Γνωστός ο δράστης, άγνωστος ο εντολέας

Γνωστός ο δράστης, άγνωστος ο εντολέας

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστυνομικό θρίλερ θυμίζει η υπόθεση της δολοφονίας του αποξενωμένου αδερφού του ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ναμ, με τα ερωτήματα γύρω από αυτήν να παραμένουν ακόμη ανοικτά, σχεδόν μία εβδομάδα μετά το περιστατικό.

Η δολοφονία έλαβε χώρα το πρωί της Δευτέρας στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, όταν μία γυναίκα κατάφερε να πλησιάσει από πίσω τον 46χρονο αδερφό του Κιμ Γιονγκ Ουν και στη συνέχεια να ακουμπήσει με πίεση στο πρόσωπό του ένα κομμάτι πανί, το οποίο είχε βουτηχτεί σε κάποια χημική τοξική ουσία, ενώ η συνεργός της προσπαθούσε να του κρατάει αποσπασμένη την προσοχή. Αυτό ήταν αρκετό για να εισχωρήσει στον οργανισμό του ένα θανατηφόρο δηλητήριο, το οποίο τον σκότωσε μόλις λίγη ώρα μετά, ενώ βρισκόταν στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο κοντινότερο νοσοκομείο, σύμφωνα με ανώτατη πηγή της μαλαισιανής κυβέρνησης και τον Φαντζίλ Αχμάτ, αξιωματούχο της μαλαισιανής αστυνομίας.

Χρειάστηκε να περάσουν τουλάχιστον 36 ώρες από το περιστατικό και τα μέσα ενημέρωσης της Νοτίου Κορέας να αναφερθούν εκτενώς σε αυτό, για να αναγνωρίσουν επίσημα το συμβάν οι Αρχές της Μαλαισίας, οι οποίες ωστόσο έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα πολύ λίγα στοιχεία. Η αστυνομία της Μαλαισίας έχει ήδη συλλάβει τρία ύποπτα άτομα, δύο γυναίκες και έναν άντρα, ο οποίος πιθανώς να σχετίζεται με μία από τις δύο, ενώ αναζητεί και άλλους τέσσερις άνδρες, οι οποίοι, όπως πιστεύει, είναι συνεργάτες των δύο γυναικών.

Η πρώτη γυναίκα, η οποία έφερε βιετναμέζικα ταξιδιωτικά έγγραφα, συνελήφθη την Τετάρτη στο αεροδρόμιο της μαλαισιανής πρωτεύουσας, ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο και να εγκαταλείψει τη χώρα. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είναι η ίδια γυναίκα με εκείνη που κατέγραψαν οι κάμερες του αεροδρομίου να φοράει άσπρη μπλούζα με το ακρωνύμιο «LOL», οι οποίες κατέγραψαν επίσης και τη δεύτερη γυναίκα που συνελήφθη την Πέμπτη, έχοντας στην κατοχή της ινδονησιακό διαβατήριο. Κατά τη μαλαισιανή αστυνομία, η δεύτερη γυναίκα ονομάζεται Σίτι Αΐσα και κατάγεται από μία επαρχία δίπλα στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε το ινδονησιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκκλήσεις

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η γυναίκα που συνελήφθη την Τετάρτη είναι η βασική δράστις της δολοφονίας, κάτι που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιώσει οι μαλαισιανές αρχές, οι οποίες διεξάγουν αυτοψία για το έγκλημα, αρνούμενες τις εκκλήσεις της βορειοκορεατικής κυβέρνησης να μην εμπλακούν καθόλου στην υπόθεση και να μην προβούν στις αναγκαίες έρευνες.

Με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα, οι δύο γυναίκες και οι τέσσερις άνδρες φαίνεται να κατέφθασαν μαζί στην Κουάλα Λουμπούρ λίγες μέρες πριν από το χτύπημα, προκειμένου να παρακολουθήσουν πρώτα τις κινήσεις του θύματος, το οποίο είχε καταφθάσει επίσης στην πόλη λίγες μέρες πριν, και στη συνέχεια να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν την επίθεση. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανώτατη κυβερνητική πηγή, η γυναίκα με τα βιετναμέζικα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία φέρουν το όνομα Ντόαν Τι Χουόνγκ, φαίνεται να παραδέχθηκε ότι επιτέθηκε στον 46χρονο, αναφέροντας όμως ότι δεν ήξερε ότι σκοτώνει κάποιον, κάτι που ωστόσο αμφισβητεί η αστυνομία, όντας πεπεισμένη ότι πρόκειται για καλά οργανωμένη επιχείρηση.

Επομένως, το κύριο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο αυτή τη στιγμή είναι ποιος βρίσκεται πίσω από το χτύπημα. Αξιωματούχοι του νοτιοκορεατικού κράτους έδειξαν σχεδόν αυτομάτως την Πιονγιάνγκ, δηλώνοντας ότι πράκτορες του βορειοκορεατικού καθεστώτος είναι υπαίτιοι για τη δολοφονία. Παρότι μία πηγή στο Πεκίνο με διασυνδέσεις στις κυβερνήσεις της Βορείου Κορέας και της Κίνας αρνείται τους παραπάνω ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι η Πιονγιάνγκ δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό, πολλά δεδομένα ενισχύουν την άποψη που θέλει τον Κιμ Γιονγκ Ουν να βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του αδερφού του.

Αρχικά, από τη στιγμή που ο τελευταίος Κιμ ανήλθε στην εξουσία, αμέτρητοι αξιωματούχοι έχουν εκκαθαριστεί ή δολοφονηθεί από το καθεστώς, μεταξύ των οποίων και ο Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, ο θείος του ηγέτη της χώρας, ο οποίος θεωρείτο και ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας της. Επίσης, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο οποίος ζούσε εδώ και πολλά χρόνια μακριά από την πατρίδα του, είχε μιλήσει επανειλημμένως δημόσια κατά των πρακτικών του καθεστώτος και του δυναστικού ελέγχου που ασκεί η δυναστεία των Κιμ στη χώρα, προβλέποντας ότι η συνέχιση του αυταρχισμού και η μη μετεξέλιξη του καθεστώτος θα φέρουν σύντομα και την κατάρρευσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή