Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«ΘΕΑΤΡΟΝ» ΤΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Το παρελθόν που σημάδεψε το μέλλον της Ελλάδας

Η «Νίκη» του Χρήστου Α. Χωμενίδη, αφού διαβάστηκε από δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, ανεβαίνει στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε θεατρική διασκευή Σταμάτη Φασουλή – Γιώργου Λύρα και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Το έργο ζωντανεύει αριστοτεχνικά τα πάθη, τις εξάρσεις και τα τραύματα της Ελλάδας του τελευταίου αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι το 2008. Ο Σταμάτης Φασουλής δίνει σάρκα και οστά στους ήρωες του Χωμενίδη και παραθέτει μοναδικές εικόνες της Ελλάδας που σημάδεψαν το μέλλον της. Επί σκηνής θα ζωντανέψουν όλα όσα ζήσαμε, ακούσαμε, χορέψαμε, τραγουδήσαμε, δακρύσαμε, όλα αυτά τα χρόνια. Η ζωή της Νίκης δεν ήταν παραμύθι. Δεν μεγάλωσε όπως τα κορίτσια της ηλικίας της, με παιχνίδια, φλερτ και συνοικέσια. Κουβαλούσε εκ γενετής ένα φορτίο τόσο βαρύ, ώστε κινδύνεψε να τη συντρίψει. Πήρε ωστόσο τη ζωή στα χέρια της. Επαναστάτησε κόντρα στην «επανάσταση» για τον έρωτα. Ο συγγραφέας πλέκει πραγματικότητα και μυθοπλασία και δίνει στην ηρωίδα φωνή για να μας πει την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο. Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Ευγενία Δημητροπούλου, Γωγώ Μπρέμπου, Μάξιμος Μουμούρης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου κ.ά.

​​Από τις 19 Φεβρουαρίου, Πειραιώς 254 Ταύρος, τηλ. 212-25.40.300

ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Μεταμορφώνοντας τη βία σε ενέργεια

Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, πέντε γυναίκες από το Μαρόκο, που δεν περιμένεις να δεις στη σκηνή, καταλαμβάνουν τον χώρο με την παρουσία τους, με τις φωνές τους, με τις ιστορίες τους, με την ελευθερία και τη ζωντάνια τους. Στη δουλειά της Μπουσρά Ουιζγκέν με τίτλο «Ottof», η σύγχρονη δημιουργική ματιά συναντά τις σπάνιες ικανότητες μιας ομάδας μεγάλων σε ηλικία ερμηνευτριών. Οι γυναίκες αυτές προέρχονται από την παράδοση των Aitas, γυναικών που χορεύουν και τραγουδούν παραδοσιακά κομμάτια σε γάμους και νυχτερινά μαγαζιά στο Μαρόκο. Μαζί με τη χορογράφο, δημιούργησαν μια ομάδα η οποία τα τελευταία εννέα χρόνια έχει αφήσει άφωνο το κοινό στις σκηνές της Ευρώπης, ανατρέποντας τα κλισέ για τις γυναίκες της Ανατολής. Μεταμορφώνουν τη βία σε εκρηκτική ενέργεια και χορεύουν με συγκινητική ελευθερία υπό τους ήχους του «My Baby Just Cares For Me» της Νίνα Σιμόν.

​​Για τρεις ημέρες, από 21 έως

23 Φεβρουαρίου, Συγγρού 107

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η εμμονή ενός πρωθυπουργού με μιαν «Ιδέα»

Η εμμονή ενός πρωθυπουργού να ενώσει τον λαό του με μια σπουδαία «Ιδέα» γίνεται η αφορμή για τον Γκούσταβ Χολστ να γράψει μια διαχρονική οπερέτα το 1896. Την «Ιδέα» του Χολστ μεταφέρει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά η Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής σε μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου και τη σκηνοθεσία του Σίμου Παπαναστασόπουλου. Με την Καμεράτα συμπράττει μια σειρά λυρικών μονωδών όπως οι Χριστίνα Ασημακοπούλου, Ελένη Σωτηρίου, Ελένη Δαβού, Αρκάδιος Ρακόπουλος κ.ά. και συμμετέχει η Παιδική – Νεανική Χορωδία Οπερας Νέων υπό τη διεύθυνση των Μαρίας Λυμπεράκου και Στέλλας Αναστασίου.

​​Κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί, έως και

τις 9 Απριλίου. Ηρώων Πολυτεχνείου 34

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Ουίλιαμ Φόκνερ

Ενα από τα αριστουργήματα της αμερικανικής λογοτεχνίας, το «Καθώς ψυχορραγώ» του Ουίλιαμ Φόκνερ, κάνει πρεμιέρα (σε μετάφραση Μένη Κουμανταρέα) στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Σοφία Φιλιππίδου. Παίζουν οι Κώστας Βασαρδάνης, Μιχάλης Καλιότσος, Ελενα Μεγγρέλη κ.ά.

​​Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου,

Κυκλάδων 11. Στις 9 μ.μ.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αφιέρωμα στον Αηδονίδη

Eνα μουσικό ταξίδι από τη Θράκη στην Κρήτη και από τα Επτάνησα ώς τη Μικρά Ασία, με το Σύνολο ΙΩΝΙΑ, θα είναι η βραδιά-αφιέρωμα στον σπουδαίο ερμηνευτή Χρόνη Αηδονίδη. Τραγουδούν οι Μπάμπης Τσέρτος, Νάντια Καραγιάννη και Βασίλης Αγροκώστας.

​​Την ερχόμενη Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου,

στις 8.30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ

«Ο κουρέας της Σεβίλλης»

Για οκτώ παραστάσεις επιστρέφει η συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Τεάτρο Κομουνάλε «Ο κουρέας της Σεβίλλης», σε σκηνοθεσία Φραντσέσκο Μικέλι και μουσική διεύθυνση Αναστάσιου Συμεωνίδη και Ζωής Τοσκάνου. Πρωταγωνιστεί ο Διονύσης Σούρμπης (πρώτη διανομή) στον ρόλο του κουρέα Φίγκαρο.

​​Πρεμιέρα απόψε στις 8 μ.μ.

στο θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Ο κόσμος του Νισήμ Λεβή

Το βιβλίο του Αλέξανδρου Μωυσή «Το πανόραμα του Νισήμ Λεβή, 1898-1944» (εκδόσεις Καπόν, πρόλογος Μαρκ Μαζάουερ) παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, την ερχόμενη Δευτέρα 20/2 (ώρα 19.00) με ομιλητές τους Αγγελο Δεληβορριά, Κώστα Κωστή, Μαρία Καραβία, Ηλία Μαγκλίνη και Αλέξανδρο Μωυσή.

​​Στις 20 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00,

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138

DEATH DISCO

Δυνατό ντεμπούτο

Οι ταλαντούχοι Magenta Flaws ανεβαίνουν στη σκηνή της Death Disco για να παρουσιάσουν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Corridor». Η μουσική τους παντρεύει το τριπ-χοπ και την εναλλακτική ροκ, είναι επηρεασμένη από την πειραματική άμπιεντ σκηνή, ενώ το συγκρότημα αγαπάει ιδιαίτερα την old school αισθητική των ’90s.

​​Απόψε στις 9 μ.μ.,

Ωγύγου 16

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αποκριάτικη συναυλία

Το «Καρναβάλι των ζώων» και τον «Μακάβριο χορό» του Καμίγ Σεν-Σανς, καθώς και τον «Μαθητευόμενο μάγο» του Πολ Ντικά, γνωστό και από τη «Φαντασία» του Ντίσνεϊ, θα ερμηνεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε μια συναυλία για μικρούς και μεγάλους, υπό τη διεύθυνση της Ζωής Τοσκάνου. Συμμετέχουν οι πιανίστες Μάνος Κιτσικόπουλος και Δημήτριος Μαρίνος.

​​Την Κυριακή στις 11.30 π.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή