Το Μαξίμου αναζητεί επειγόντως ανταλλάγματα

Το Μαξίμου αναζητεί επειγόντως ανταλλάγματα

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εισέλθει σε συζήτηση περί νέων μέτρων –όπως είναι η επίσημη κυβερνητική «γραμμή»–, γιατί οι κυβερνητικοί βουλευτές συζητούν αν θα ψηφίσουν νέα μέτρα ή όχι; Σταθερά και επίμονα το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει ότι δεν έχει δεχθεί καμιά εισήγηση για το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα απαιτηθεί για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ακόμα και οι σαφείς αναφορές Μοσκοβισί, ότι οι θεσμοί αναμένουν τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης το αργότερο μέχρι αύριο, για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αφορούν τη συζήτηση του περιγράμματος επί του οποίου θα γίνει η διαπραγμάτευση και, ειδικότερα, επί των δημοσιονομικών μεγεθών για μετά το 2018. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, όλο και περισσότερες πληροφορίες γίνονται γνωστές για μέτρα που αφορούν μείωση του αφορολογήτου, περικοπές στις συντάξεις, κ.λπ.

Είναι σαφές ότι η κυβερνητική ηγεσία δεν επιθυμεί επ’ ουδενί μία παρατεταμένη δημόσια συζήτηση επί των μέτρων που έχουν μπει σε συζήτηση από την πλευρά των εταίρων και επί των υποχωρήσεων που θα απαιτηθεί να γίνουν, ώστε να απεμπλακεί η συζήτηση από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Δηλώνοντας ότι έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα, η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι τα όποια βήματα πρέπει να γίνουν από την άλλη πλευρά. Ωστόσο, είναι κοινός τόπος ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Για τον λόγο αυτό και έχει ανοίξει δημόσια συζήτηση για τον τρόπο που θα διαχειρισθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές την ανάγκη να ψηφίσουν νέα μέτρα. Από κυβερνητικής πλευράς γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ένα τέτοιο μείγμα μέτρων, που θα παράγει ουδέτερο αποτέλεσμα ως προς την τελική επιβάρυνση. Η κυβέρνηση προσπαθεί, δηλαδή, να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα τη δέσμευση των εταίρων για συγκεκριμένες ελαφρύνσεις σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, για ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων. Ετσι, οι βουλευτές της θα κληθούν να ψηφίσουν μια συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει νέες επιβαρύνσεις, αλλά, ταυτόχρονα, στην περίπτωση επίτευξης των στόχων, πρόβλεψη για ελαφρύνσεις και ενίσχυση των πλέον αδυνάμων. Θα είναι κάτι τέτοιο αρκετό για να εξασφαλισθεί ότι θα παραμείνει αρραγές το μέτωπο της κυβέρνησης στη Βουλή;

Γίνονται κινήσεις προκειμένου αυτό να διασφαλισθεί εκ των προτέρων. Ετσι, η δέσμευση ότι η όποια συμφωνία θα έρθει ως έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή, λαμβάνει χαρακτήρα θέματος κομματικής πειθαρχίας. Εμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της κυβέρνησης εκτιμά ότι ο τρόπος με τον οποίο η συμφωνία που θα πετύχει η κυβέρνηση θα παρουσιαστεί από τον κ. Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ε. θα είναι τέτοιος ώστε δεν θα υπάρξει ζήτημα απόρριψής της. Δηλαδή, ο πρωθυπουργός θα φέρει την όποια συμφωνία ενδεδυμένη με το κατάλληλο «αμπαλάζ» και θα εξασφαλίσει τη συμφωνία του κόμματος. Από εκεί και μετά, όπως φρόντισε να διαμηνύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Κ.Ο., ως κομματικό όργανο, πρέπει να πειθαρχήσει στην κομματική γραμμή.

Πάντως, την κυβερνητική και κομματική ηγεσία δεν δείχνουν να ανησυχούν ούτε όσοι εκφράζουν μεγαλοφώνως ενδοιασμούς και προβληματισμούς. Εκτιμάται ότι, για παράδειγμα, ο Νίκος Φίλης δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί με την ψήφο του στη Βουλή. «Θα μιλήσει σκληρά, αλλά θα ψηφίσει», είναι η άποψη κομματικού στελέχους. Ανάλογη θεωρείται ότι θα είναι τελικά και η συμπεριφορά του Νίκου Μανιού. Δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία ούτε για την ομάδα των «53+». Εν προκειμένω, πιστεύεται ότι ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος μπορεί να τους πείσει να τη στηρίξουν. Ανησυχία υπάρχει για βουλευτές που θεωρείται ότι έχουν διαφωνίες αλλά δεν εκδηλώνονται ανοικτά. Για παράδειγμα, η παρατεταμένη σιωπή και αποχή από τη δημοσιότητα του Γιάννη Μιχελογιαννάκη δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Ανησυχία υπάρχει, τέλος, και για το θέμα της ΔΕΗ, με δεδομένο ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, έχει δηλώσει κάθετη διαφωνία στην προοπτική περαιτέρω αποκρατικοποίησης, θέση την οποία θεωρείται ότι συμμερίζονται αρκετοί βουλευτές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή