Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη για αξιολόγηση και οικονομία

Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη για αξιολόγηση και οικονομία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια σειρά ερωτημάτων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ωρα του Πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

«Τι πήγατε να κάνετε στην Γερμανία λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup, τί είπατε με τον κ. Σόιμπλε επί 75 λεπτά; Είπατε ότι του παρουσιάσατε το πρόγραμμά σας για έξοδο από την κρίση. Εδώ στον ελληνικό λαό δεν έχετε ούτε 5 λεπτά να μας παρουσιάσετε την πρόταση για την έξοδο από την κρίσης» είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Και συνέχισε: «Σας δίνω σήμερα μια ευκαιρία να μας δώσετε μια απάντηση, συμφωνείτε με την απαίτηση του ΔΝΤ να πάρουμε μέτρα 4,5 δις μετά το τέλος του προγράμματος; Δέχεστε τα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν ότι δεν χρειάζεται άλλη προσαρμογή; Επιμένετε ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση που προσπαθεί να προστατεύσει την κοινωνία και όχι το Ταμείο που ζητά παράλογα μέτρα».

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκη, ότι στο Βερολίνο «φόρεσε την φανέλα του ΔΝΤ». «Ξέρετε ότι βρίσκεστε σε πραγματικό στρατηγικό αδιέξοδο και πάτε στο Βερολίνο και δημιουργήτε ένα κλίμα αρνητικό σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας :

«Δεν θα μιλούσα για αθλιότητα εάν δεν άκουγα τον εκπρόσωπο Τύπου σας, ότι εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 20 θα καταθέσουμε πρόταση μομφής. Καταθέστε την. Θα δείτε πόσο ενωμένοι είμαστε και πόσο αποφασισμένοι είμαστε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Από την πλευρά του ο αρχηγός της ΝΔ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει «βάλει τη χώρα σε ένα επικίνδυνο και κατηφορικό μονοπάτι» και πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο. «Εσείς φέρατε πίσω το μαύρο σύννεφο της δραχμής», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Ακόμα και αυτό που εσείς είπατε πολύ σοβαρό, το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, βγαίνουν οι υπουργοί σας και λένε δεν πειράζει εάν δεν το πετύχουμε», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση υπονομεύει τις επενδύσεις. «Τι λέτε για την ερώτηση των βουλευτών σας για το Ελληνικό; Την θέλετε ή δεν την θέλετε αυτή την επένδυση κ. Τσίπρα;» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στο ερώτημα του πρωθυπουργού για την επίσκεψη στο Βερολίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ μας: εγώ μιλάω την ίδια γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» και πρόσθεσε, «η χώρα χρειάζεται μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, το είπα δημόσια και κατ΄ιδίαν. Οποιαδήποτε αναφορά στη δραχμή πρέπει να τελειώνει, αυτή την δήλωση την έκανα και στο Βερολίνο να την ακούσουν όλοι. Την ίδια ώρα εσείς ακούγατε τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπος να ανοίγει θέμα δραχμής. Πάρτε θέση σήμερα και μαζέψτε τα στελέχη σας για το θέμα της δραχμής».

Και συνέχισε:  «Μυστική ήταν η δική σας συνάντηση με τη Ρότσιλντ. Μυστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός παίρνει το αεροπλάνο, πηγαίνει στο Παρίσι, δεν ενημερώνει τους αρμόδιους υπουργούς και το ανακοινώνει αφού έγινε γνωστό. Τι διαπραγματεύεται ο πρωθυπουργός, χωρίς τους αρμόδιους υπουργούς; Αυτές είναι οι ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσετε. Ας πάμε και στην συνάντηση με Μέρκελ και Σόιμπλε. Να σας θυμίσω ότι και εσείς είχατε συναντηθεί όταν είσαστε στην αντιπολίτευση με τον κ. Σόιμπλε. Τρέχετε συνέχεια στην κα Μέρκελ στην οποία κάποτε λέγατε "go back"

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι «η καθυστέρηση έχει πολύ μεγάλο κόστος».

«Μας ειρωνεύονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μας λένε ότι η αξιολόγηση δεν είναι σαν το κρασί», κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή