Ελλιπείς έλεγχοι ντόπινγκ στην Ισπανία

Ελλιπείς έλεγχοι ντόπινγκ στην Ισπανία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αποκάλυψη ότι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Ισπανία δεν υπόκεινται σε επικυρωμένους ελέγχους ντόπινγκ από τον WADA, προχώρησε ο παγκόσμιος οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Από τη στιγμή που o ισπανικός οργανισμός (AEPSAD) επιμένει να μη συνεργάζεται με τον παγκόσμιο, από τον περασμένο Μάρτιο δεν γίνονται τεστ στους ποδοσφαιριστές, κάτι που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα «ανησυχητικό» από τον WADA. Παρά τον προβληματισμό του παγκόσμιου οργανισμού, η AEPSAD υποστηρίζει πως έχουν ληφθεί και εξεταστεί 57 τεστ σε αθλητές που συμμετείχαν σε 457 παιχνίδια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Το ζήτημα που θέτει ο WADA προβληματίζει εντόνως, δεδομένου ότι η αξιοπιστία του εκ των κορυφαίων πρωταθλήματος στον κόσμο πλήττεται όταν δεν υπάρχουν ξεκάθαρα και επίσημα επικυρωμένα αποτελέσματα, ιδίως όταν στο ισπανικό ποδόσφαιρο συμμετέχουν οι δύο καλύτεροι ποδοσφαιριστές παγκοσμίως: ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα και ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Ρεάλ Μαδρίτης. «Το να μην υπάρχουν επίσημοι έλεγχοι σε μία από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές λίγκες του κόσμου, για μια περίοδο σχεδόν 12 μηνών, προφανώς και είναι ιδιαιτέρως “ανησυχητικό” και δεν βοηθά καθόλου στην προσπάθεια για καθαρό αθλητισμό, ιδίως σε μια περίοδο που ο ίδιος ο αθλητισμός το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ», τονίζει εκπρόσωπος Τύπου του WADA.

Το ζήτημα της διαφωνίας και της δυσκολίας στη συνεργασία του παγκόσμιου οργανισμού Αντιντόπινγκ με τον ισπανικό, βγήκε στην επιφάνεια πέρυσι, όταν ο AEPSAD δεν μπόρεσε να συμμορφωθεί με τις νέες διατάξεις που προβλέπονται από τον WADA. Το πρόβλημα ως προς την Ισπανία, όμως, οφειλόταν και στα κυβερνητικά προβλήματα της χώρας μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο αλλά και στην αδυναμία διαφοροποίησης των νομοθετικών διατάξεων που αφορούν το ντόπινγκ. Ο WADA χαρακτήρισε επίσημα το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μαδρίτης ως «μη συνεργάσιμο» από πέρυσι τον Ιούνιο. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο AEPSAD, ζήτησε τη συνδρομή της FIFA και της UEFA προκειμένου να διασφαλίσουν πως οι έλεγχοι στους ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο Ισπανίας θα ήταν αξιόπιστοι και υπό την αιγίδα των δύο μεγάλων οργανισμών. UEFA και FIFA απέρριψαν το ενδεχόμενο βοήθειας σε αυτόν τον τομέα, δηλώνοντας ουσιαστικά αδυναμία συνεργασίας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υστερα από αυτά τα δεδομένα, «καμία παγκόσμια αρχή δεν μπορούσε να αναλάβει την επίσημη πραγματοποίηση αντιντόπινγκ τεστ στην Ισπανία», τόνισε σε επίσημη ανακοίνωση ο AEPSAD. Σε τοποθέτηση με αφορμή τη δήλωση του AEPSAD, o παγκόσμιος οργανισμός Αντιντόπινγκ επέρριψε ευθύνες στην παγκόσμια και στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία επειδή δεν βοήθησαν τον AEPSAD, τονίζοντας πως το γεγονός ότι ο τελευταίος εμφανιζόταν μη συμμορφωμένος με τους διεθνείς κανονισμούς, αφορούσε αποκλειστικά FIFA και UEFA.

Το συνολικό πρόβλημα, ωστόσο, δεν οριοθετείται μόνον στην κόντρα και στη λήξη της συνεργασίας όπως αποτυπώθηκε τον Μάρτιο του 2016. Ενα από τα σημαντικότερα αίτια αυτής της διένεξης υπάρχει από το 2013, όταν ο AEPSAD δεν ξεκίνησε, ως όφειλε, τις διαδικασίες αλλαγής στους νόμους και τον πλήρη εναρμονισμό με τους κανονισμούς του WADA, που έπρεπε να τεθούν σε απόλυτη εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2015, επικαλούμενος τις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας. Η κυβερνητική αναταραχή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση των αλλαγών και όπως είναι φυσικό προέκυψαν ζητήματα που αφορούσαν ποδοσφαιριστές και υποθέσεις ντόπινγκ. Πιο χαρακτηριστική, αυτή του ποδοσφαιριστή της Σεβίλλης Σαμίρ Νασρί που αγωνίζεται στην ομάδα της Ανδαλουσίας ως δανεικός από την αγγλική Μάντσεστερ Σίτι. O Nασρί, κατά τη διάρκεια αποθεραπείας του στις Ηνωμένες Πολιτείες, έλαβε ενδοφλεβίως μια ουσία, υπερβαίνοντας την ποσότητα που επιτρέπεται από τον παγκόσμιο οργανισμό Αντιντόπινγκ, χωρίς όμως να του έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Οσο για τη λύση του προβλήματος; Ακόμη αναζητείται, χωρίς να προσδιορίζεται χρονικά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή