Spiegel: Συμμετοχή ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με ποσό έως 5 δισ. – δεν σχολιάζουμε «υποθετικά σενάρια», απαντά το Ταμείο

Spiegel: Συμμετοχή ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με ποσό έως 5 δισ. – δεν σχολιάζουμε «υποθετικά σενάρια», απαντά το Ταμείο

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο για την Ελλάδα με ποσό ύψους ως και πέντε δισ. ευρώ. Αυτό αναφέρει στο τελευταίο του τεύχος το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο κυκλοφορεί αύριο.

Αρχικά, το καλοκαίρι του 2015, όταν συναποφασίστηκε το τρίτο πακέτο, έγινε λόγος για 16 δισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα και μετά από παρατεταμένη διένεξη με τους Ευρωπαίους φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία του ΔΝΤ να συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα με αντάλλαγμα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5%. Επί μακρόν το Ταμείο απέφευγε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ύψους 86 δισ, επειδή θεωρούσε ένα πλεόνασμα ύψους 1,5% ρεαλιστικό.

Οι πιστωτές ελπίζουν ότι θα υπάρξει ταχεία επίτευξη συμφωνίας και αποδοχή των όρων από την Αθήνα με δεδομένο ότι οι εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία θα μπορούσαν, ανάλογα με το αποτέλεσμα, να δυσχεράνουν την συνέχιση του προγράμματος, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

Τι απαντά το ΔΝΤ

Πάντως, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, αναφερόμενος τόσο στο εν λόγω δημοσίευμα, όσο και σε εκείνο της Die Welt που κάνει λόγο για συμφωνία μεταξύ της Αγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι «δεν σχολιάζουμε υποθετικά σενάρια», προσθέτοντας ότι «η θέση του ΔΝΤ επί του θέματος είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή