Η μεγάλη φυγή των εισηγμένων συνεχίζεται…

Η μεγάλη φυγή των εισηγμένων συνεχίζεται…

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παθογένεια του Χρηματιστηρίου διατηρείται αμείωτη και το 2017, καθώς συνεχίζεται η έξοδος υγιών επιχειρήσεων από την αγορά μετοχών. Ηδη πριν συμπληρωθεί το πρώτο δίμηνο του 2017, έχει διαγραφεί η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αποφάσισε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Σε διαδικασία εξόδου, μέσω αντίστοιχων δημόσιων προτάσεων, βρίσκονται η Ιονική Ξενοδοχειακή (που ελέγχει το ξενοδοχείο Hilton) και ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Ταυτόχρονα προστέθηκαν οι δημόσιες προτάσεις από τους βασικούς μετόχους της Kleemann Hellas (με έδρα το Κιλκίς) και της «Κυριακίδης Μάρμαρα Γρανίτες» (με έδρα τη Δράμα). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο τελευταίες εισηγμένες συγκαταλέγονται στις πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις, με το ποσοστό εξαγωγών να ξεπερνά το 85%.

Το δυσάρεστο για τη χρηματιστηριακή αγορά είναι ότι αποχωρούν καλές εταιρείες με προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες άντεξαν στην κρίση διότι στηρίχθηκαν στην εξωστρέφειά τους. Ενώ, από την άλλη, παραμένουν επιχειρήσεις που είναι σε οικονομικό μαρασμό και δεν δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Είναι αξιοσημείωτο ότι από το 1999 έως σήμερα έχουν διαγραφεί 232 επιχειρήσεις και αναμένεται έως τα τέλη της χρονιάς να προστεθούν και άλλες (Kleemann Hellas, Μάρμαρα Κυριακίδης, Ιονική Ξενοδοχειακή, Αστέρας Βουλιαγμένης), ανεβάζοντας το τελικό νούμερο στις 236 εισηγμένες. Πρόκειται για συγκλονιστικό γεγονός, αν συνυπολογίσουμε ότι από το 1999 έως και το 2017 έχουν εισαχθεί 178 εταιρείες. Ταυτόχρονα, όμως, το Χρηματιστήριο έγινε φτωχότερο σε φήμη και κεφαλαιοποίηση, καθώς έχουν απομείνει μόλις δύο εισηγμένες (ΟΤΕ, Μινωικές Γραμμές) που ελέγχονται από ξένα κεφάλαια, όταν το 2001 η Αθήνα συγκέντρωνε 15 θυγατρικές πολυεθνικών επιχειρήσεων. Η τελευταία έξοδος θυγατρικής πολυεθνικής αφορούσε την ΑΓΕΤ-Ηρακλής.

Ουσιαστικά, δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τη μαζική έξοδο εταιρειών που ελέγχονταν από ξένα κεφάλαια. Ο πρώτος λόγος είναι η πολιτική των μητρικών εταιρειών. Από τις αρχές του 21ου αιώνα επιλέγουν να διατηρούν μόνο τη μητρική εταιρεία σε ένα από τα μεγάλα χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης και όχι σε περιφερειακές αγορές, όπως είναι η Αθήνα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών, εξαιτίας της τεράστιας πτώσης του Χ.Α., ευνόησαν την υποβολή δημόσιων προτάσεων από τους πολυεθνικούς ομίλους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το χαμηλό κόστος και απέκτησαν το 100% των θυγατρικών τους με πολύ χαμηλότερο τίμημα, συγκριτικά με την αξία των εταιρειών που είχαν πρωτοεισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Τα παραδείγματα Παπαστράτος-Ρhilip Μorris, Vodafone-Ρanafon-Vodafone UΚ, Κωτσόβολος-Dixons, Ιnteramerican-Εureko, Παυλίδης-Κraft Foods είναι ενδεικτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή