Οι πολιτικές «βούλιαξαν» το πρωτάθλημα της Αργεντινής

Οι πολιτικές «βούλιαξαν» το πρωτάθλημα της Αργεντινής

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύμα του άκρατου λαϊκισμού της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας της Αργεντινής έχει πέσει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη χώρα της Νοτίου Αμερικής, που εν μέσω καλοκαιριού εκεί, έχει υποχρεωθεί σε… χειμερία νάρκη. Επί χρόνια οι ποδοσφαιρικοί αγώνες έφταναν μόνο στις τηλεοράσεις όσων Αργεντίνων είχαν την οικονομική ευχέρεια να πληρώνουν κάθε μήνα τα συνδρομητικά κανάλια που είχαν τα σχετικά τηλεοπτικά δικαιώματα. Η οικονομική κρίση στη χώρα όμως ελαχιστοποίησε τα νοικοκυριά με διαθέσιμο εισόδημα ικανό να καλύψει το μηνιαίο αυτό κόστος, με τον κόσμο (που πραγματικά λατρεύει το ποδόσφαιρο στη χώρα) να ζητεί λύση από τους πολιτικούς.

Ετσι, ένα βασικό συστατικό της λαϊκιστικής πολιτικής της πρώην προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ ήταν το πρόγραμμα «Ποδόσφαιρο Για Ολους» που χρέωσε το κράτος εκατομμύρια για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της λίγκας της Αργεντινής. Οι αγώνες παραχωρούνταν για προβολή στα ελεύθερα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά με τη μετάδοση κρατικής προπαγάνδας στα διαλείμματα. «Προπαγάνδα Για Ολους», όπως είχε ευστόχως χαρακτηριστεί το πρόγραμμα αυτό.

Αρχίζοντας από τον Αύγουστο του 2009 με το πρωτάθλημα Αργεντινής, το πρόγραμμα επεκτάθηκε μετά και στις μεταδόσεις με κρατικό χρήμα των ημιτελικών και τελικών των Κυπέλλων Λιμπερταδόρες και Σουδαμερικάνα της Νοτίου Αμερικής, της δεύτερης κατηγορίας της χώρας αλλά και του Μουντιάλ του 2014 και των προκριματικών της εθνικής Αργεντινής για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το ύψος του 10ετούς διαρκείας συμβολαίου ήταν τέτοιο, που η ομοσπονδία δεν μπορούσε να αρνηθεί, αφού τα 600 εκατ. πέσος (37 εκατ. ευρώ) του πρώτου χρόνου ήταν υπερδιπλάσια από τα χρήματα που τα συνδρομητικά κανάλια πλήρωναν προηγουμένως. Το κόστος θα αυξανόταν, φθάνοντας κάποια στιγμή και τα 2,5 δισ. πέσος τον χρόνο (153 εκατ. ευρώ).

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, που ήταν επί 12ετία διοικητικός ηγέτης της δημοφιλέστερης ομάδας της χώρας, της Μπόκα Τζούνιορς, έκοψε τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα (αν και είχε υποσχεθεί να το διατηρήσει χωρίς τις διαφημίσεις), λυτρώνοντας τα κρατικά ταμεία από το κόστος της προπαγάνδας Κίρχνερ. Ωστόσο, αυτό σήμαινε ότι η ομοσπονδία έμεινε από ρευστό, μη έχοντας βρει κανάλι να πάρει τα δικαιώματα.

Το κράτος πλέον χρωστά 350 εκατ. πέσος (21,5 εκατ. ευρώ) στην ομοσπονδία, που με τη σειρά της τα χρωστά στους συλλόγους της. Τα χρήματα αυτά παρακρατούνται ως μέσο πίεσης της κυβέρνησης Μάκρι προς την ομοσπονδία για να καθαρίσει από τη διαφθορά που έχει διαπιστώσει και η FIFA, εγκαθιστώντας προσωρινή διοίκηση. Ετσι, οι σύλλογοι σε μεγάλο βαθμό αδυνατούν να πληρώσουν τους ποδοσφαιριστές τους. Το πρωτάθλημα-μαμούθ, με τις 30 ομάδες στην πρώτη κατηγορία που δημιούργησε η ομοσπονδία, έχει πλέον σταματήσει από τον Δεκέμβριο χωρίς να επαναρχίσει όπως έπρεπε εδώ και μερικές εβδομάδες. Η τελευταία (αν και ανεπίσημη ακόμη) ημερομηνία επανέναρξης του πρωταθλήματος που έχει δοθεί είναι η 3η Μαρτίου, χωρίς τίποτε να είναι βέβαιο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή