Κατάθεση αιτήματος ασύλου με τη βοήθεια γραφείου και… 480 ευρώ

Κατάθεση αιτήματος ασύλου με τη βοήθεια γραφείου και… 480 ευρώ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βοήθεια για να τα βγάλεις πέρα με την ελληνική γραφειοκρατία προσφέρει εταιρεία που αναλαμβάνει υποθέσεις μεταναστών και προσφύγων για την κατάθεση αιτήματος ασύλου, με το αζημίωτο φυσικά. Ο «Οργανισμός Υποστήριξης Μεταναστών» (ΟΠΥΚΕ), όπως ονομάζεται, έχει αναλάβει περισσότερες από 17.000 υποθέσεις μεταναστών (κατά δήλωση εκπροσώπου τους) που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ η χρέωση για τις υπηρεσίες που παρέχονται ξεκινάει από 480 ευρώ.

Οπως δηλώνει στην «Κ» η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου, στην υπηρεσία φθάνουν εκατοντάδες εξώδικα, στα οποία φαίνεται το όνομα των ιδιωτών που καταθέτουν το αίτημα, «οπότε δεν γνωρίζουμε ποιος τα έχει συντάξει». Διευκρινίζει πάντως ότι «για να καταθέσει κάποιος αίτημα ασύλου πρέπει να έρθει στην υπηρεσία αυτοπροσώπως. Απαντάμε λοιπόν στους ενδιαφερόμενους να κλείσουν ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας της υπηρεσίας ασύλου σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, ώστε να υπάρχει διερμηνεία. Το εξώδικο δεν είναι αίτημα ασύλου και δεν παίζει κανένα ρόλο στη διαδικασία που ακολουθείται», εξηγεί η κ. Σταυροπούλου.

Στις 10 Ιανουαρίου 2017 το Ειρηνοδικείο Καλλιθέας αποφάσισε τη σφράγιση των γραφείων της εταιρείας ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Επέβαλε επίσης την κατάργηση της σχετικής ιστοσελίδας με πρόστιμο 2.000 ευρώ και απαγόρευσε τη δημιουργία νέας.

Ωστόσο στην ιστοσελίδα Oym.gr η εταιρεία υποστηρίζει ότι διαθέτει το μυστικό της επιτυχίας. «Διαθέτουμε όλη τη γνώση και την εμπειρία που χρειάζεται για να αποκτήσετε εύκολα την ελληνική ιθαγένεια, την ελληνική ταυτότητα ή την άδεια διαμονής και το άσυλο», αναφέρουν συνοδεύοντας τον ισχυρισμό με φωτογραφίες γελαστών ανθρώπων από κάθε γωνιά της γης.

Η «Κ» επισκέφθηκε τα γραφεία της εταιρείας, για την περίπτωση Αφγανού που έφτασε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2016 και θέλει να υποβάλει αίτημα ασύλου. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας μάς ενημέρωσε ότι η περίπτωση των Αφγανών είναι πιο δύσκολη, καθώς η Υπηρεσία Ασύλου δίνει προτεραιότητα στους Σύρους. Στη συνέχεια πρότεινε τη λύση του εξώδικου προς την Υπηρεσία Ασύλου, ώστε να πιεστεί η υπηρεσία να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάθεση αιτήματος ασύλου. Οταν η ημερομηνία κλειστεί (ενδέχεται αυτό να γίνει σε 3-6 ή και περισσότερους μήνες) τον αιτούντα θα συνοδεύσει εκπρόσωπος της εταιρείας, ώστε να «γίνουν όλα σωστά». Πάντως, ο εκπρόσωπος δεν δεσμεύτηκε για το αποτέλεσμα, ενώ η καταβολή των χρημάτων θα γίνει σε δύο δόσεις, μας ενημέρωσε.

Βεβαίως, τα στοιχεία από την Υπηρεσία Ασύλου δείχνουν ότι ο ισχυρισμός πως οι Αφγανοί δεν έχουν πρόσβαση στο άσυλο δεν είναι ακριβής: Το 2016 έχουν καταγραφεί 4.371 αιτήσεις ασύλου Αφγανών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εξυπηρετεί και όσους νόμιμους μετανάστες και πρόσφυγες θέλουν να καταθέσουν αίτηση για κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης «που φτάνει τα 200 ευρώ τον μήνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή