H απογείωση της αρχιτεκτονικής

H απογείωση της αρχιτεκτονικής

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πεταγόμαστε» στα ωραιότερα αεροδρόμια του κόσμου μέσα από τις σελίδες του νέου coffee table book «The Art of the Airport: The World’s Most Beautiful Terminals».

1. CARRASCO INTERNATIONAL AIRPORT, ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ

Θεωρείται ένα από τα πιο φιλικά προς τον ταξιδιώτη αεροδρόμια του κόσμου και είναι εξαιρετικά ευρύχωρο, έτσι ώστε να κυκλοφορούν άνετα τόσο οι επιβάτες όσο και «οι φίλοι και συγγενείς τους», oι οποίοι στην Ουρουγουάη «ακόμα έρχονται να σε αποχαιρετήσουν όταν φεύγεις ή να σε υποδεχτούν όταν έρχεσαι από κάποιο ταξίδι», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρχιτέκτονας Rafael Vinoly. Με σήμα κατατεθέν το θεόρατο καμπυλωτό στέγαστρο των 4.000 τ.μ. (!), το Carrasco διαθέτει ξεχωριστά επίπεδα για τις αφίξεις (ισόγειο) και τις αναχωρήσεις (πρώτος όροφος) και είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε το φυσικό φως να διαχέεται ανεμπόδιστα στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ το εστιατόριό του προσφέρει στους επισκέπτες εντυπωσιακή θέα στον αεροδιάδρομο.

• Η απόσταση Αθήνα-Μοντεβιδέο είναι 11.422 χλμ.

www.aeropuertodecarrasco.com.uy 


2. PULKOVO AIRPORT, ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Ξεκίνησε να λειτουργεί τη δεκαετία του 1930, όταν η Αγία Πετρούπολη λεγόταν Λένινγκραντ και το αεροδρόμιό της Shosseynaya. Από τις παλιές εγκαταστάσεις ξεχωρίζει ο τερματικός σταθμός Pulkovo-1, του 1973, που θεωρείται αριστούργημα της σοβιετικής μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής. Η νέα εποχή για το αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης, όμως, επικεντρώνεται στο ολοκαίνουργιο –μόλις τριών ετών– Terminal 1, που σχεδιάστηκε από τη βρετανική φίρμα Grimshaw, η οποία εμπνεύστηκε από την αρχιτεκτονική της ίδιας της πόλης: έτσι, οι χρυσοί τρούλοι των ναών και η γεωμετρία των σοβιετικών αστεριών που συναντά κανείς σε μια βόλτα του στους δρόμους της Πετρούπολης λειτούργησαν ως αρχέτυπο για την εντυπωσιακή επιχρυσωμένη οροφή με τις αιχμηρές απολήξεις του νέου τερματικού σταθμού.

• Η απόσταση Αθήνα-Αγία Πετρούπολη είναι 2.492 χλμ.

www.pulkovoairport.ru


3. SPACEPORT AMERICA, ΝΕΟ ΜΕΞΙΚΟ

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν απλό αερολιμένα, αλλά για το πρώτο κοσμοδρόμιο «μαζικής χρήσης». Το Spaceport America έχει διπλό σκοπό. Αφενός φιλοξενεί σκάφη όπως είναι το SpaceShip Two της Virgin Galactic, ένα διαστημόπλοιο χωρητικότητας οκτώ ατόμων κατασκευασμένο για διαστημικό τουρισμό. Και αφετέρου προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ξεναγηθούν στη διαστημική βάση και να βιώσουν εμπειρίες όπως αυτή που προσφέρει ο εξομοιωτής G-Shock, όπου μέσα από μια διαδικασία ταχύτατης επιτάχυνσης τους κάνει να αισθάνονται όπως ένας αστροναύτης εν ώρα πτήσης.

• Η απόσταση Αθήνα-Νέο Μεξικό είναι 10.552 χλμ.

http://spaceportamerica.com


4. FRANZ JOSEF STRAUSS AIRPORT, ΜΟΝΑΧΟ

Με έμβλημά του ένα κεφαλαίο Μ, το δεύτερο σε επιβατική κίνηση αεροδρόμιο της Γερμανίας έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, την υψηλότερη διάκριση («5 star airport») της Skytrax, η οποία απονέμεται στα κορυφαία αεροδρόμια του κόσμου. Το αεροδρόμιο του Μονάχου πήρε το όνομά του από τον πρώην κυβερνήτη της Βαυαρίας Franz Josef Strauss και προσφέρει καθημερινές ξεναγήσεις σε όσους επισκέπτες θέλουν να έρθουν πιο κοντά στη συναρπαστική καθημερινότητα ενός αερολιμένα, μέσω μιας διαδρομής μήκους

12 χλμ., η οποία περνά από τους αεροδιαδρόμους μέχρι και από τα υπόστεγα συντήρησης των αεροσκαφών.

• Η απόσταση Αθήνα-Μόναχο είναι 1.573 χλμ.

www.munich-airport.de


5. MADRID BARAJAS, ΜΑΔΡΙΤΗ 

Στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, στους τερματικούς 1, 2 και 3 του διεθνούς αερολιμένα της Μαδρίτης προστέθηκε και ένας τέταρτος. Με δυνατότητα διαχείρισης 70 εκατ. επιβατών τον χρόνο, το Terminal 4 εκτείνεται σε δύο κτίρια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με υπόγειο συρμό σε μια διαδρομή που διαρκεί 3 λεπτά. Ο τερματικός σταθμός φέρει την υπογραφή της φίρμας Richard Rogers Partnership και έχει κερδίσει το Stirling Prize, το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό βραβείο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κατασκευή ξεχωρίζει για το κυματιστό μπαμπού στέγαστρο, αλλά και για το φωτεινό, όμορφο και λειτουργικό εσωτερικό, με επαρκή σήμανση, έτσι ώστε να μη χάνουν τον προσανατολισμό τους οι επισκέπτες παρά το μεγάλο μέγεθος του αεροδρομίου. 

• Η απόσταση Αθήνα-Μαδρίτη είναι 2.400 χλμ. 

www.aeropuertomadrid-barajas.com


6. KANSAI INTERNATIONAL AIRPORT, ΟΣΑΚΑ

Βρίσκεται στον κόλπο της Οσάκα, στην Ιαπωνία, και η δημιουργία του τράβηξε αμέσως τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς είναι χτισμένο πάνω σε ένα τεχνητό νησί. Η αρχιτεκτονική σύλληψη ανήκει στον Ιταλό Renzo Piano και παρά το γεγονός ότι άντεξε δύο καταστροφικά χτυπήματα της φύσης –τον φονικό σεισμό του Kobe το 1995 και τον ισχυρό τυφώνα που πέρασε το 1998 με ταχύτητα που άγγιξε τα 200 χλμ./ώρα– έχει και αυτό ένα τρωτό σημείο. «Αχίλλειος πτέρνα» του αποδείχθηκε το μαλακό έδαφος, εξαιτίας του οποίου παρατηρούνται φαινόμενα καθίζησης του νησιού. Οι εργασίες συντήρησης για τον περιορισμό γίνονται μεν, είναι όμως εξαιρετικά δαπανηρές.

• Η απόσταση Αθήνα-Οσάκα είναι 9.427 χλμ.

www.kansai-airports.co.jp


7. SHENZHEN INTERNATIONAL AIRPORT, ΣΕΝΤΖΕΝ

Ο μεγάλος Ιταλός αρχιτέκτονας Massimiliano Fuksas και το γραφείο Knippers Helbig Advanced Engineering, που ειδικεύεται στις προσόψεις κτιρίων, ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν το εντυπωσιακό Terminal 3, που πριν από τρία χρόνια αντικατέστησε τους τερματικούς σταθμούς A, B και D του διεθνούς αεροδρομίου Shenzhen στην Κίνα. Από ψηλά μοιάζει με τεράστιο διαβολόψαρο (σαλάχι μάντα), ενώ η κατασκευή του ξεχωρίζει για την κυψελοειδή επιφάνεια από γυάλινα και μεταλλικά πάνελ που επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισχωρεί στο κτίριο.

• Η απόσταση Αθήνα-Σεντζέν είναι 8.586 χλμ.

http://eng.szairport.com

ΙNFO: Το βιβλίο «The Art of the Airport: The World’s Most Beautiful Terminals» των Laura Frommberg, Stefan Eiselin, Alexander Gutzmer κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Frances Lincoln. Η τιμή του στο Amazon είναι 27 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή