ΗΠΑ: «Αγκάθι» η επιλογή του συμβούλου Εθν. Ασφαλείας

ΗΠΑ: «Αγκάθι» η επιλογή του συμβούλου Εθν. Ασφαλείας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσκολίες συναντά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει το κρίσιμο αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ύστερα από τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Μάικλ Φλιν.

Τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να δώσει σταθερό βηματισμό στην κυβέρνησή του, που δείχνει να παραπαίει, δυσκόλεψε η άρνηση του αντιναύαρχου Ρόμπερτ Χάρουορντ να αποδεχθεί το αξίωμα που του προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. Με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ο Χάρουορντ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τιμητική πρόταση που του έγινε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ «έδειξε μεγάλη κατανόηση στις ανάγκες μου, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο». Αιτιολογώντας την άρνησή του, δήλωσε ότι «πρόκειται για καθαρά προσωπικό ζήτημα« και προσέθεσε ότι «ύστερα από 40 χρόνια υπηρεσίας στις ένοπλες δυνάμεις έχω επιτέλους τη δυνατότητα κάποιου ελεύθερου χρόνου».

Νούμερο δύο στην κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων υπό τον τότε στρατηγό και σημερινό υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, ο Χάρουορντ συνταξιοδοτήθηκε το 2013 για να αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της πολεμικής βιομηχανίας Lockheed Martin στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στον αμερικανικό Τύπο κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Χάρουορντ απέρριψε την πρόταση Τραμπ γιατί ήθελε να φέρει τη δική του ομάδα συνεργατών στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Ερωτηθείς επί του προκειμένου, αρκέστηκε να απαντήσει: «Γι’ αυτό το ζήτημα πρέπει να ρωτήσετε τον πρόεδρο».

Εναλλακτικές

Με χθεσινό μήνυμά του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι εξετάζει τέσσερις εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Κιθ Κέλογκ, υπηρεσιακού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι και η Κάθλιν Μακφάρλαντ, αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, θα μπορούσε να καταλάβει το αξίωμα, ενώ ρεπορτάζ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιλαμβάνουν στον κατάλογο των υποψηφίων και τον πρώην διοικητή της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή