ρεπορτάζ συνδέει τη στάση του με την κυβερνητική αλλαγή στην Ουάσιγκτον και τη διαφαινόμενη απροθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να δώσει το «πράσινο φως» στο ΔΝΤ να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η Sueddeutsche ανατρέχει στις δηλώσεις του Τραμπ περί διάλυσης της Ε.Ε., σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε επανειλημμένως ασκήσει την επιρροή του υπέρ της Αθήνας και της βιωσιμότητας της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή