Πρόσωπα και πράγματα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τυπική η πρόταση της Wert για τις μετοχές της Trastor

Τυπικό χαρακτήρα έχει η υποχρεωτική δημόσια πρόταση που υπέβαλε (όπως προβλέπεται από τη σχετική χρηματιστηριακή νομοθεσία) ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Varde Partners (μέσω της θυγατρικής του Wert RED) για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της Trastor. Οπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο, η Wert δεν προτίθεται να προβεί σε αγορά μετοχών έως το τέλος της περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι έχει πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα, από την οποία συγκεντρώθηκαν κεφάλαια 20,12 εκατ. Μετά τη σχετική διαδικασία, το ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε σε 39,41% και της Wert Red σε 54,03%. Πρόσφατα, οι νέοι μέτοχοι της Trastor πρόκριναν τη σύναψη δανείου 20 εκατ. με την Τράπεζα Πειραιώς, αντί για την έκδοση ομολογιακού δανείου.

Ενθαρρυντικά και τον Νοέμβριο τα στοιχεία για την οικοδομή

Συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο του 2016 η θετική πορεία της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς οι άδειες ανήλθαν σε 1.139, που αντιστοιχούν σε 200,4 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 851,7 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, εμφανίζοντας μείωση κατά 1,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 0,9% στην επιφάνεια, αλλά αύξηση κατά 9,4% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Κατά την 11μηνη περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2016, καταγράφηκε αισθητή επιβράδυνση του ρυθμού υποχώρησης της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς η μείωση περιορίστηκε σε 6,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 5,1% στην επιφάνεια και 3,9% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2015, με την εικόνα να είναι βελτιωμένη ιδίως από τον Ιούνιο και μετά.

«Απαγορευτικό» σε funds για επενδύσεις σε 16 κινεζικές πόλεις

Συνολικά, 16 πόλεις στην Κίνα θα καταστούν απρόσιτες για τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ακινήτων. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση των κινεζικών αρχών, τα εν λόγω funds απαγορεύεται πλέον να τοποθετούν κεφάλαια στην αγορά κατοικίας πόλεων, όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Γκουανγκζού, η Σεντζέν και η Σιαμέν. Το σκεπτικό είναι ότι σε όποιες πόλεις παρατηρούνται ενδείξεις υπερθέρμανσης (όπως οι παραπάνω), θα απαγορεύεται εφεξής η εισροή πρόσθετων επενδυτών, που θα μπορούσαν π.χ. να χρηματοδοτήσουν νέες αναπτύξεις, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα κερδοσκοπίας, που θα ρίσκαραν την εμφάνιση φούσκας. Απώτερος στόχος είναι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών των κατοικιών στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, αλλά και η αποφυγή μιας μελλοντικής κατάρρευσής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή