Κυκλωτική κίνηση της Ε.Ε. στις ΗΠΑ με εμπορικές συμφωνίες

Κυκλωτική κίνηση της Ε.Ε. στις ΗΠΑ με εμπορικές συμφωνίες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της Ε.Ε. με τον Καναδά, της γνωστής ως CETA, που αποφάσισε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπίπτει με τις προειδοποιήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων προς τις ΗΠΑ για ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σηματοδοτεί, όμως, παράλληλα και την έναρξη ενός γύρου συντονισμένων προσπαθειών της Ε.Ε., η οποία στρέφεται πλέον σε κάθε κατεύθυνση για να εξασφαλίσει αγορές για τις εξαγωγές της. Οι χώρες της Ασίας, οι αναδυόμενες αγορές, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και του Περσικού Κόλπου είναι οι επίδοξοι εμπορικοί εταίροι ή οι μέλλοντες αναβαθμισμένοι εταίροι της Ε.Ε., όπου προωθεί νέες συμφωνίες ως διέξοδο από τον προστατευτισμό των ΗΠΑ.

Οι προειδοποιητικές βολές του αντιπροέδρου της Ε.Ε., Γίρκι Κατάινεν, για την προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) αποτελούν απάντηση στις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, που προσπαθούν να πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να στηρίξει επιβολή φόρων στις εισαγωγές, με ταυτόχρονη παραχώρηση φοροαπαλλαγής στις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Μια προσφυγή της Ε.Ε. στον ΠΟΕ κατά των ΗΠΑ θα αποτελούσε το προανάκρουσμα εμπορικού πολέμου. Σύμφωνα με τον Τσαντ Μπράουν του Peterson Institute for International Economics, μια ατελέσφορη προσφυγή της Ε.Ε. στον ΠΟΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικά αντίποινα κατά αμερικανικών εξαγωγών, αξίας 385 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος οικονομολόγος προειδοποιεί πως, αν δικαιωθεί η Ε.Ε. από τον ΠΟΕ, αλλά η απόφαση του διεθνούς οργανισμού δεν γίνει σεβαστή από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα αλλάξει ένα σύστημα που ήταν σε ισχύ επί 100 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η Ε.Ε. διαπραγματεύεται με 10 από τις 12 χώρες που επρόκειτο να συμμετάσχουν στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Ασίας – Ειρηνικού, τη γνωστή ως ΤΡΡ, για μια εναλλακτική εκδοχή της, καθώς ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου απέσυρε τις ΗΠΑ την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Βρίσκονται, παράλληλα, σε εξέλιξη επαφές της Ε.Ε. με τις χώρες Mercosur της Λατινικής Αμερικής, με αντικείμενο τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, καθώς και προσπάθειες αναβίωσης παλαιότερων διαπραγματεύσεων με τις χώρες του Περσικού Κόλπου, με τις οποίες οι συνομιλίες έφτασαν σε αδιέξοδο το 2008. Παραδόξως, οι επικριτές της συμφωνίας CETA, με την οποία φαίνεται να εγκαινιάζεται μια εκστρατεία διεθνών εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε., την έχουν χαρακτηρίσει, μεταξύ άλλων, «όχημα των ΗΠΑ». Υποστηρίζουν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα έχουν θυγατρικές στον Καναδά και μέσω αυτών θα χρησιμοποιούν τη συμφωνία με την Ε.Ε. για να απαιτούν από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποζημιώσεις, εάν εκτιμούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Σημειωτέον ότι η εν λόγω συμφωνία κατοχυρώνει τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα όσον αφορά το ζήτημα της φέτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή