Ενα βράδυ με τον ροκ σταρ Εμανουέλ Μακρόν

Ενα βράδυ με τον ροκ σταρ Εμανουέλ Μακρόν

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά στο στάδιο Gerland της Λυών, στημένοι σε μια μεγάλη ουρά αναμονής, νέα αγόρια και κορίτσια με τα κινητά στο χέρι βγάζουν άπειρες selfies, περιμένοντας την άφιξη του ινδάλματός τους. Παρά το τσουχτερό κρύο, η ατμόσφαιρα είναι καυτή.

Οι δημοσιογράφοι που έχουν έρθει από όλο τον κόσμο αισθάνονται ότι ζουν μια ιστορική στιγμή και είναι έκπληκτοι από το παλλόμενο πλήθος και τους εθελοντές που φορούν μπλουζάκια με το σύνθημα «Η Γαλλία Εμπρός».

Το εμβληματικό στάδιο της Λυών χωράει 8.000 καθήμενους, αλλά τελικά στη συγκέντρωση αυτή, της 4ης Φεβρουαρίου, θα παρευρεθούν 10.000 άτομα. Οπως συμβαίνει με μια boys band ή έναν ποπ σταρ, οι νέοι ουρλιάζουν βλέποντάς τον να μπαίνει στη σκηνή συνοδευόμενος από μουσική για πρωταθλητές, με όλους τους προβολείς και τα φλας των φωτογράφων στραμμένα πάνω του.

Εκείνος είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, ο νέος ροκ σταρ της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Ωραίος, νέος, πλούσιος και έξυπνος, μεταβάλλει σιγά σιγά το πρότυπο του Γάλλου πολιτικού των τελευταίων τριάντα ετών. Κάποιοι μιλούν για το «φαινόμενο Μακρόν» και άλλοι για έναν «κομήτη» που εντυπωσιάζει τους ψηφοφόρους, παθιάζει τους Γάλλους όλων των ηλικιών, χωρίς να γνωρίζουμε όμως πόση διάρκεια θα έχει. Παίζει τη δική του μουσική, την οποία αρχίζουν να ακούν οι Γάλλοι, τη μουσική της ανανέωσης. Σε όλα τα μίτινγκ της καμπάνιας του, όπως και σε αυτό της Λυών, δηλώνει επανειλημμένα ότι «θέλει να περιβάλλεται από ανθρώπους της κοινωνίας των πολιτών και αρνείται να ανακυκλώσει το υπάρχον σύστημα».

Οι Γάλλοι, απόλυτα ευάλωτοι μετά τις διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην πατρίδα τους, την οικονομική κρίση και τα 7 εκατομμύρια ανέργους της χώρας, είναι επιρρεπείς σε ένα μανιφέστο ριζικής αλλαγής όπως του Μακρόν.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είναι το φαβορί και πιθανότατα θα προκριθεί στον δεύτερο γύρο μαζί με τη Μαρίν Λε Πεν. Εκνευρίζει λοιπόν τους υπόλοιπους υποψηφίους, οι οποίοι δεν έχουν πια άλλο τρόπο να τον επικρίνουν παρά κατηγορώντας τον ως «απαράτσικ» του συστήματος. Για τους συκοφάντες του, πίσω από το αγγελικό του πρόσωπο υπάρχει ένα εξαιρετικά «σκληρό» φιλελεύθερο πρόγραμμα. «Αμφιβάλλω ότι θα δεχτεί τη συνεργασία με άλλα κόμματα, αν χρειαστεί, στο πλαίσιο μιας συγκυβέρνησης», εξηγεί η κεντρώα ευρωβουλευτής Μαριέλ Ντε Σαρνέζ. Αλλες πολιτικές πηγές, ωστόσο, είναι ακόμα πιο «αυστηρές», θεωρώντας ότι οι Γάλλοι μισθωτοί ανησυχούν για τον φιλελευθερισμό του Μακρόν, ο οποίος συνοδεύεται από εργασιακή ανασφάλεια.

Λαμπρός από πολύ νέος, μετά τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ENA) και ένα μάστερ στη Φιλοσοφία, εθισμένος στην πολιτική, εγγράφεται στο σοσιαλιστικό κόμμα στα 24 του. Το 2007 αρνείται τις πολυάριθμες προτάσεις του Νικολά Σαρκοζί να ταχθεί στο πλευρό του.

Τελειώνοντας την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, γίνεται εφοριακός για δύο χρόνια, μέχρι να εργαστεί στην τράπεζα Rothschild, όπου αναλαμβάνει συγχωνεύσεις και εξαγορές και διευρύνει σημαντικά την οικονομική του επιφάνεια. Ενα βράδυ του 2010, σε μια γιορτή του οικονομολόγου Ζακ Αταλί, συναντάει τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος γίνεται ο μέντοράς του. Ιδια αντίληψη του χιούμορ, ίδια αγάπη για την πολιτική, ο Μακρόν γίνεται ο ειδικός σύμβουλός του, και το 2012 διορίζεται αναπληρωτής γενικός γραμματέας του προέδρου Ολάντ, εμπνέοντας σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές επιλογές του αρχηγού του κράτους. Ξέρει πώς να μιλήσει στους επιχειρηματίες και ο Φρανσουά Ολάντ τον διορίζει, τον Αύγουστο του 2014, υπουργό Οικονομικών. Θα συνδέσει το όνομά του με τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή.

Προσωπική ζωή σαν μυθιστόρημα

Δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις κριτικές και είναι πολύ προληπτικός. Εχει τυχερά γούρια, ένα από τα οποία είναι η γυναίκα του, η Μπριζίτ, κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερή του. Ξανθιά, λεπτή και χαμογελαστή, ήταν η καθηγήτριά του γαλλικών και θεάτρου όταν ο Εμανουέλ πήγαινε λύκειο. Ηταν τρελά ερωτευμένος μαζί της και είχε υποσχεθεί να την παντρευτεί. Και αυτό έκανε. Υιοθέτησε μάλιστα και τα δύο παιδιά της. Σήμερα είναι η ειδική σύμβουλός του και δεν τον αφήνει καθόλου, ακόμα και αν ο σκληρός νόμος της φύσης υπογραμμίζει κάθε μέρα λίγο περισσότερο τη διαφορά ηλικίας τους. Ετσι, ο Εμανουέλ Μακρόν χρειάστηκε πρόσφατα να απαντήσει σε φήμες για τη δήθεν ομοφυλοφιλία του.

Ενα βράδυ με τον ροκ σταρ Εμανουέλ Μακρόν-1

Ο Μακρόν με την κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερη σύζυγό του Μπριζίτ Τρονιέ.

Σύμφωνα με κάποιες ιστοσελίδες, διατηρεί σχέση με τον Ματιέ Γκαλέ, τον πρόεδρο του Radio France. Εξίσου όμορφος και λαμπρός, αν και πολύ αδέξιος. Ο Μακρόν διέψευσε τις φήμες, αφήνοντας ταυτόχρονα την αμφιβολία να αιωρείται. Για να διορθώσει το σφάλμα του, αποφάσισε να φωτογραφηθεί χέρι χέρι με τη γυναίκα του, για τέταρτη φορά μέσα σε λίγους μήνες, για το εξώφυλλο του εβδομαδιαίου περιοδικού Paris Match. «Εάν αυτή η ομοφυλόφιλη σχέση ήταν αλήθεια, δεν θα είχε ίσως ενοχλήσει τους Γάλλους, αλλά οι αντιλήψεις είναι ακόμη αρκετά αντιδραστικές. Αυτό δεν ισχύει για την περίπτωση του Μακρόν όμως. Εκείνος δεν έχει παρά έναν στόχο: τη νίκη», υπογραμμίζει ένας προσωπικός φίλος του υποψηφίου.

Χρηματοδότηση μιας κολοσσιαίας καμπάνιας

Δύο μήνες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (23/4/17), ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να δείξει ότι είναι αξεπέραστος στη Γαλλία αλλά και στο εξωτερικό, από το Βερολίνο μέχρι το Αλγέρι, όπου πραγματοποιεί όλο και περισσότερες συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα. Δεν αποκλείει να έρθει σύντομα και στην Αθήνα. Φυσικά, πολλοί παρατηρητές απορούν για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας. Πολλοί δηλώνουν ότι το Ελιζέ και ο περίγυρος του Φρανσουά Ολάντ χρηματοδοτούν ίσως κρυφά τον Μακρόν. Στην ερώτηση αυτή, οι εκπρόσωποι του κόμματος «Εμπρός» απαντούν ότι πρόκειται για ιδιωτικά χρήματα και μόνο. Πάνω από 11.000 γενναιόδωροι δωρητές έχουν κληθεί να συνεισφέρουν μέσω του δικτυακού τόπου του υποψηφίου, πατώντας μία από τις επιλογές 10, 20, 50, 100, 500 ευρώ ή και παραπάνω. Περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη συγκεντρωθεί, επιπλέον της πίστωσης των 8 εκατομμυρίων ευρώ που έχει δανειστεί ο υποψήφιος. Για να μαζέψει ακόμα περισσότερα χρήματα, ο Μακρόν πηγαίνει συχνά στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη για να παρευρεθεί σε ιδιαίτερα δείπνα. Για να καθίσει κάποιος στο τραπέζι του υποψηφίου, πρέπει να πληρώσει 7.500 ευρώ το άτομο (η μέγιστη δωρεά που επιτρέπει ο νόμος της Γαλλίας). Οι VIP δωρητές είναι διακριτικοί σήμερα, αλλά οι ειδικοί φοβούνται ότι περιμένουν πολλά από τον Μακρόν όταν εκλεγεί. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αυτό του κόμματος θα μπορούσε σύντομα να μετατραπεί σε αυτό που κατακρίνει έντονα, δηλαδή σε ένα προϊόν του συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή