Αυξημένες προσδοκίες για άνοδο των επιτοκίων ΗΠΑ

Αυξημένες προσδοκίες για άνοδο των επιτοκίων ΗΠΑ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσδοκίες για άνοδο των επιτοκίων από τη Fed μέχρι το τέλος του έτους αυξήθηκαν σημαντικά την εβδομάδα που διανύσαμε, ύστερα από τις δηλώσεις της επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν σε επιτροπή του Κογκρέσου. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να αποφασιστεί στις επόμενες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed, με την προϋπόθεση ότι τα επερχόμενα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξελίσσονται σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

Ενδεικτικά, η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης προεξοφλεί πιθανότητα 36% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Μάρτιο και 76% τον Ιούνιο, έναντι περίπου 28% και 70%, αντίστοιχα, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Στο γεγονός αυτό συνέβαλαν, επίσης, και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, με τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται κατά 0,4% μηνιαίως τον Ιανουάριο και τον πληθωρισμό να ενισχύεται 0,6% μηνιαίως, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2013. Σε αυτό το περιβάλλον, ο δείκτης DXY –ο οποίος αποδίδει την αξία του δολαρίου έναντι των νομισμάτων έξι σημαντικότερων εμπορικών εταίρων– διαπραγματευόταν κοντά στο 100,70 αργά την Παρασκευή στην αγορά της Ευρώπης, υποχωρώντας από τα υψηλά ενός μήνα 101,76 στον απόηχο των δηλώσεων της Τζάνετ Γέλεν στα μέσα της εβδομάδας. Αντιστοίχως, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολάριο διαπραγματευόταν στα επίπεδα 1,0645 την ώρα συγγραφής του παρόντος άρθρου, υψηλότερα από τα χαμηλά ενός μήνα 1,0521 την Τετάρτη.

Στην Ευρώπη, τα πρακτικά της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής του Ιανουαρίου της ΕΚΤ υποστήριξαν την άποψη ότι παρόλο που η οικονομία έχει εξελιχθεί σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της, η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι παραμένουν. Οσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος APP, η ΕΚΤ σημείωσε ότι παραμένει έτοιμη να προβεί σε περαιτέρω προσαρμογές στις βασικές τεχνικές παραμέτρους του προγράμματος αγοράς ομολόγων, εφόσον αυτό θεωρηθεί αναγκαίο. Ως αποτέλεσμα, τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας αντέδρασαν θετικά, με τις αντίστοιχες αποδόσεις (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) να μειώνονται. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού τίτλου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων 1,585% αμέσως μετά τη δημοσίευση των πρακτικών την Πέμπτη, πριν αυξηθεί σε επίπεδα γύρω στο 1,618% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή