Η ανατρεπτική ζωή ενός ζευγαριού στον ψηφιακό κόσμο

Η ανατρεπτική ζωή ενός ζευγαριού στον ψηφιακό κόσμο

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το σπίτι μας δεν βρίσκεται κάπου συγκεκριμένα – είναι οπουδήποτε επάνω στον μικρό μπλε πλανήτη μας. Ούτε η ζωή μας ούτε ο γάμος μας θέλαμε να συνδεθούν με ένα συγκεκριμένο κράτος ή να μας υποδείξει κανείς πώς θα έπρεπε να είναι. Γι’ αυτό γράψαμε τους δικούς μας κανόνες», δηλώνουν οι Mayel de Borniol και Edurne Lolnaz. «Σπίτι τους» είναι ο ψηφιακός κόσμος. Η γαμήλια τελετή ήταν η πρώτη που τελέστηκε online, οι καλεσμένοι την παρακολούθησαν εικονικά απ’ όλο τον κόσμο ενώ η συμβολαιογραφική επικύρωση πραγματοποιήθηκε στο blockchain, μια παγκόσμια βάση δεδομένων. Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, επέλεξαν την Αθήνα ως «ορμητήριό» τους, καθώς «εδώ είναι που ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές», όπως επισημαίνουν.

Αν συναντούσες τον Mayel σε ένα πάρτι, θα προσπαθούσες για ώρες να μαντέψεις από την προφορά την καταγωγή του. Γεννημένος στα Πυρηναία, αυτοαποκαλείται «glomad», «νομάς του κόσμου» δηλαδή, σύμφωνα με τον όρο που ο ίδιος επινόησε.

Επαγγελματικά δραστηριοποιείται ως επιχειρηματίας στον χώρο της τεχνολογίας, επιδεικνύοντας παράλληλα έντονη ακτιβιστική δράση.

Η σύζυγός του, Edurne, γεννήθηκε στην Ιρούνια (Pablona), πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων. Τα ταξίδια, επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της από παιδί. Εχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός στην Ισπανία, την Αγγλία, την Ιαπωνία και την Ιταλία, ειδικεύεται στην κοινωνική και συναισθηματική μάθηση ενώ τώρα εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή. Το ζευγάρι πρόσφατα εγκαταστάθηκε στα Εξάρχεια, επιλέγοντας την Αθήνα ως «βάση όπου θα επιστρέφουν». Εχουν πατρίδα οι «glomads»; η εύλογη απορία. «Το σπίτι είναι όπου βρίσκεται η καρδιά σου», η κοινή αυθόρμητη απάντηση.

Γιατί… Αθήνα; «Ημουν εδώ για τρία χρόνια στο ξεκίνημα της κρίσης», εξηγεί ο Mayel. «Είδα τη μετάβαση από το “όλα είναι υπέροχα” στο “ω Θεέ μου, τι θα κάνουμε;”. Παρά τις δυσκολίες, όμως, διαπίστωσα πως οι Ελληνες δεν το βάζουν κάτω. “Ακόμη κι αν το κράτος δεν μας βοηθήσει, ας βοηθήσουμε τουλάχιστον ο ένας τον άλλο”, λένε, έχοντας αναπτύξει ένα εντυπωσιακό δίκτυο αλληλεγγύης. Η επιλογή μας να εγκατασταθούμε εδώ έχει να κάνει με τους ανθρώπους κυρίως, την ποιότητα των σχέσεων, πόσο έτοιμη να σε “αγκαλιάσει” είναι μια κοινότητα. Επιπλέον, μας απασχολούν τα παγκόσμια ζητήματα, όπως το προσφυγικό – κι εμείς ήρθαμε για να βοηθήσουμε. Η Αθήνα είναι η καλύτερη πόλη του κόσμου!», δηλώνουν.

Πληρώνουν με bitcoins αντί για ευρώ. Οι γαμήλιοι όρκοι δόθηκαν δημόσια στο Διαδίκτυο, αφού προηγήθηκε η υπογραφή ενός ιδιωτικού συμφωνητικού διάρκειας 42 μηνών με δυνατότητα αλλαγών. Ακολούθησε η εγγραφή στο blockchain.

«Κοινωνικό πείραμα»

Πώς λειτουργεί η ζωή τους βασισμένη σε «μη χειροπιαστά εργαλεία»; Υπάρχουν δυσκολίες; «Κάνουμε όσες περισσότερες κινήσεις μπορούμε ψηφιακά και, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα», δηλώνουν, με την Edurne να προσθέτει: «Στην πραγματικότητα, επιχειρούμε ένα κοινωνικό πείραμα: πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις χωρίς την επίσημη έγκριση του κράτους για τη ζωή σου. Προσπαθούμε απλώς να δείξουμε ότι μπορούμε, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να δημιουργήσουμε μόνοι μας εναλλακτικά συστήματα που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Ετσι, προκύπτουν νέου τύπου σχέσεις, νέες δυναμικές στην κοινωνία. Θέλουμε να “σπρώξουμε” το πείραμά μας όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί πιστεύουμε σ’αυτό».

Λιγότεροι κανόνες

Μήπως προσπαθούν να φέρουν το «αύριο» στο «σήμερα»; «Εχουμε πλήρη συναίσθηση ότι ζούμε στον πραγματικό κόσμο», απαντούν. «Το νόημα είναι να είσαι σε θέση να αμφισβητήσεις τους κανόνες της κοινωνίας χωρίς να τους υφίστασαι μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν». Χωρίς κανόνες, δηλαδή; «Οσο λιγότεροι κανόνες είναι δυνατόν, αλλά τόσοι όσοι ακριβώς χρειάζονται. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια καλύτερη ζωή, μια καλύτερη κοινωνία γύρω μας – τουλάχιστον ώς εκεί που φτάνει το χέρι μας».

Η Ελλάδα μπορεί άραγε να γίνει μέρος αυτής της εξελικτικής διαδικασίας; «Μα, αυτός είναι ένας από τους λόγους που ήρθαμε εδώ», τονίζει η Edurne. «Λόγω δυσχερών συνθηκών, η Ελλάδα είναι η πλησιέστερη σ’ αυτού του είδους τη μετάβαση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις. Η Αθήνα, ειδικά, μετατρέπεται σε έναν μαγνήτη για πραγματικά ενδιαφέροντες ανθρώπους, που κάνουν κοινωνικά πειράματα. Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κοινότητα… Είναι σαν το νέο Βερολίνο. Ο ένας στους δύο έχει μία ιδέα, ένα σχέδιο, ένα πρότζεκτ. Υπάρχει μια fizzy ατμόσφαιρα εδώ, μια ζωντάνια».

«Ρίζες» μόνο στο Ιντερνετ

Σύμφωνα με άρθρο του Leonid Bershidsky στο Bloomberg, «η κυβέρνηση της Εσθονίας –γνωστής ως η πλέον “ψηφιακή χώρα στον κόσμο" τα τελευταία χρόνια– σε συνεργασία με έναν οργανισμό, που ονομάζεται Bitnation, προσφέρει δημόσιες συμβολαιογραφικές υπηρεσίες σε Εσθονούς e-residents. Η πρώτη επίσημη πράξη που πραγματοποίησαν ήταν ο γάμος της Edurne και του Mayel, του οποίου η εγγραφή έγινε στο blockchain. Το πρόγραμμα e-residency της εσθονικής κυβέρνησης διατίθεται σε ανθρώπους οι οποίοι δεν κατοικούν στη χώρα, όμως θα ήθελαν να υπαχθούν στη δικαιοδοσία της προκειμένου να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά. Οι υπογραφές μπαίνουν online, είναι όμως απαραίτητο να ταξιδέψει κανείς στην Εσθονία προκειμένου να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό. Στη συνέχεια, η επιχείρηση «τρέχει» αποκλειστικά στο Διαδίκτυο. Η κάρτα του e-resident δεν ισοδυναμεί με άδεια παραμονής. Απευθύνεται σε όσους δεν επιθυμούν να «ριζώσουν» αλλού, παρά μόνο στο Ιντερνετ. Σε ό,τι αφορά το Blockchain, τον διαδικτυακό συμβολαιογράφο, το ζευγάρι διευκρινίζει πως «είναι ένα “βιβλίο”, στο οποίο μόλις γίνει κάποια εγγραφή, αυτή εμφανίζεται αυτόματα σε κάθε ένα από τα εκατομμύρια αντίγραφα αυτού σε όλο τον κόσμο, χωρίς ποτέ να μπορεί να διαγραφεί, ούτε να πλαστογραφηθεί». Και τι ισχύει για το bitcoin; Πόσο εύκολα το εξασφαλίζει κανείς; Οπως εξηγεί ο Mayel «είναι ισοδύναμο με 980 ευρώ περίπου και θεωρείται αρκετά δημοφιλές στην Ελλάδα, επειδή σε μέρη που παλεύουν, γεννιούνται οι ευκαιρίες για αλλαγή – δεν το χρειάζονται στο Λονδίνο, όπου κυκλοφορεί πολύ χρήμα. Εμείς, παραγγείλαμε διαδικτυακά από εταιρεία στο Γιβραλτάρ μία χρεωστική κάρτα, που είναι συνδεδεμένη με bitcoins. Μπορούμε έτσι να πάμε στο ΑΤΜ ή στο σούπερ μάρκετ για να ψωνίσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή