Μαγείρεμα στον ατμό: Τα απαραίτητα σκεύη

Μαγείρεμα στον ατμό: Τα απαραίτητα σκεύη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο είναι τα βασικά σκεύη για το μαγείρεμα στον ατμό: μια κατσαρόλα και ένα τρυπητό σκεύος, που είτε θα εφαρμόσει στο χείλος της είτε θα τοποθετηθεί στο εσωτερικό, στηριζόμενο στα «ποδαράκια» του, αν διαθέτει, ή σε ειδικά στηρίγματα που πωλούνται ξεχωριστά.

  • Η κατσαρόλα είναι απαραίτητο να είναι βαθιά και όχι ιδιαίτερα φαρδιά, αφού πρέπει να χωράει αρκετή ποσότητα υγρών (τουλάχιστον 600 – 800 ml) που όμως δεν πρέπει να απλωθεί σε μεγάλη επιφάνεια για να μην εξατμιστεί προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.

Τα τρυπητά σκεύη που βρίσκουμε στην αγορά είναι τα εξής:

  • Το πιο σύνηθες είναι το καλαθάκι από ανοξείδωτο μέταλλο ή από σιλικόνη. Τα μεγέθη ποικίλλουν. Είναι είτε πτυσσόμενα, για να εφαρμόζουν μέσα σε διαφορετικών μεγεθών κατσαρόλες, είτε σταθερού σχήματος με ένα ειδικό στήριγμα που μπαίνει μέσα στην κατσαρόλα. Προτιμάμε αυτά που δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλη λαβή, ώστε να μας επιτρέπουν να κλείνουμε καλά το καπάκι της κατσαρόλας. Προσοχή: Τα καλαθάκια πρέπει να διαθέτουν ψηλό στήριγμα, ώστε να απέχουν αρκετά από το υγρό που κοχλάζει, με το οποίο δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή. Αυτά με τα χαμηλά ποδαράκια είναι κατάλληλα για το μαγείρεμα πολύ λεπτοκομμένων υλικών, που θέλουν λίγη ώρα για να γίνουν.
  • Υπάρχουν επίσης σκεύη με διάτρητο πάτο και λαβές που μοιάζουν με κανονικές κατσαρόλες. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, ώστε να εφαρμόζουν ακριβώς στα δικά μας σκεύη. Είναι από τις καλύτερες επιλογές, καθώς είναι αρκετά ανθεκτικά, σφραγίζουν με καπάκι κατσαρόλας και επιτρέπουν να υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ του κοχλάζοντος υγρού και του διάτρητου πυθμένα τους.

 

  • Ακόμη, βρήκαμε καλαθάκι μπαμπού με καπάκι, σκεύος που χρησιμοποιείται κυρίως στην ασιατική κουζίνα. Το μονό χωράει μικρή ποσότητα φαγητού, υπάρχουν όμως
  • και κάποια με περισσό­τερα από ένα «πατώματα». Ιδανι-κό για την παρασκευή λαχανικών και διάφορων ορεκτικών, όπως τα γουόν τον.
  • Η πουασονιέρα ή «ψαριέρα» διαθέτει στο εσωτερικό της μια σχάρα ή μια τρυπητή επιφάνεια, πάνω στην οποία βάζουμε τα υλικά μας, ενώ στον πυθμένα της βάζουμε νερό που, όταν βράσει, μετατρέπεται σε ατμό. Υπάρχουν δύο τύποι, για φούρνο και για μάτι κουζίνας.
  • Οι ατμομάγειρες είναι ηλεκτρικές συσκευές που έχουν το πλεονέκτημα της ταυτόχρονης παρασκευής περισσότερων του ενός γευμάτων. Στο κάτω μέρος περιέχουν μια υποδοχή για νερό, με συγκεκριμένες ενδείξεις για τη στάθμη του. Περιλαμβάνουν από δύο μέχρι και τέσσερα «πατώματα» (διάτρητα καλαθάκια, που τοποθετούνται το ένα πάνω από το άλλο). Ακόμη, διαθέτουν ειδικό σκεύος για το ρύζι. Εχουν ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη και ενδείξεις παρασκευής για απόλυτα αυτοματοποιημένο μαγείρεμα.
  • Οι μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικών ειδών έχουν κατασκευάσει φούρνους ατμού. Διαθέτουν μια υποδοχή νερού και ενσωματωμένο υδραυλικό σύστημα, που οδηγεί το νερό στο χαμηλότερο επίπεδο του φούρνου. Προσφέρουν δύο επιλογές: α. ψήσιμο μέσα στο ειδικό πυρίμαχο σκεύος με καπάκι, στο οποίο τοποθετείται η παροχέτευση του ατμού, β. χρήση των τρυπητών ταψιών, που δίνουν τη δυνατότητα ταυτόχρονου μαγειρέματος σε περισσότερα από δύο επίπεδα. Θέτοντάς τον σε λειτουργία, ο ατμός κυκλοφορεί ομοιόμορφα μέσα στο φούρνο, παρέχοντας ίσες «ποσότητες» ατμού σε όλα τα «πατώματα».

–> Αφιέρωμα: Νοστιμιά υπ’ ατμόν

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή