Αλβανία: Δεύτερη μέρα διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στα Τίρανα (ΦΩΤΟ)

Αλβανία: Δεύτερη μέρα διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στα Τίρανα (ΦΩΤΟ)

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δεύτερη ημέρα μπαίνει η διαδήλωση που διοργανώνει η αντιπολίτευση στα Τίρανα, ενώ ο πρόεδρος και βουλευτής του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που εκπροσωπεί την Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, Βαγγέλης Ντούλες, απηύθυνε έκκληση στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, να εγκαταλείψει το κυβερνητικό σχήμα και να ανατρέψει την «διεφθαρμένη» κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

Η έκκληση του κυρίου Ντούλε, (πρώην συνεργάτη του πρωθυπουργού Εντι Ραμα), είναι η πρώτη που απευθύνεται προς το κόμμα του προέδρου της Βουλής, Ιλιρ Μετά, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη διαδήλωση που διοργάνωσε το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης στα Τίρανα.

Η διαδήλωση ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί – σύμφωνα με τους διοργανωτές – μέχρι την ανατροπή του Ράμα και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα διοργανώσει εκλογές στις 18 Ιουνίου.

Αλβανία: Δεύτερη μέρα διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στα Τίρανα (ΦΩΤΟ)-1

Όπως ήταν αναμενόμενο, η προγραμματισμένη εδώ και μέρες συγκέντρωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης, συγκέντρωσε στην πρωτεύουσα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από ολόκληρη τη χώρα. Της συγκέντρωσης είχε προηγηθεί περιοδεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (του Δημοκρατικού Κόμματος) Λιουλεζίμ Μπάσια σε όλη τη χώρα. Η διαδήλωση ξεκίνησε στις 12 τοπική ώρα υπό την επίβλεψη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Δεν σημειώθηκε ωστόσο το παραμικρό επεισόδιο, διαψεύδοντας έτσι τα διάφορα σενάρια περί του αντιθέτου.

Αλβανία: Δεύτερη μέρα διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στα Τίρανα (ΦΩΤΟ)-2

Βασικό αίτημα της διαδήλωσης διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης, όπως διατυπώθηκε στο λόγο του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπάσια, ήταν η εξασφάλιση ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών στη χώρα, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου τρέχοντος. Κατά τον Μπάσια, βασική προϋπόθεση για το αίτημα αυτό είναι η παραίτηση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, γιατί όπως είπε, «Με το Ράμα πρωθυπουργό δεν μπορεί να υπάρχουν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές». Ωστόσο, οι διάφοροι ομιλητές που πήραν το λόγο ζήτησαν εδώ και τώρα την παραίτηση της κυβέρνησης για την κακή διακυβέρνηση της χώρας, τη φτώχεια, τη διαφθορά, τα ναρκωτικά κλπ.

Αλβανία: Δεύτερη μέρα διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στα Τίρανα (ΦΩΤΟ)-3

Μετά από έκκληση των διοργανωτών της συγκέντρωσης αποφασίστηκε η διαμαρτυρία να συνεχιστεί χωρίς διακοπή μέχρι την επίτευξη του ανακοινωμένου στόχου. Για το σκοπό αυτό, μπροστά στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο στήθηκε μια γιγάντια κατασκήνωση όπου θα μείνουν οι διαδηλωτές για όσο χρόνο χρειαστεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσα, ο οποίος θεωρείται ως ο πραγματικός ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι πρόκειται σήμερα για την απαρχή μιας δημοκρατικής επανάστασης στη χώρα με τη συμμετοχή όλων των Αλβανών στην οικουμένη.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τους σοσιαλιστές για κακή διακυβέρνηση της χώρας, για φτώχεια, διαφθορά και ότι έχει μετατρέψει την Αλβανία σε μια τεράστια φυτεία κάνναβης που έχει πλημμυρίσει την Ευρώπη, και καταγγέλει πως με τα παράνομα κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών θα αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση τήρησε ήπια στάση. Ο πρωθυπουργός μετέδωσε ζωντανά τη διαδήλωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Σχολίασε ταυτόχρονα ότι πριν 6 χρόνια η κυβέρνηση της σημερινής αντιπολίτευσης που διαδηλώνει, σκότωσε τέσσερις διαδηλωτές της τότε αντιπολίτευσης, ενώ σήμερα «δεν μπορεί να μην είμαστε περήφανοι που αυτή τη στιγμή στην ίδια πλατεία γίνεται διαδήλωση, χωρίς φράχτες, συρματοπλέγματα και χωρίς κανένα φόβο και πίεση από το κράτος».

Τέλος, από τη δική του πλευρά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Σαϊμίρ Ταχίρι, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν σεβάστηκε το χρόνο που η αστυνομία παραχώρησε για τη διαδήλωση, η αστυνομία θα μεριμνήσει για τους διαδηλωτές για όσο χρόνο αυτοί θα συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή