Μείωση καταθέσεων κατά 2,7 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους

Μείωση καταθέσεων κατά 2,7 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκροή καταθέσεων 2,7 δισ. ευρώ καταγράφεται από την αρχή του χρόνου μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου, προκαλώντας ανησυχία στις τράπεζες, που βλέπουν την ανοδική τάση που είχε καταγραφεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 να αντιστρέφεται πλήρως. Οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 129,09 δισ. ευρώ από 131,8 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου και σύμφωνα με την τάση που καταγράφεται, ο Φεβρουάριος θα κλείσει κοντά στα 128 δισ. ευρώ, διευρύνοντας τις απώλειες που παρατηρούνται από την αρχή του χρόνου. Η μείωση των καταθέσεων αποδίδεται:

• Στην αβεβαιότητα που υπάρχει διάχυτη στους καταθέτες στο εσωτερικό, αλλά και σε όσους είχαν χρήματα στο εξωτερικό και οι οποίοι είχαν κατοχυρώσει επενδυτικό δικαίωμα. Πρόκειται γι’ αυτούς που μετά τη χαλάρωση των capital controls μπορούσαν να φέρουν πίσω τα χρήματά τους, διατηρώντας το δικαίωμα να τα βγάλουν ελεύθερα ξανά στο εξωτερικό, κάτι που κάνουν τώρα.

• Στην εποχικότητα, δηλαδή στο γεγονός ότι η σύγκριση του επιπέδου των καταθέσεων γίνεται με τον καλύτερο μήνα του χρόνου τον Δεκέμβριο. Η τάση αυτή διορθώνεται παραδοσιακά κάθε Ιανουάριο. Στην εποχικότητα του φαινομένου, δηλαδή «τη μετάβαση από τη μια χρονιά στην άλλη», απέδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τη μείωση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, υποστηρίζοντας ότι «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας». «Η σταθερότητα θα εμπεδωθεί έτι περαιτέρω με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που επίκειται», συμπλήρωσε και επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο.

Η σύγκριση ωστόσο με την υψηλή βάση των καταθέσεων που υπήρχαν τον Δεκέμβριο, λόγω του δώρου των Χριστουγέννων και του επιδόματος αλληλεγγύης που κατέβαλε η κυβέρνηση, της υψηλής ρευστότητας που καταγράφουν οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να εμφανίσουν ταμειακά διαθέσιμα στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, των χρημάτων που πιστώνονται στους αγρότες μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ε.Ε., είναι η μισή αλήθεια που ερμηνεύει τις εκροές, που προσεγγίζουν ήδη τα 3 δισ. ευρώ. Βασικός λόγος είναι η αβεβαιότητα που διακατέχει τους καταθέτες που είχαν ούτως ή άλλως τα χρήματά τους στις τράπεζες και οι οποίοι, σύμφωνα με τις τράπεζες, εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες να εξαντλούν το όριο των 840 ευρών ανά 15νθήμερο, που έχουν δικαίωμα να σηκώσουν από τον λογαριασμό τους. Την ίδια στιγμή, μικρότερη είναι η χρήση των μετρητών που υπάρχουν στα στρώματα και στις θυρίδες και τα οποία σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Δεκεμβρίου είχαν μειωθεί στα 43,2 δισ. ευρώ.

Το νέο χρήμα

Η κορύφωση της αβεβαιότητας αποτυπώνεται κυρίως στον τρόπο που συμπεριφέρεται το «νέο χρήμα» που είχε σταδιακά αρχίσει να εισρέει στις τράπεζες και είχε κατοχυρώσει επενδυτικό δικαίωμα. Πρόκειται για κεφάλαια που είχαν φύγει στο εξωτερικό κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τα οποία μετά τη χαλάρωση των capital controls, το περασμένο καλοκαίρι, είχαν κατοχυρώσει το δικαίωμα να «μπαινοβγαίνουν» στις ελληνικές τράπεζες χωρίς περιορισμούς. Τα κεφάλαια αυτά είχαν τοποθετηθεί σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων και σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες διαμορφώθηκαν στα τέλη του 2016 στα 4,9 δισ. ευρώ από 7,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015. Η διαφορά μεταξύ 2015 και 2016, δηλαδή περί τα 2,3 δισ. ευρώ, είναι αυτά που εκτιμάται ότι σταδιακά είχαν μπει στη χώρα τους τελευταίους μήνες, αξιοποιώντας την οριακά έστω θετική απόδοση που έχουν τα επιτόκια καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά επιτόκια που είναι αρνητικά. Η αδυναμία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και η αυξημένη αβεβαιότητα έχουν αντιστρέψει την τάση επανόδου αυτών των κεφαλαίων στη χώρα και ερμηνεύουν σε μεγάλο βαθμό και τη σημαντική μείωση των καταθέσεων που καταγράφεται τις τελευταίες 45 ημέρες σε σχέση με τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή