Σε τεντωμένο σχοινί οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Σε τεντωμένο σχοινί οι συνομιλίες για το Κυπριακό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται πλέον οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, έπειτα και από την προχθεσινή αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη. Από την πλευρά του κ. Αναστασιάδη γίνονται προσπάθειες να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι, προκειμένου η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί στις 23 Φεβρουαρίου να μην υπονομευθεί, τουλάχιστον από ελληνοκυπριακής πλευράς. Αν και το τουρκοκυπριακό επιχείρημα «προβληματισμού» για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων αφορά την ψήφιση, εκ μέρους της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, μιας τροπολογίας περί της ετήσιας ιστορικής σχολικής αναφοράς στο Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950, από τις δηλώσεις αλλά και τη διπλωματική κινητικότητα του ψευδοκράτους και της Aγκυρας συνάγονται άλλα συμπεράσματα για τους στόχους τους από τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Πλέον χαρακτηριστική ένδειξη, η χθεσινή παρέμβαση του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ζήτησε –εκ νέου– οι τέσσερις ελευθερίες που αφορούν την Τουρκία να τεθούν υπό την εγγύηση της Ε.Ε. Ο κ. Γιλντιρίμ επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις και υπογράμμισε ότι η λύση του Κυπριακού « πρέπει να διασφαλίσει τη συνεχή αποτελεσματική εγγύηση της Τουρκίας και θα φέρει το δικαίωμα σε δίκαιη και ίση διοίκηση της κάθε πλευράς». Κινούμενος στη γραμμή των τελευταίων ημερών, ο κ. Γιλντιρίμ κατηγόρησε τον κ. Αναστασιάδη ότι εκείνος αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης, από την πλευρά του, επισήμανε χθες, με γραπτή δήλωσή του, ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο «σε ένα αχρείαστο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, ιδιαίτερα μετά τη δημόσια αποτύπωση των όσων έχουν επισυμβεί κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών». Υπενθυμίζεται, ότι ο ειδικός σύμβουλος κ. Eσπεν Μπαρθ Eϊντε αναφέρθηκε σε αποχώρηση του κ. Ακιντζί από τις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την «αποφασιστικότητά» του να συνεχίσει τον διάλογο με την τουρκοκυπριακή πλευρά με σκοπό τη λύση του Κυπριακού. Και απηύθυνε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη πρόκληση «να είναι παρών στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση, προκειμένου μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για θετικό αποτέλεσμα». Σε χθεσινή συνέντευξή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ν. Χριστοδουλίδης, επισήμανε ότι ο κ. Ακιντζί είχε μεταβεί προχθές στη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη «αποφασισμένος να αποχωρήσει». Οπως είπε, είχε ήδη ζητήσει να μην υπάρχουν φωτογράφοι και κάμερες, ενώ η απόφασή του να ακυρώσει την προηγούμενη ημέρα τη συνάντηση των διαπραγματευτών ήταν ενδεικτική των προθέσεών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή