GREUBEL FORSEY Grande Sonnerie

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Grande Sonnerie είναι ένα από τα μηχανικά αριστουργήματα που έκαναν πρεμιέρα στο φετινό Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης – SIHH 2017. Είναι δημιουργία ενός τρομερού διδύμου σχεδιαστών-ωρολογοποιών, του Robert Greubel και του Stephen Forsey, οι οποίοι το 2004 έστησαν τη δική τους manufacture στο La Chaux-de-Fonds και έκτοτε μάς συναρπάζουν με τα έξοχα δείγματα της τέχνης τους. Οι μυημένοι στα του ρολογιού θα γνωρίζετε ίσως τα μοναδικά σε σύλληψη tourbillons τους, π.χ. το Quadruple Tourbillon (ναι, τετραπλό tourbillon) και το Double Tourbillon 30°, ή το Quantième Perpétuel à Équation, ένα μοντέλο με διηνεκές ημερολόγιο και equation of time, μία σπάνια complication που δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στην τρέχουσα χρονική στιγμή και στον απόλυτο ηλιακό χρόνο.

GREUBEL FORSEY Grande Sonnerie-1

Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα η Greubel Forsey δεν διέθετε στη συλλογή της μοντέλο Grande Sonnerie. Αυτό ακριβώς το πέτυχε το 2017 και είναι η πολυπλοκότερη δημιουργία της, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Τα μοντέλα Grande Sonnerie ή Grand Strike και θεωρούνται κορυφαία από πλευράς μηχανικής πολυπλοκότητας και υψηλής ακουστικής. Χρειάστηκαν επτά ολόκληρα χρόνια έρευνας και ανάπτυξης ώστε να επιτευχθεί η απόλυτη αρμονία ανάμεσα στον περίπλοκο μηχανικό μικρόκοσμο, το εξωτερικό περίβλημα και την τέλεια ακουστική του ρολογιού.

GREUBEL FORSEY Grande Sonnerie-2

935 μέρη απαρτίζουν αυτό το μικρό αριστούργημα, το οποίο φιλοξενείται σε μία κάσα διαμέτρου 43,5 mm και πάχους 16,13 mm από τιτάνιο (το τιτάνιο προσφέρει την καλύτερη ακουστική, γι’ αυτό προτιμάται στα ρολόγια με ηχητική σήμανση). Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι η κάσα, δεν είναι στρογγυλού σχήματος αλλά ασύμμετρη, με δύο ημικυκλικές προεξοχές στο 7 και στο 2. Ομοίως ασύμμετρα είναι και τα δύο κρύσταλλα ζαφειριού που σφραγίζουν τις δύο όψεις της. Μία ματιά στο καντράν μας δίνει κατευθείαν μία ιδέα των λειτουργιών και των ενδείξεων που υποστηρίζει το ρολόι:

GREUBEL FORSEY Grande Sonnerie-3
  • Tourbillon με κλίση 25ο και περιστροφή κάθε 24 δευτερόλεπτα (στο 7).
  • Επιλογή ηχητικής σήμανσης με σχετική ένδειξη στο 3, η οποία έχει τρεις θέσεις: Grande Sonnerie (GS), η οποία αναγγέλλει ηχητικά τις ώρες και τα τέταρτα, επαναλαμβάνοντας την ώρα ξανά σε κάθε τέταρτο, Petite Sonnerie (PS), η οποία ηχεί τις ώρες και τα τέταρτα, χωρίς να επαναλαμβάνει την ώρα σε κάθε τέταρτο) και Silence (SL): σίγαση. Η λειτουργίες ηχητικής σήμανσης ενεργοποιούνται από το ειδικό μπουτόν στο 4.
  • Ένδειξη power reserve της ηχητικής σήμανσης, στο 2.
  • Ένδειξη power reserve του μηχανισμού (72 ώρες), στο 5.
  • Μικρά δευτερόλεπτα σε ειδικό βοηθητικό καντράν, δίπλα στον κλωβό του tourbillon, στο 7.
  • Δύο σφυράκια που μπορεί να τα θαυμάσει κανείς επί τω έργω, τα οποία είναι ορατά μεταξύ 10 και 11.

Το ρολόι διαθέτει ακόμη Cathedral gongs, τα οποία μπορεί να δει κανείς από το ειδικό πλευρικό παράθυρο του tourbillon, στην αριστερή πλευρά της κάσας. Και όπως αρκετά μοντέλα Grande Sonnerie, διαθέτει και μηχανισμό minute-repeater, ο οποίος αναγγέλλει τις ώρες, τα τέταρτα και τα λεπτά κατά παραγγελία, με απλή πίεση του κομβίου που βρίσκεται πάνω στην κορόνα.

GREUBEL FORSEY Grande Sonnerie-4

Ο μηχανισμός του ρολογιού «χτυπά» με συχνότητα 21.600 ταλαντώσεων/ώρα και είναι κουρδιστός. Εντούτοις, διαθέτει αυτόματο σύστημα κουρδίσματος αποκλειστικά για την ηχητική σήμανση, παρέχοντας περίπου 20 ώρες αυτονομίας στη λειτουργία Grande Sonnerie. Το ρολόι διαθέτει 11 διαφορετικά συστήματα προστασίας του μηχανισμού, δύο κατοχυρωμένες πατέντες και σύμφωνα με τους δημιουργούς του, αναμένεται να κατασκευάζονται 5 έως 8 αριθμημένα αντίτυπα ετησίως. Όσο για την τιμή του; Είναι ανάλογη της υψηλής πολυπλοκότητας και της σπανιότητάς του: ένα εκατομμύριο ευρώ και κάτι ψιλά!

Περισσότερες πληροφορίες για την Greubel Forsey εδώ.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή