Η Αθήνα τιμά τον Καζαντζάκη

Η Αθήνα τιμά τον Καζαντζάκη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη και ο Δήμος Αθηναίων τιμά τον συγγραφέα με εκδηλώσεις εντός του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, σε συνεργασία με φορείς όπως το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

Η αρχή γίνεται σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31), με την εκδήλωση «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η ποίηση, η Οδύσσεια ή η πορεία ενός ελεύθερου ανθρώπου». Την παρουσιάζει ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Αποσπάσματα των 33.333 στίχων θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Anne-Lise Fritsch και Θανάσης Λέκκας, πλαισιωμένοι από τους ήχους των Artefacts Ensemble και του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη. Στις 4 Μαρτίου (στις 13.30, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22) και στις 5 του ίδιου μήνα (12 το μεσημέρι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος), ο Γιώργος Χωραφάς στήνει, στα γαλλικά, το θεατρικό αναλόγιο «Αναζητώντας τον Ζορμπά – Αποσπάσματα», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η εκδήλωση αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Εθνικού Θεάτρου και των εκδόσεων Καζαντζάκη.

Οπως λένε οι συντελεστές της εκδήλωσης, το «Αναζητώντας τον Ζορμπά» σκιαγραφεί τη δυνατή φιλία, τον βαθύ σεβασμό και τον αμοιβαίο θαυμασμό που ένωνε τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Γιώργο Ζορμπά, εργάτη στο ορυχείο λιγνίτη στη Μάνη. Ο Γιώργος Χωραφάς, από πλευράς του, προχωρεί το θεατρικό του αναλόγιο στην αλληγορία του τζίτζικα και του μέρμηγκα που, όπως ο ίδιος λέει, ακολουθεί τους σημερινούς Ελληνες. Ταυτόχρονα, η Εθνική Βιβλιοθήκη, στο Βαλλιάνειο κτίριο της αθηναϊκής τριλογίας (Πανεπιστημίου 32), από τις 3 έως τις 31 Μαρτίου, παρουσιάζει την έκθεση «Ματιές στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη», η οποία αποτελείται από βιβλία και χειρόγραφα του μεγάλου συγγραφέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή