Τουρκία: Ισόβια δεσμά προτείνει η εισαγγελία για πάνω από 40 Τούρκους στρατιώτες

Τουρκία: Ισόβια δεσμά προτείνει η εισαγγελία για πάνω από 40 Τούρκους στρατιώτες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την ποινή των ισοβίων δεσμών πρότεινε χθες η εισαγγελία για τους πάνω από 40 Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι δικάζονται για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Οι κατηγορούμενοι μετήχθησαν χθες, με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στο δικαστικό μέγαρο των Μούγλων (αρχαία Καρία) στη Μαρμαρίδα της ΝΔ Τουρκίας και κοντά στην ξενοδοχειακή μονάδα απ’ όπου ο Ερντογάν και η οικογένειά του διέφυγαν με ελικόπτερο λίγη ώρα προτού το ξενοδοχείο τους δεχθεί επίθεση από τις δυνάμεις των στασιαστών.

Περισσότεροι από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, όταν ομάδα στρατιωτικών αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Η εισαγγελία στα Μούγλα απήγγειλε χθες κατηγορίες εναντίον 47 υπόπτων, σχεδόν όλοι τους στρατιωτικοί, για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου, παραβίαση του Συντάγματος και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Στην προκαταρκτική του κατάθεση, ένας από τους πρώτους κατηγορουμένους ομολόγησε ότι αποδέχθηκε αποστολή με στόχο τη σύλληψη –αλλά όχι τη δολοφονία– του Ερντογάν. «Η αποστολή μου ήταν να συλλάβω τον πρόεδρο και να τον μεταφέρω σώο και αβλαβή στην αεροπορική βάση του Ακιντζί», είπε ο Γκοχάν Σονμεζάτες.

Ο Σονμεζάτες, αποταχθείς ταξίαρχος, περιγράφεται από την εισαγγελία ως επικεφαλής της επιχείρησης σύλληψης του Ερντογάν, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται επίμονα, όπως και το ότι ανήκει στο δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Το έκανα για την πατρίδα, για το έθνος, για να σταματήσω την εσωτερική παρακμή, τη διαφθορά και να προστατεύσω τη χώρα μου από την κουρδική τρομοκρατία του PKK», είπε ο Σονμεζάτες ενώπιον του δικαστηρίου.

Με πολιτικά ρούχα

Οι ύποπτοι, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο πρώην επιτελάρχης του Ερντογάν, προσήχθησαν χθες στο δικαστήριο φορώντας πολιτικά ρούχα, ενώ στην είσοδο του μεγάρου τούς υποδέχθηκε διαδήλωση 200 περίπου ατόμων, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα εναντίον των επιόρκων στρατιωτικών, απαιτώντας την καταδίκη των κατηγορουμένων σε θάνατο.

Τριάντα επτά από τους κατηγορουμένους φέρονται να διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην επίθεση κατά του πολυτελούς ξενοδοχείου Γκραν Γιαζιτσί Κλαμπ Τουρμπάν, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται για συμμετοχή στον σχεδιασμό και για παροχή βοήθειας στους στασιαστές. Οι κατηγορούμενοι πλησίασαν το θέρετρο όπου παραθέριζε ο Ερντογάν με την οικογένειά του και επιτέθηκαν σε αυτό πέφτοντας από ελικόπτερα με σχοινιά και ανοίγοντας πυρ εναντίον του κτιρίου. Ο Ερντογάν, όμως, και οι οικείοι του είχαν αναχωρήσει από το ξενοδοχείο λίγα λεπτά νωρίτερα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ερντογάν είπε ότι μουσουλμανική του πίστη βοήθησε αυτόν και την οικογένειά του να γλιτώσουν από τους επίδοξους δολοφόνους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή