Η «ιστορική» φράση για τη Μακρόνησο

Η «ιστορική» φράση για τη Μακρόνησο

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» της 31ης-1-2017 στο άρθρο του κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου υπάρχει η παρακάτω αναφορά: Ως γνωστόν, «Παρθενώνα της σύγχρονης Ελλάδας» είχε χαρακτηρίσει τη Μακρόνησο ο μακαρίτης Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Να τι γράφει για τον χαρακτηρισμό αυτό ο αείμνηστος, σοφός, ακαδημαϊκός, αντιστασιακός και Μακρονησιώτης Κ. Δεσποτόπουλος στο βιβλίο του: Αναπολήσεις, τόμος Β΄, 1940-1960, εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2006, στη σελίδα 151.

«Η Ελλάς η οποία έδωκε άλλοτε στην ανθρωπότητα τον Παρθενώνα και την Αγία Σοφία, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή, βρέθηκε από δύο ετών και πλέον στην τραγική θέση, τέκνα της να έχουν λάβει τα όπλα εναντίον της. Αναγκάστηκε λοιπόν να ιδρύσει το στρατόπεδο αυτό, για να επαναφέρει εις τους κόλπους της παραστρατημένα τέκνα της». Και συνεχίζει: «Ηταν η επίσημη εκδοχή για τη Μακρόνησο, εξωραϊσμένη με την καλλιέπεια του υπουργού και χαρισματικού συγγραφέα. Και συνέβη, αδίστακτος, ηχηροθήρας, δημοσιογράφος να αποσπάσει από τα συμφραζόμενα τη λέξη Παρθενώνα και να την εμφανίσει ωσάν να ειπώθηκε προς χαρακτηρισμό του στρατοπέδου της Μακρονήσου!». Σχόλιο δικό μου: Εγινε τόση αναπαραγωγή του χαρακτηρισμού αυτού, ώστε να τη χρησιμοποιεί ακόμη και ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος.

Κων/νος Σταυροπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή