Επιφυλακτική η Ρωσία έναντι ΗΠΑ

Επιφυλακτική η Ρωσία έναντι ΗΠΑ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στη Μόσχα οι ταλαντεύσεις και τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με τις αμερικανορωσικές σχέσεις, όπως και η καταιγιστική φιλολογία που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ περί υπογείων διασυνδέσεων μεταξύ συνεργατών του νέου Αμερικανού προέδρου και της Ρωσίας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν το Κρεμλίνο αισθάνεται απογοήτευση για την έλλειψη προόδου από πλευράς της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, αναφορικά με την εξομάλυνση των αμερικανορωσικών σχέσεων, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, δήλωσε: «Ποτέ δεν φορούσαμε ροζ γυαλιά, ποτέ δεν είχαμε αυταπάτες, επομένως δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να μας προκαλέσει απογοήτευση». Οσο για τις προοπτικές των διμερών σχέσεων Ουάσιγκτον – Μόσχας με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ο κ. Πεσκόφ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκτιμήσεις πριν από την πρώτη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν, για την οποία δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg είχε αναφέρει ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έλαβαν οδηγίες από το Κρεμλίνο να ελαττώσουν τα ρεπορτάζ τους για την κυβέρνηση Τραμπ, κάτι που μεταφράστηκε ως ένδειξη απογοήτευσης για τη μέχρι σήμερα πορεία του νέου Αμερικανού προέδρου. «Εσχάτη ανοησία» χαρακτήρισε ο κ. Πεσκόφ το σχετικό ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δεν παίρνουν εντολές από το Κρεμλίνο. Την ίδια ώρα, στη Βόννη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είχε συνάντηση με τους συναδέλφους του από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία – χώρες που υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση εναντίον του προέδρου Aσαντ. Μία ημέρα μετά την εποικοδομητική συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους του, τονίζοντας ότι η στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους προϋποθέτει να αποδεχθεί η Μόσχα ότι δεν είναι όλοι οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες τρομοκράτες.

Οι θρυλούμενες σχέσεις του Τραμπ και συνεργατών του με τη Ρωσία απασχόλησαν και την πρώτη συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο. «Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρωσία. Απ’ όσο γνωρίζω, ούτε κανένα από τα πρόσωπα που με περιστοιχίζουν», διαβεβαίωσε ο Τραμπ.

«Aνέντιμος o Τύπος»

Αίσθηση προκάλεσε η απροκάλυπτη και ασυνήθιστη, για εν ενεργεία πρόεδρο, εχθρότητα του Τραμπ προς τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη συνέντευξη. «Ο Τύπος έχει γίνει τόσο ανέντιμος, που, αν δεν μιλήσουμε γι’ αυτό, θα είμαστε ανάξιοι του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Ο Τύπος… ο κόσμος δεν σας πιστεύει πια όλους εσάς», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, από την οποία δεν έλειψαν τα «κάτσε κάτω» και «ήρεμα». Oσο για τις αιτιάσεις του Τύπου περί «χαώδους» διακυβέρνησης, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν κατηγορηματικός: «Η κυβέρνησή μου λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, διαβεβαίωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή