Δημήτρης Λάγιος: ο συνθέτης που αγάπησε την ποίηση και την παράδοση

Δημήτρης Λάγιος: ο συνθέτης που αγάπησε την ποίηση και την παράδοση

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Δημήτρης Λάγιος πέρασε από το ελληνικό στερέωμα σαν ένας μετεωρίτης, φωτίζοντας με δύναμη τον ουρανό και σβήνοντας παράδοξα και αιφνίδια», έχει γράψει ο ποιητής Στρατής Πασχάλης και, πράγματι, στις 11 Απριλίου του 1991, ο Δημήτρης Λάγιος ήταν μόλις 39 ετών, έχοντας, όμως, ήδη κερδίσει μία θέση στο πάνθεον των Ελλήνων συνθετών και στην καρδιά κάθε ρέκτη της ελληνικής μουσικής. Το 2016 συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τον θάνατό του και στις 22 Φεβρουαρίου οι παλαιοί αγαπημένοι του και οι νεότεροι μαθητές του θα παρουσιάσουν μια μεγάλη συναυλία στη μνήμη του συνθέτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο ίδρυμα Coeurs pour Tous Hellas για τα παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια, ενώ οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Η μεγάλη αυτή συναυλία μνήμης, όπως αναφέρει στην «Κ» η σύζυγος του συνθέτη, Πέγκυ Λάγιου, «είναι χτισμένη πάνω στον “Ηλιο τον ηλιάτορα” του Οδυσσέα Ελύτη. Ο νομπελίστας ποιητής, μάλιστα, επέλεξε τη μελοποίηση του Λάγιου, μεταξύ πολλών άλλων προτάσεων· τη δουλειά ενός νέου συνθέτη, που, σπουδάζοντας στην Αμερική, ένιωθε νοσταλγία για την πατρίδα του». Θα θυμηθούμε τα σπουδαία τραγούδια από δίσκους όπως οι: «Αη Λαός» (στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης), «Εδώ που γεννηθήκαμε» (στίχοι: Φώντας Λάδη, πρώτη εκτέλεση: Αντώνης Καλογιάννης), «Ερωτική πρόβα» (σε ποίηση του συνθέτη, με ένα ποίημα του Μάνου Ελευθερίου), «Καρτερούμεν», τον «εθνικό ύμνο των Κυπρίων», όπως το χαρακτηρίζει η κ. Λάγιου.

Το κοινό του Μεγάρου θα ακολουθήσει την έντονη όσο και συγκινητική μουσική πορεία του Δημήτρη Λάγιου μέσα από τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα, «που τίμησε τον Λάγιο με τη φιλία του και τον τιμά με την πρωτοβουλία του αυτή», λέει η σύζυγος του συνθέτη· της Φωτεινής Βελεσιώτου, η οποία έχει ερμηνεύσει εκπληκτικά το «Θα με δικάσει» (πρώτη ερμηνεία από τη Σωτηρία Μπέλλου)· του μαθητή του συνθέτη Δώρου Δημοσθένους, της Υακίνθης Λάγιου, κόρης του συνθέτη, της οποίας το όνομα προήλθε από την αγαπημένη του Ζάκυνθο, και του φωνητικού συνόλου της Κύπρου «Διάσταση», το οποίο ο Λάγιος ακολούθησε από τα πρώτα του βήματα όταν γνώρισε και αγάπησε τη Μεγαλόνησο, μελοποιώντας Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Δημήτρη Λιπέρτη. «Είναι επίκαιρη, σημαδιακή και συμβολική αυτή η συναυλία – για την Ελλάδα, με τις γνωστές συνθήκες, και την Κύπρο, με τις αόρατες προοπτικές», λέει χαρακτηριστικά η Πέγκυ Λάγιου στην «Κ».

Γεννημένος στις 7 Απριλίου του 1952 στη Ζάκυνθο, ο Δημήτρης Λάγιος αυτό που ποτέ δεν άφησε ήταν η ελληνική μουσική παράδοση και ποίηση, τις οποίες κουβαλούσε μέσα του, όπως, εξάλλου, είναι εμφανές στις συνθέσεις του. Η Πέγκυ Λάγιου, μάλιστα, αναφέρει ότι ο συνθέτης όχι μόνον έχει διατηρήσει τους φανατικούς «οπαδούς» του, αλλά κερδίζει συνεχώς τις νεότερες γενιές, που με αυτήν τη συναυλία θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν ξανά με το έργο του.

Ο Γιώργος Νταλάρας έχει πει για τον Δημήτρη Λάγιο: «Θα ’ταν πιο καλά να μη σε είχα ακούσει να τραγουδάς μ’ αυτήν τη σπαρακτική φωνή που δεν λέει να φύγει από τ’ αυτιά μου. Θα ’ταν πολύ καλύτερα αν δεν σε γνώριζα, για να μη νιώθω το βάρος της απουσίας σου».

​​Δημήτρης Λάγιος, «Ομορφη και παράξενη πατρίδα…», Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Προπώληση από τη Δευτέρα 20/2, στα ταμεία του Μεγάρου, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή