Τετ α τετ Μέρκελ – Λαγκάρντ

Τετ α τετ Μέρκελ – Λαγκάρντ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσπευσμένη πρωτοβουλία μοιάζει να αναλαμβάνει η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ για να υπάρξει πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα και την αντιπαράθεση Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη εμπλοκή εξαιτίας δυσμενών αποτελεσμάτων στις ολλανδικές ή τις γαλλικές εκλογές. Εκτός από την αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel για συμμετοχή του ΔΝΤ με 5 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα, ανακοινώθηκε επίσης συνάντηση της κ. Μέρκελ με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αυτήν την Τετάρτη στην καγκελαρία, στο Βερολίνο. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο για την Ελλάδα με ποσό ύψους ως και 5 δισ. ευρώ. Αυτό αναφέρει στο τελευταίο του τεύχος το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο κυκλοφορεί σήμερα. Αρχικά, το καλοκαίρι του 2015, όταν συναποφασίστηκε το τρίτο πακέτο, έγινε λόγος για 16 δισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα και ύστερα από παρατεταμένη διένεξη με τους Ευρωπαίους, φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία του ΔΝΤ να συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5%. Επί μακρόν, το Ταμείο απέφευγε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ, επειδή θεωρούσε ένα πλεόνασμα ύψους 1,5% ρεαλιστικό. Οι πιστωτές ελπίζουν ότι θα υπάρξει ταχεία επίτευξη συμφωνίας και αποδοχή των όρων από την Αθήνα, με δεδομένο ότι οι εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία θα μπορούσαν, ανάλογα με το αποτέλεσμα, να δυσχεράνουν τη συνέχιση του προγράμματος, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για μυστική συμφωνία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ σε Die Welt και Der Spiegel, εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι «δεν θα σχολιάσουμε εικασίες. Η θέση του Ταμείου είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει». Οπως επιβεβαίωσε, ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ θα συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ την Τετάρτη. Τόνισε, βέβαια, ότι το ταξίδι έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό και αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για τις πρόσφατες εξελίξεις παγκοσμίως, στο πλαίσιο και της γερμανικής προεδρίας του G20.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας». Αυτό ανέφερε, εξάλλου, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία διευκρίνισε ότι στόχος είναι το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα όχι μόνο σε επίπεδο τεχνογνωσίας αλλά και οικονομικών μέσων. Το γεύμα εργασίας με τη Λαγκάρντ αφορά μια γενική ανταλλαγή απόψεων, όπως είπε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ενώ το βράδυ της Τετάρτης η Μέρκελ θα υποδεχθεί στην καγκελαρία για δείπνο και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt εμφάνιζε Μέρκελ και Λαγκάρντ να έχουν μιλήσει τηλεφωνικά πριν από λίγες ημέρες, με τη δεύτερη να εκφράζει τη στήριξή της στην πρώτη. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, έγραψε το φύλλο χθες, επικαλούμενο κύκλους της κυβέρνησης. Το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους, που δημιουργεί τριβές στις σχέσεις ΔΝΤ-Βερολίνου, θα συζητηθεί το 2018 μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, δηλαδή «ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία», όπως τονίζεται στο δημοσίευμα. Κυβερνητική εκπρόσωπος αρνήθηκε, πάντως, να σχολιάσει το τηλεφώνημα των δύο κυριών.

Ενίσχυση καμπάνιας

«Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ακριβώς αυτό. Η Ελλάδα ως αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης; Αποτυχία του προγράμματος διάσωσης, επειδή το ΔΝΤ αρνείται τη συμμετοχή; Συζήτηση στην Μπούντεσταγκ για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα; Η Ευρώπη ενώπιον δοκιμασίας διάλυσης; Ολα αυτά βοηθούν μόνο την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές δεν έχουν καμία διάθεση για τέτοια. Ούτε το ΔΝΤ, όπως φαίνεται», αναφέρει το δημοσίευμα της Die Welt. Ο συντάκτης του ρεπορτάζ πιστεύει ότι η Λαγκάρντ επιθυμεί να ενισχύσει την καμπάνια της Μέρκελ. «Η Λαγκάρντ και η Μέρκελ γνωρίζονται καλά. Η Γερμανίδα άνοιξε τον δρόμο της Γαλλίδας για μια δεύτερη θητεία. Η επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρεί την καγκελάριο ένα από τα ελάχιστα στηρίγματα στην όλο και πιο αβέβαιη κατάσταση στον κόσμο. Δεν θέλει λοιπόν να αποτελέσει ένα από τα εμπόδια στα οποία θα σκοντάψει η Μέρκελ», τονίζει η εφημερίδα και ο συντάκτης της Γιαν Νταμς. Στο ρητορικό ερώτημα κατά πόσον θα μπορούσε η Ελλάδα να ξαναζήσει το καλοκαίρι του 2015, ο Γερμανός συνάδελφος απαντά: «Τότε η σκληρή στάση (του Αλέξη Τσίπρα) του εξασφάλισε μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον. Ομως δεν τον βοήθησε ιδιαίτερα. Το αντίθετο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή