Απόφαση συνέχισης της παρουσίας ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Απόφαση συνέχισης της παρουσίας ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνέχιση της δράσης της νατοϊκής μοίρας SNMG-2 στο Ανατολικό Αιγαίο, στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου και παρακολούθησης των προσφυγικών ροών, αποφάσισε χθες η σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, με μοναδική μειοψηφούσα χώρα –όπως ήταν αναμενόμενο– την Τουρκία. «Η ανακοπή των προσφυγικών ροών, με την παρουσία των πλοίων του ΝΑΤΟ, θα συνεχιστεί όσο υπάρχουν ακόμη υποψήφιοι παράνομοι μετανάστες ή πρόσφυγες από την άλλη πλευρά του Αιγαίου που θέλουν να περάσουν προς την Ευρώπη», δήλωσε επ’ αυτού ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος. Η απόφαση του ΝΑΤΟ στο συγκεκριμένο θέμα ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς έχει την πολιτική στήριξη των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών.

Ισως η πλέον σημαντική απόφαση του τελευταίου διημέρου αφορά την απόφαση για αναβάθμιση του Διακλαδικού Στρατηγείου της Νάπολης σε διοικητική δομή του συνόλου της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ (South Hub). Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» ήδη από τις 18 Δεκεμβρίου 2016, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε εξαρχής την έγκριση του ΝΑΤΟ, τη στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία), αλλά και την πολύ ενεργή συμπαράσταση των ΗΠΑ, οι οποίες –άλλωστε– ασκούν τη διοίκηση της Νάπολης. Επί της ουσίας, η Νάπολη θα μετατραπεί (όταν ολοκληρωθεί η δομή στην Ιταλία) στον βασικό πόλο διαχείρισης των σχέσεων με τις μεσογειακές χώρες εκτός του ΝΑΤΟ και κυρίως των προκλήσεων που πηγάζουν από την αστάθεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται μετεξέλιξη όλων των επιχειρήσεων οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μεσόγειο (από τη νατοϊκή «Sea Guardian» έως την ευρωπαϊκή «Sophia»), ενώ εκ των πραγμάτων το ελληνικό ενδιαφέρον είναι αυξημένο.

Στρατηγικό πλεονέκτημα

Με δεδομένο ότι τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής και της Λιβύης θα παραμείνουν ανοικτά για αρκετό καιρό, η Ελλάδα διαθέτει ορισμένα στρατηγικά πλεονεκτήματα τα οποία ήδη αρκετοί σύμμαχοι (όπως οι ΗΠΑ) επιθυμούν να αξιοποιήσουν. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο της βάσης της Σούδας, την οποία η στρατιωτική ηγεσία της χώρας επιχειρεί ποικιλοτρόπως να αναβαθμίσει. Είτε μέσω της αναβάθμισης των αμιγώς ελληνικών δομών (π.χ. Ναύσταθμος Σούδας) είτε μέσω των συμμαχικών, όπως η βάση στο Μαράθι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή