Ορόσημο θεωρούν στη Συμπαράταξη το Eurogroup

Ορόσημο θεωρούν στη Συμπαράταξη το Eurogroup

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαμόρφωση ενός δύσκολου περιβάλλοντος στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, το οποίο όσο περνάει ο καιρός και δεν καταγράφεται πρόοδος εκτιμάται ότι θα δυσκολεύει περισσότερο, είναι το νέο δεδομένο που στη Δημοκρατική Συμπαράταξη συνεκτιμούν στην αξιολόγησή τους για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Πρόκειται για ένα στοιχείο που, όπως εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη, είναι πιθανό να πυροδοτήσει ανά πάσα στιγμή πολιτικές εξελίξεις, καθώς η εκκρεμότητα εντείνει την αίσθηση αβεβαιότητας με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται πρωτίστως για την οικονομία και συνακόλουθα για όλους τους υπόλοιπους τομείς. Η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup αξιολογείται ως ορόσημο, με δεδομένο, όπως θεωρούν τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ότι εάν υπάρξει μια έστω κατ’ αρχήν συμφωνία για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σήμα για αναστροφή του κλίματος. Εάν, ωστόσο, δεν προκύψει τέτοιο αποτέλεσμα, τότε η αβεβαιότητα και η ασάφεια εκτιμάται ότι θα ενταθούν. Σε κάθε περίπτωση, για άλλη μία φορά η συγκυρία αξιολογείται ότι απαιτεί εγρήγορση.

Μέσα σε αυτά τα δεδομένα, οι διεργασίες στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συνεχίζονται σε επίπεδο ηγεσίας, με αντικείμενο την προετοιμασία του βασικού πλαισίου για το συνέδριο του Ιουνίου. Προχθές, Παρασκευή, η Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ), ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ), ο Γιώργος Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ) και ο Γιάννης Τούντας (Κινήσεις Πολιτών) συναντήθηκαν στη Βουλή και συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις και την προετοιμασία ενόψει του συνεδρίου. Οπως αναφέρουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, η απόφαση του ΚΙΔΗΣΟ να συμπορευθεί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη προκάλεσε μια μικρή καθυστέρηση στις διεργασίες, ωστόσο εκτιμάται ότι όλα κινούνται εντός χρονοδιαγραμμάτων και σύντομα θα διαμορφωθεί η επιτροπή οδικού χάρτη, που θα αναλάβει να συγκεκριμενοποιήσει τα ζητήματα του συνεδρίου. Παράλληλα, σε επίπεδο ηγεσίας οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, δεδομένης και της κατάστασης στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σταθεροί στη γραμμή ότι θα πρέπει να οριοθετηθεί το πλαίσιό της διακριτά και να ενισχυθεί ο ρόλος της ως του ισχυρού, αυτόνομου πόλου στην Κεντροαριστερά, έσπευσαν άμεσα να απορρίψουν τις αναφορές του κ. Νίκου Φίλη, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, περί προσέγγισης. Η κ. Φώφη Γεννηματά δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο πνιγμένος απλώς πιάνεται από τα μαλλιά του» και ερμήνευσε τις αναφορές Φίλη ως συνέχεια της «κουτοπόνηρης», όπως τη χαρακτήρισε, λογικής «πρέπει να αθροίζουμε ακροατήρια, να πούμε και κάτι σε αυτό τον κόσμο που άρχισε να ξανακοιτάει πίσω στο ΠΑΣΟΚ και σκέφτεται να γυρίσει στο σπίτι του». Εκτιμούν, δηλαδή, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας τη φυγή ψηφοφόρων, όσων συγκυριακά μετακινήθηκαν εκεί, προσπαθούν να δείξουν διατεθειμένοι να συνομιλήσουν και να συνεργαστούν χωρίς αποκλεισμούς, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν αυτό το κύμα φυγής. Πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη είδαν με ενδιαφέρον την έτερη αναφορά Φίλη, ο οποίος είπε ότι η διαχωριστική μνημόνιο – αντιμνημόνιο δεν υπάρχει πια. Σε ένα βαθμό, θεωρούν ότι η σχετική αναφορά αποτελεί δικαίωση έναντι της σκληρής κριτικής που δέχθηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή