Το Brexit μπορεί να ευνοήσει τη Βρετανία

Το Brexit μπορεί να ευνοήσει τη Βρετανία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία θα αναδειχθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται η έξοδός της από την Ε.Ε. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει o Τζέιμι Μουρέι, οικονομικός αναλυτής της Bloomberg Intelligence, που εκτιμά πως το Brexit θα αποβεί ωφέλιμο για τη Βρετανία.

Προσβλέπει σε αύξηση της παραγωγικότητας στη χώρα αλλά και σε καλύτερες εξελίξεις στο δημογραφικό της, που θα βοηθήσουν τη βρετανική οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα και να επιστρέψει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Μουρέι, η οικονομία της Βρετανίας θα σημειώσει αρχικά επιβράδυνση εξαιτίας του Brexit, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της να περιορίζεται στο 1,3% το 2018. Στη συνέχεια, όμως, θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως τουλάχιστον του 2% αφήνοντας πίσω τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία έως το 2027, «των οποίων οι ρυθμοί ανάπτυξης πρόκειται να επιβραδυνθούν». Δικαιολογεί την πρόβλεψή του επικαλούμενος τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη, που όπως τονίζει «θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην ανάπτυξή της». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η παραγωγή ανά ώρα εργασίας θα επιστρέψει στη Βρετανία στα προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης επίπεδα, ενώ συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα είναι υψηλότερο το ποσοστό των νεότερων ηλικιών επί του συνόλου του πληθυσμού. Παρά την αισιοδοξία του για την πορεία της Γηραιάς Αλβιώνας εκτός Ε.Ε., ο Μουρέι εκτιμά πάντως πως το 2021 η βρετανική οικονομία θα είναι κατά 2% μικρότερη εκείνου που θα ήταν αν παρέμενε εντός Ε.Ε.

Παράλληλα, προεξοφλεί πως η ανάκαμψη στην Ευρώπη θα είναι ανομοιόμορφη καθώς η οικονομία της Γερμανίας θα γνωρίσει «μιας ήπιας μορφής υπερθέρμανση», ενώ της Ιταλίας θα κινείται κάτω από το μακροπρόθεσμο δυναμικό ανάπτυξής της για πολλά χρόνια. Πιστεύει, επίσης, πως επίκειται το τέλος της περιόδου που χαρακτηρίστηκε από την ασυνήθη αναπτυξιακή πολιτική της ΕΚΤ εφόσον οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επαρκούν για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης κοντά στον στόχο του 2%. Αναγνωρίζει, πάντως πως αποτελεί ορατή εστία κινδύνου η σειρά εκλογικών αναμετρήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το τρέχον έτος σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή