Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Η «ιστορική» φράση για τη Μακρόνησο

Κύριε διευθυντά
Στην «Καθημερινή» της 31ης-1-2017 στο άρθρο του κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου υπάρχει η παρακάτω αναφορά: Ως γνωστόν, «Παρθενώνα της σύγχρονης Ελλάδας» είχε χαρακτηρίσει τη Μακρόνησο ο μακαρίτης Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Να τι γράφει για τον χαρακτηρισμό αυτό ο αείμνηστος, σοφός, ακαδημαϊκός, αντιστασιακός και Μακρονησιώτης Κ. Δεσποτόπουλος στο βιβλίο του: Αναπολήσεις, τόμος Β΄, 1940-1960, εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2006, στη σελίδα 151.

«Η Ελλάς η οποία έδωκε άλλοτε στην ανθρωπότητα τον Παρθενώνα και την Αγία Σοφία, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή, βρέθηκε από δύο ετών και πλέον στην τραγική θέση, τέκνα της να έχουν λάβει τα όπλα εναντίον της. Αναγκάστηκε λοιπόν να ιδρύσει το στρατόπεδο αυτό, για να επαναφέρει εις τους κόλπους της παραστρατημένα τέκνα της». Και συνεχίζει: «Ηταν η επίσημη εκδοχή για τη Μακρόνησο, εξωραϊσμένη με την καλλιέπεια του υπουργού και χαρισματικού συγγραφέα. Και συνέβη, αδίστακτος, ηχηροθήρας, δημοσιογράφος να αποσπάσει από τα συμφραζόμενα τη λέξη Παρθενώνα και να την εμφανίσει ωσάν να ειπώθηκε προς χαρακτηρισμό του στρατοπέδου της Μακρονήσου!». Σχόλιο δικό μου: Εγινε τόση αναπαραγωγή του χαρακτηρισμού αυτού, ώστε να τη χρησιμοποιεί ακόμη και ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος.

Κων/νος Σταυροπουλος

Οι εκπαιδευτικοί και τα «φαντάσματα»

Κύριε διευθυντά
Πραγματικά δεν ανέμενα πως μια γενική τοποθέτησή μου –ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη διατύπωση του δημόσιου λόγου μας προκειμένου να μη δίνουμε αφορμή για παρερμηνεία των δηλώσεών μας από πολιτικούς αντιπάλους, οι οποίοι καραδοκούν για να διαβάλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για επικείμενες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μόλις γίνει πρωθυπουργός– θα αποτελούσε αφορμή χλεύης στην αγαπημένη μου στήλη του συμπαθούς «Φαληρέα». «Αλλωστε, από τη δήλωση του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. περί “εκπαιδευτικών-φαντασμάτων” –που αποτέλεσε αφορμή για την τοποθέτησή μου– πήραν αποστάσεις, πριν από εμένα, είτε με δημόσιες δηλώσεις είτε με διαβεβαιώσεις προς τις τοπικές ΔΑΚΕ, οι φερόμενοι ως συνυπογράφοντες τη δήλωση αναπληρωτές τομεάρχες της κ. Κεραμέως.

Η πολιτική προάγεται όταν μιλούμε συγκεκριμένα. Οσοι, επομένως, μιλούν για «εκπαιδευτικούς-φαντάσματα» ας καταθέσουν ονόματα και διευθύνσεις, ώστε να θεραπευτούν και οι όποιες αδυναμίες.

ΥΓ. 1: Σας ευχαριστώ που υπενθυμίζετε στους αναγνώστες σας την παραίτησή μου λόγω της διαφωνίας μου με τη λεγόμενη μεταρρύθμιση στο γάλα. Οσοι αγοράζουν γάλα γνωρίζουν, άλλωστε, αν έπεσε η τιμή στο ράφι. Βεβαίως, με την παραίτηση του «ενοχλητικού» υπουργού έπαψαν και τα ρεπορτάζ για την τιμή του γάλακτος. Διαφήμιση, βλέπετε, δεν δίνουν οι κτηνοτρόφοι που καταστρέφονται, αλλά οι γαλακτοβιομηχανίες!

ΥΓ. 2: Ασμένως αποδέχομαι τα παράσημα που με… απαξία μού επιδαψιλεύετε, του συντηρητικού και του θρησκευόμενου. Πιστεύω, άλλωστε, ότι πολλοί από τους αναγνώστες σας αυτοπροσδιορίζονται ως συντηρητικοί και θρησκευόμενοι.

ΥΓ. 3: Είμαι ιδιαιτέρως υπερήφανος για τη διδακτορική μου διατριβή για τους «Ρωμιούς της Καππαδοκίας», την οποία εκπόνησα υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου δασκάλου μου Νεοκλή Σαρρή και η οποία γνώρισε αλλεπάλληλες εκδόσεις. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πια ανάλογου επιπέδου γνώστες του ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.

Μαξιμος Χαρακοπουλος, Βουλευτής Λαρίσης - Ν.Δ.

Και αλήθειες... εντός ψευδών

Κύριε διευθυντά
Μέσα στα τόσα ψέματα που μας κατακλύζουν, ευλόγως ανακύπτει το ερώτημα τι είναι, τέλος πάντων, αλήθεια και τι ψέμα, ερώτημα που απασχόλησε και την ελληνική διανόηση: «Επιμενίδης έφη: Πας Κρης ψεύστης! Ην δε Επιμενίδης Κρης». Αρα, ο Επιμενίδης ως Κρητικός είναι κι αυτός ψεύτης, οπότε... αρχίζει ένα παιχνίδισμα του νου, όπου αλήθεια και ψέμα αλληλοαναιρούνται.

«Εγώ εις τούτο γεγέννημαι και εις τούτο ελήλυθα εις τον κόσμον, ίνα μαρτυρήσω τη αληθεία... Λέγει αυτώ ο Πιλάτος: τι εστιν αλήθεια;» (Ιωαν. 37, 38) και σύμφωνα με την ελεύθερη ερμηνεία του Π. Τρεμπέλα: «Δεν βαριέσαι! Τι είναι αλήθεια. Και ποιος μπορεί να την εύρη; Και αφού είπεν αυτά, χωρίς να περιμένει απάντηση, εβγήκε από το Πραιτώριον». Γνωρίζουμε, βέβαια, την απάντηση του Κυρίου από άλλη ευαγγελική περικοπή «Εγώ ειμί το φως, η ζωή και η αλήθεια», αλλά σε επίπεδο προσιτό «ανθρωπίνοις λογισμοίς» θα συνταχθεί ταπεινά με την άποψη του παρεξηγημένου Πιλάτου ότι η αλήθεια δεν ορίζεται.

Δοθέντος δε ότι οι ελληνικές λέξεις εμπεριέχουν, εν πολλοίς, και τον ορισμό τους και με κλειδί την ετυμολογία –«η των ονομάτων επίσκεψις» κατ’ Αριστοτέλη– παραθέτω δύο προσεγγίσεις: Σύμφωνα με την πρώτη, την επικρατέστερη, η λέξη αποτελείται από το στερητικό άλφα (α) και το ουσιαστικό λήθη, α-λήθη, αλήθεια, κάτι που δεν λησμονείται. Εν τοιαύτη περιπτώσει και το ψέμα μπορεί να είναι αλήθεια! Η δεύτερη εκδοχή, λιγότερη γνωστή, εισάγει το κάτι άλλο: η λέξη αποτελείται από το ουσιαστικό άλη (αλητεία, περιπλάνηση) και το επίθετο θεία, θεϊκή. Αλη-θεία, αλήθεια, θεία περιπλάνηση. Είναι φανερό ότι η δεύτερη αυτή ερμηνεία βρίσκεται πλησιέστερα προς τη συλλογιστική των Ελλήνων, σαν κάτι που δηλώνει την αέναη προσπάθεια προς αναζήτηση της αλήθειας. Αλη-θεία, λοιπόν, αλήθεια!

Καταπληκτική, τω όντι, γλώσσα, όπως θα έλεγε και ο κ. Ζουράρις, αλλά με καμιά εικοσαριά νησιά στους Τούρκους, τα μούσκεψε. Δικαιολογείται όμως, καθότι ως Ελλην υπήρξεν αμετροεπής (α-μέτρον-έπος), λέξη που μας έρχεται κατευθείαν από τον Ομηρο, περνώντας από τις συμπληγάδες τριών χιλιάδων ετών Ιστορίας, από τα οποία –αν και «του Ελληνος ζυγόν δεν υποφέρει»– τα μισά ήμασταν σκλάβοι σε Ρωμαίους, Φράγκους, Τούρκους, ή αιχμάλωτοι των ιδίων ημών παθών - εμφύλιοι, τυραννίδες, δικτατορίες κ.λπ. όπως Δου Νου Του, Ε Σου Ρου, Α Βου Γου Δου... αμάν, έλεος, ξεμωραθήκαμε τελείως.

ΥΓ. Τα ανωτέρω με πάσα επιφύλαξη καθότι δεν είμαι ειδικός επιστήμων αλλά εραστής του λόγου, δηλαδή ερασιτέχνης.

Ιωαννης Αθ. Μακρης, Καστέλλια Παρνασσίδος

Η επιτροπή για τις Ανεξάρτητες Αρχές

Κύριε διευθυντά
Ως πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί με σκοπό την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις ανεξάρτητες αρχές, θεωρώ υποχρέωσή μου να δώσω διευκρινίσεις σε σχέση με το έργο και τη λειτουργία της επιτροπής, αλλά και ειδικότερα σε σχέση με ζητήματα αναφερόμενα σε άρθρο σας στην «Καθημερινή» (12/2) με τίτλο «Πόλεμος χαρακωμάτων για τις ανεξάρτητες αρχές», τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις.

Ειδικότερα:

1. Στην υπουργική απόφαση συγκρότησης της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής αναφέρεται ότι έργο της είναι η διαμόρφωση ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τις ανεξάρτητες αρχές με ανάλογη εφαρμογή των σχετικών κανόνων και σε ανεξάρτητες διοικητικές αρχές που έχουν συσταθεί με νόμο και δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα. Αναφέρεται επίσης ότι το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αναγκαία προσαρμογή του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας τους στις αυξημένες εγγυήσεις ανεξαρτησίας για την κατοχύρωση της θεσμικής τους αποστολής με την πρόβλεψη κανόνων έλεγχου από το Κοινοβούλιο και με τη θέσπιση ρυθμίσεων που θα παρέχουν εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των μελών τους.

2. Κατά τη μέχρι σήμερα λειτουργία της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής έχουν ανταλλαγεί απόψεις και εκφραστεί προβληματισμοί ως προς σειρά θεμάτων που θα αποτελέσουν αντικείμενο του προς κατάρτιση σχεδίου νόμου, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Μετά την αρχική προσέγγιση των σχετικών ζητημάτων, η επιτροπή επιφυλάχθηκε να επανέλθει ώστε να καταλήξει, με κριτήρια επιστημονικά, και ύστερα από ενδελεχή αξιολόγηση των δυνατών σε κάθε θέμα εναλλακτικών λύσεων στο πλαίσιο και των θεσμικών δυνατοτήτων, σε συγκεκριμένες διατάξεις που θα περιληφθούν στο σχέδιο νόμου, το οποίο θα καταρτίσει.

3. Στην αρχική συγκρότηση της επιτροπής δεν έχουν οριστεί μέλη προερχόμενα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίο δεν είχε ακόμη συγκροτηθεί, και από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Αναμένεται η συμπλήρωση της επιτροπής ώστε να εκπροσωπούνται και οι δύο αυτές συνταγματικά προβλεπόμενες ανεξάρτητες αρχές. Σωστά αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι είναι θέμα χρόνου η «τυπική συμμετοχή» τους. Σε κάθε περίπτωση, οι πρόεδροί τους μετείχαν μέχρι σήμερα στις συνεδριάσεις της επιτροπής χωρίς να εγερθούν αντιρρήσεις από οποιονδήποτε. Αμφισβήτηση έχει ανακύψει για τη συμμετοχή άλλων προσώπων, μη μελών της επιτροπής, και όχι των προέδρων των δύο αυτών αρχών.

4. Γενικότερα, η επιτροπή λειτουργεί σε κλίμα καλής συνεργασίας, που πόρρω απέχει από τον «πόλεμο χαρακωμάτων» που αναφέρεται στον τίτλο του άρθρου. Δεν υπάρχει κλίμα αντιμαχόμενων ομάδων μεταξύ των μελών, όπως υπονοείται στο δημοσίευμα.

Θέλω να τονίσω με έμφαση ότι ανεύθυνες, αποσπασματικές, αντιδεοντολογικές και απαράδεκτες από κάθε άποψη διαρροές, όπως και δημοσιεύματα που στηρίζονται σε τέτοια πληροφόρηση, δεν συμβάλλουν στην εκπλήρωση του σκοπού της, ο οποίος εξαγγέλλεται στην υπουργική απόφαση συγκρότησής της. Δηλαδή στην κατάρτιση σχεδίου νόμου, το οποίο θα βελτιώνει το νομοθετικό καθεστώς που διέπει τις ανεξάρτητες αρχές και θα ενισχύει την ανεξαρτησία και εκείνων που δεν έχουν συνταγματική κατοχύρωση, ασκούν όμως σημαντικές ρυθμιστικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες σχετιζόμενες είτε με την κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων είτε με τη λειτουργία της αγοράς.

Κωνσταντινος Μενουδακος, Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ