Πώς ερμηνεύεται η συνάντηση Μέρκελ με Λαγκάρντ

Πώς ερμηνεύεται η συνάντηση Μέρκελ με Λαγκάρντ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ειδικά πριν από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία πολλοί είναι οι βουλευτές που εμφανίζονται απρόθυμοι να λογοδοτήσουν στους ψηφοφόρους τους για την ελληνική κρίση χρέους και τα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ». Η ειλικρινής δήλωση του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Κλάους Πέτερ Βιλς, εκ των σκληρών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος (CDU) για το ελληνικό ζήτημα, στην «Κ» συμπυκνώνει την κρατούσα άποψη στο Βερολίνο. Στο πλαίσιο αυτό, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μοιάζει να αναλαμβάνει εσπευσμένη πρωτοβουλία για να υπάρξει πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα και την αντιπαράθεση Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Εκτός από την προχθεσινή αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel για συμμετοχή του ΔΝΤ με 5 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα, ανακοινώθηκε επίσης συνάντησή της με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, την Τετάρτη στην καγκελαρία.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο για αλλαγή πλεύσης της κυβερνητικής παράταξης στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε επικοινωνία της «Κ» με τον Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή, ο Βιλς είναι κατηγορηματικός. «Οι δηλώσεις που αφορούν το ΔΝΤ και τις οποίες φιλοξένησε η Süddeutsche Zeitung προέρχονται από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου. Ωστόσο, η Ευρωβουλή διαδραματίζει περιορισμένο ρόλο στη συζήτηση. Η γερμανική Βουλή αποφάσισε το πακέτο διάσωσης, όχι η Ευρωβουλή», επισημαίνει στην «Κ». Νομικά θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης της βοήθειας προς την Ελλάδα και ερήμην του ΔΝΤ. Διευκρινίζει, όμως, ότι μπορεί να αλλάξει η βούληση στην Μπούντεσταγκ. Ετσι «θα μπορούσα εύκολα να φανταστώ να χρησιμοποιήσει η γερμανική Βουλή την έξοδο του ΔΝΤ ως αφορμή για να σταματήσει περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα», εξηγεί ο Βιλς.

Ουδείς, πλην της ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), ευνοείται από την επαναφορά της ελληνικής κρίσης στο προσκήνιο του πολιτικού διαλόγου στη Γερμανία. Μπορεί όντως η Ελλάδα να έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου καγκελάριου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ανεβαίνει σταθερά στις δημοσκοπήσεις, αλλά ούτε ο δεύτερος με την πιο «φιλελληνική» στάση αναμένεται να κερδίσει σε δημοτικότητα από τη μονομαχία. Την κριτική στον Σόιμπλε για την πολιτική του έναντι της Ελλάδας εγκαινίασε ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο ίδιος ο Σουλτς, με τη δυναμική που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν το κόμμα του, το SPD, να ισοψηφεί ή και να προηγείται του CDU. Το ζήτημα της Ελλάδας είναι ένα πεδίο ανέξοδης αριστερής αντιπολίτευσης προς τους Χριστιανοδημοκράτες, των οποίων η πολιτική στο ελληνικό ζήτημα έχει θεωρηθεί εξόχως αποτυχημένη μέχρι τώρα.

Οι Πράσινοι

Στον χορό της κριτικής μπήκαν και οι Πράσινοι, όπως ο βουλευτής Γκέρχαρντ Σικ, ο οποίος χαρακτήρισε αυθαίρετο από οικονομικής απόψεως τον στόχο του πλεονάσματος της τάξεως του 3,5%. «Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια συνετή συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων μιας αναδιάρθρωσης του χρέους και ρεαλιστικών δημοσιονομικών προϋποθέσεων, εγκαίρως, πριν κορυφωθεί ο προεκλογικός αγώνας», λέει στην «Κ» ο Σικ, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος του κόμματος για οικονομικά θέματα. «Περιμένω ότι η γερμανική κυβέρνηση θα τιμήσει την ελληνογερμανική φιλία και δεν θα διεξαγάγει τέτοιου είδους άθλιες αντιπαραθέσεις. Αν χρειαστεί μάλιστα, περιμένω από την καγκελάριο Μέρκελ να χαλιναγωγήσει τον υπουργό Οικονομικών της», λέει στην «Κ» ο επίσης βουλευτής των Πρασίνων Μάνουελ Σαρατσίν.

Κοινοβουλευτικές και δημοσιογραφικές πηγές στη Γερμανία θεωρούν πως όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα κλείσει η αξιολόγηση. Αν αυτό συμβεί το αργότερο τον Απρίλιο ή τον Μάιο και δεν χρειαστεί νέα κονδύλια η Ελλάδα μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, τότε δεν θα γίνει μεγάλο θέμα στον προεκλογικό αγώνα της Γερμανίας. Αν, αντιθέτως, μπει στην προεκλογική αρένα η ελληνική κρίση, τότε πρέπει να περιμένουμε μια νέα βρώμικη καμπάνια σαν αυτές των περασμένων ετών. Και είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολο ότι ο Σουλτς ή η Μέρκελ θα συγκρουστούν μετωπικά για περαιτέρω πιστώσεις προς την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή