Στην τελική ευθεία οι διοικητικές αλλαγές στην Τράπεζα Πειραιώς

Στην τελική ευθεία οι διοικητικές αλλαγές στην Τράπεζα Πειραιώς

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς τις επόμενες ημέρες με την παραίτηση-αντικατάσταση τριών μελών, αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς Γεώργιος Χατζηνικολάου βρέθηκε στη Φρανκφούρτη την προηγούμενη εβδομάδα, όπου είχε επαφές με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν, σε πολύ καλό κλίμα, οι προωθούμενες διοικητικές αλλαγές και κυρίως η πρόοδος στο ζήτημα της επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου. Ο νέος πρόεδρος έχει κινηθεί μεθοδικά και αποτελεσματικά στο ακανθώδες αυτό ζήτημα, απαλύνοντας τα δύσκολα σημεία και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών, πιθανότατα μέχρι το τέλος Μαρτίου. Από το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου αποχωρούν οι δύο αντιπρόεδροι: ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, α΄ αντιπρόεδρος και ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, β΄ αντιπρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος, και η κ. Χαρίκλεια Απαλαγάκη, που είναι εκτελεστικό μέλος, εντεταλμένη σύμβουλος. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η αποχώρηση των τριών μελών απλώς συμπίπτει χρονικά και δεν υπάρχει καμία άλλη σύνδεση, ενώ οι σχέσεις με την τράπεζα παραμένουν άριστες.

Ο κ. Ταμβακάκης υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη Παρασκευή, έχοντας γνωστοποιήσει εδώ και αρκετό διάστημα την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τα διοικητικά της τράπεζας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή της και η κ. Χαρίκλεια Απαλαγάκη, η οποία από την 1η Μαρτίου αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού γραμματέα στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Σε ό,τι αφορά τον κ. Σταύρο Λεκκάκο, που συγκαταλέγεται μεταξύ των «ιδρυτικών» στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς με μεγάλη συμβολή στη δημιουργία και την ανάπτυξη του ομίλου, επίσης αναμένεται να παραιτηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς, έχοντας εκλεγεί πρόεδρος του ομίλου MIG, δημιουργείται ζήτημα ασυμβίβαστου, δεδομένου ότι η Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της εταιρίας. Η αναδιάρθρωση και η εξυγίανση της MIG αποτελούν εξαιρετικά δύσκολο, πολύπλοκο και κρίσιμο εγχείρημα με ευρύτερες επιδράσεις, καθώς έχει μεγάλο επιχειρηματικό αποτύπωμα με ισχυρή παρουσία σε πολλούς κλάδους (τρόφιμα, υγεία, ακτοπλοΐα κ.ά.).

Αμέσως μετά τις παραιτήσεις των τριών μελών θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για την εύρεση και την αξιολόγηση, από την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων της τράπεζας, των πιθανών νέων μελών. Στόχος είναι εντός Μαρτίου να έχουν επιλεγεί τα νέα μέλη, ώστε να συγκροτηθεί το νέο Δ.Σ. και κατόπιν να πραγματοποιηθεί το μεγάλο βήμα για την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου, ολοκληρώνοντας έτσι τις διοικητικές αλλαγές στον όμιλο. Σημειώνεται ότι η τράπεζα παραμένει σε ένα ειδικό καθεστώς από τα τέλη Ιανουαρίου 2016, ενώ από τον Ιούνιο του 2016 καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ασκεί ο κ. Γιώργος Πουλόπουλος, ικανότατο στέλεχος της «νέας γενιάς» που ανδρώθηκε στον όμιλο. Στο διάστημα αυτό η πορεία της Τράπεζας Πειραιώς, ειδικά στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι ιδιαίτερα θετική.

Η νέα διοίκηση αναμένεται να επιταχύνει τον βηματισμό της στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων με πρώτη πρώτη τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων, που σήμερα φθάνουν στο επίπεδο των 32 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας έχει δεσμευθεί να μειώσει τα «κόκκινα» ανοίγματα στα 20,3 δισ. ευρώ ή κατά 41% μέχρι το τέλος του 2019. Στις προτεραιότητες περιλαμβάνεται και η βελτίωση της ρευστότητας με την προσέλκυση καταθέσεων.

Δύο χρόνια σημαντικής παρουσίας

Ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης ήταν αντιπρόεδρος του ομίλου Πειραιώς τα τελευταία δύο χρόνια συμβάλλοντας με την εμπειρία του στην ενοποίηση του ομίλου, αλλά και στην επιτυχή ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Πρόκειται για επιτελικό στέλεχος με μακρά εμπειρία, που έχει εργαστεί στην Εθνική Τράπεζα για περίπου 10 χρόνια, 7 χρόνια ως υποδιοικητής και 3 ως διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Διετέλεσε επίσης διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της εταιρείας και την ολοκλήρωση σύνθετων έργων στον τομέα των ακινήτων, ενώ από τον Μάρτιο του 2009 ήταν υπεύθυνος της στρατηγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης του ομίλου Λάτση στη Γενεύη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή