Αδειο στομάχι και μουσείο δεν πάνε μαζί

Αδειο στομάχι και μουσείο δεν πάνε μαζί

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eίτε πρόκειται για το Λούβρο στο Παρίσι είτε για το Πράντο στη Μαδρίτη ή το αιγυπτιακό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Κάιρο, είναι αναμφισβήτητο ότι τα μουσεία αποτελούν μείζονα τουριστικό προορισμό. Προφανώς υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα σας επιτρέψουν να δρέψετε τα περισσότερα οφέλη από την επίσκεψή σας, όπως επισημαίνει η Νατάσα Σλέσινγκερ, ιστορικός της Τέχνης, έφορος και ιδρύτρια του ArtMuse, μιας εταιρείας που διοργανώνει ιδιωτικές περιηγήσεις στα μουσεία και στις γκαλερί της Νέας Υόρκης και της Ευρώπης. Ακολουθούν κάποια πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε, αν πρόκειται να επισκεφθείτε κάποιο μουσείο:

• Καθορίστε ένα χρονικό όριο και φάτε προτού να πάτε. Η επίσκεψή σας πρέπει να διαρκέσει από ενενήντα λεπτά μέχρι δύο ώρες το πολύ. Ενα συχνό λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν επισκέπτονται μουσεία είναι ότι δαπανούν υπερβολικά πολύ χρόνο προσπαθώντας να δουν όσο περισσότερα μπορούν, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν θα σας επιτρέψει να απολαύσετε το περιεχόμενο του μουσείου. Επιπροσθέτως, δεν θα πρέπει να επισκέπτεστε κάποιο μουσείο πεινασμένος, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα σας επιτρέψει να εστιάσετε το ενδιαφέρον σας στα εκθέματα.

• Εστιάστε το ενδιαφέρον σας. Αντί να κοιτάτε περισσότερα από εκατό αντικείμενα και τελικά να λησμονείτε αυτά που είδατε, θα τα καταφέρετε καλύτερα αν εστιάσετε το ενδιαφέρον σας σε ένα μάξιμουμ είκοσι έργων και δαπανήσετε πέντε λεπτά σε καθένα από αυτά. Σε ένα μεγάλο μουσείο, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, η κ. Σλέσινγκερ προτείνει να περιοριστείτε σε μία περιοχή, έναν τομέα όπως είναι η πτέρυγα της ισλαμικής τέχνης. Καθώς βλέπετε τα έργα και διαβάζετε τις πληροφορίες αλλά και άλλα στοιχεία για τη συνολική έκθεση, θα μπορείτε να έχετε κατά νουν τη γενική ιδέα αλλά και γνώσεις για τα επιμέρους έργα. Με μικρότερα μουσεία, όπως είναι το Μπροντ του Λος Αντζελες, είναι πιθανό να επιθεωρήσετε ολόκληρο τον χώρο σε μία μοναδική σας επίσκεψη, αλλά ακόμα επειδή δεν μπορείτε να απορροφήσετε όλες τις πληροφορίες, καλό θα ήταν να εστιάσετε το ενδιαφέρον σας στα έργα που σας αφορούν περισσότερο.

• Χρησιμοποιήστε τα ηχητικά τουρ. Τα περισσότερα μουσεία διαθέτουν ηχογραφημένα τουρ, τα οποία μπορεί κανείς να βρει στην είσοδο. Οπως λένε οι ειδικοί, αυτός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να μάθετε περισσότερα για την τέχνη. Πολλές από αυτές τις παροχές είναι δωρεάν ή έναντι μικρής αμοιβής, ενώ κάποια μουσεία διαθέτουν τέτοιους οδηγούς φιλικούς για τα παιδιά με μουσική, διηγήσεις και στοιχεία αλληλεπίδρασης.

• Πάρτε ένα ιδιωτικό ξεναγό. Ενας ξεναγός, που είναι καλός γνώστης της συλλογής του μουσείου και γνωρίζει πολλά πράγματα για την τέχνη, μπορεί να δημιουργήσει για λογαριασμό σας μια ενδιαφέρουσα περιοδεία. Αν ταξιδεύετε με μικρά παιδιά και εφήβους, παραδείγματος χάρη, ένας καλός ξεναγός θα μπορέσει να δημιουργήσει μια εμπειρία που θα αρέσει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μπορείτε να βρείτε τον κατάλληλο ξεναγό ζητώντας πληροφορίες από το ξενοδοχείο σας, σε ιστοσελίδες όπως το TripAdvisor αλλά ακόμα και από το ίδιο το μουσείο. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ιδιωτικές ξεναγήσεις είναι ακριβές. Η κ. Σλέσινγκερ, παραδείγματος χάρη, χρεώνει 400 δολάρια για ένα τουρ πέντε ατόμων που διαρκεί ενενήντα λεπτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή