Ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

Ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκτίμηση ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς στις διεθνείς εξελίξεις λόγω των ευρύτερων «γεωπολιτικών προκλήσεων» και ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει σημαντικό στρατηγικό ρόλο προχώρησε, χθες, ο κ. Τζέιμς Σταυρίδης, πρύτανης στη Σχολή Φλέτσερ του πανεπιστημίου Ταφτς και πρώην ανώτατος διοικητής των δυνάμεων ΝΑΤΟ Ευρώπης. Ο κ. Σταυρίδης, από το βήμα του 5ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, αναφέρθηκε σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας, περιγράφοντας τον «βίαιο εξτρεμισμό» ως την πλέον απαιτητική. Ο κ. Σταυρίδης αναφέρθηκε στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, αναφερόμενος στις εκ διαμέτρου διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν σε Ουάσιγκτον και Μόσχα για σειρά ζητημάτων, εκτιμώντας, πάντως, ότι η νέα αμερικανική διοίκηση θα είναι πιο ανοικτή στον διάλογο με τους Ρώσους. Aναφέρθηκε και στην άνοδο της Κίνας, η οποία –όπως είπε– αναπόφευκτα θα αυξήσει την ισχύ της, γεγονός που νομοτελειακά θα δημιουργήσει προκλήσεις που θα πρέπει να λυθούν «με διάλογο και αλληλοκατανόηση». Ο κ. Σταυρίδης αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, περιγράφοντας τις «τάσεις απομονωτισμού» (όπως το Brexit) ως απευκταίες και εκτίμησε ότι μπορεί να ενισχυθούν και στις ΗΠΑ του κ. Ντόναλντ Τραμπ.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης επισήμανε ότι εκ της θέσης της η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του κόσμου. Οπως είπε, η χώρα μας είναι «ταυτόχρονα πάροχος ασφαλείας στα Βαλκάνια και στην Ανατ. Μεσόγειο, με τις ένοπλες δυνάμεις να παίζουν ρόλο-κλειδί σε αυτό το ζήτημα». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο αρχηγός ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη προσαρμογής των πολεμικών αεροποριών της περιοχής στα νέα δεδομένα. O διοικητής του νατοϊκού αεροπορικού στρατηγείου στο Ραμστάιν, κ. Τοντ Γουόλτερς, τόνισε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μετασχηματιστούν προκειμένου να μη μείνουν πίσω έναντι των αντιπάλων τους. Επί τούτου, μάλιστα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον σχεδιασμό που υπάρχει στο βορειοανατολικό σκέλος της Συμμαχίας (η προωθημένη παρουσία του ΝΑΤΟ σε Πολωνία και Βαλτικές χώρες) και στην πολύ σοβαρή εκπαίδευση και ετοιμότητα των Ρώσων. Στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον αμυντικό σχεδιασμό όλων των χωρών αναφέρθηκε ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Γ. Μπλιούμης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή