Μια «σιδηρά κυρία» στο τιμόνι των επιχειρήσεων Σόρος

Μια «σιδηρά κυρία» στο τιμόνι των επιχειρήσεων Σόρος

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ντον Φιτζπάτρικ, μία από τις ισχυρότερες γυναίκες παγκοσμίως στον κλάδο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων, αναλαμβάνει στο άμεσο μέλλον τα ηνία του Οργανισμού Διαχείρισης Κεφαλαίων του Τζορτζ Σόρος (Soros Fund Management/SFM). Η κ. Φιτζπάτρικ, με πολύ καλές επιδόσεις σε όλες τις κατηγορίες επενδύσεων στη διάρκεια της 24χρονης θητείας της, συγκαταλέγεται στα υψηλόβαθμα στελέχη του βραχίονα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας UBS. Τα νέα της καθήκοντα στον SFM θα είναι να εποπτεύει και να διαχειρίζεται τα χρήματα του ίδιου του Τζορτζ Σόρος, της οικογένειάς του και του φιλανθρωπικού του ιδρύματος Open Society Foundation.

H Nτον Φιτζπάτρικ θα αντικαταστήσει τον Τεντ Μπέρντικ, ο οποίος παραιτήθηκε πέρυσι το φθινόπωρο, αλλά παραμένει στον Οργανισμό Διαχείρισης Κεφαλαίων του κ. Σόρος. Ακόμη δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα. Πάντως, θα είναι η έβδομη στη σειρά από το 2000 στη θέση του επικεφαλής επενδύσεων του Soros Fund Management. Στην UBS είχε υπό την εποπτεία της επενδυτικές ομάδες που διαχειρίζονταν περισσότερα από 500 δισ. ελβετικά φράγκα. Προηγουμένως ήταν επικεφαλής σε επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, τα οποία επίσης ανήκαν στην UBS. H σταδιοδρομία της ξεκίνησε το 1992 στη χρηματιστηριακή Ο’Connors Associates.

Αειθαλής επενδυτής

Πάντως, ακόμη δεν είναι σαφές ποιον ρόλο θα διαδραματίσει ο αειθαλής μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος στον SFM μετά την τοποθέτηση Φιτζπάτρικ. Κι αυτό, γιατί από πέρυσι επανέκαμψε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Εως τότε είχε αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό του έργο, μέσω τoυ ιδρύματος Open Society Foundation. Το πρώτο εξάμηνο του 2016, για παράδειγμα, ο Τζορτζ Σόρος έδωσε εντολή για συγκεκριμένες τοποθετήσεις στην αγορά χρυσού και σε επενδυτικά προϊόντα, τα οποία θα ευνοηθούν από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή