Αντιδρά το Βερολίνο στην πώληση της Opel σε Γάλλους

Αντιδρά το Βερολίνο στην πώληση της Opel σε Γάλλους

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ιδιότυπος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Βερολίνου – Παρισιού και Βερολίνου – Ντιτρόιτ, εξαιτίας της σχεδιαζόμενης πώλησης της Opel-Vauxhall από τη μητρική της εταιρεία GM στη γαλλική PSA Peugeot-Citroen. Το Βερολίνο έχει εξοργιστεί, επειδή, όπως διατείνεται, δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για τις συνομιλίες σχετικά με την εξαγορά. Πάντως, η Opel-Vauxhall (με αυτό το όνομα είναι γνωστή στη Βρετανία) είναι ζημιογόνος επί σχεδόν 20 χρόνια, και η GM θέλει να επικεντρωθεί σε πιο κερδοφόρες δραστηριότητες. Ωστόσο, η εξαγορά της από την Peugeot θα σημάνει το κλείσιμο εργοστασίων και απώλειες πολλών θέσεων εργασίας.

Ενα τέτοιο καίριο χτύπημα θέλει να το αποφύγει η Γερμανία, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Κάτι αντίστοιχο θέλει να αποφύγει και η Γαλλία, ενόψει των προεδρικών εκλογών, όταν μάλιστα ο δείκτης της ανεργίας εξακολουθεί να είναι υψηλός. Σημειωτέον ότι το γαλλικό δημόσιο διαθέτει το 14% της PSA, την οποία και διέσωσε στο αποκορύφωμα της κρίσης, οπότε έχει βαρύνοντα λόγο για το ποιο θα είναι το μέλλον της. Στη Βρετανία η Vauxhall είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία και απασχολεί άμεσα και έμμεσα σχεδόν 42.000 εργαζομένους.

Τι σημαίνει, όμως, συνένωση δυνάμεων PSA και Opel; Αρχικά, η Peugeot-Citroen θα βρεθεί στη δεύτερη θέση στην ευρωπαϊκή αγορά (μερίδιο 16,3%, έναντι 9% σήμερα). Πρώτη είναι η γερμανική Volkswagen (μερίδιο 24,1%) και τρίτη η επίσης γαλλική Renault (μερίδιο 10,1%). Κατά δεύτερον, η General Motors με την πώληση της Opel-Vauxhall θα απαλλαγεί από ζημιογόνες δραστηριότητες και θα επικεντρωθεί σε αγορές υψηλής απόδοσης, όπως τα φορτηγά, τα αυτοκίνητα ελεύθερου χρόνου στις ΗΠΑ και τα οχήματα αυτόνομης οδήγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή