Οφειλή 2 δισ. ευρώ προς τον ESM εξόφλησε η Ελλάδα

Οφειλή 2 δισ. ευρώ προς τον ESM εξόφλησε η Ελλάδα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένο κατά 2,7 δισ. ευρώ περίπου ήταν το χρέος της κεντρικής διοίκησης στο τέλος Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με το τέλος Σεπτεμβρίου, φτάνοντας τα 326,358 δισ. ευρώ. Χθες, ωστόσο, η Ελλάδα εξόφλησε 2 δισ. ευρώ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ως αποτέλεσμα της πώλησης της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, εξασφαλίζοντας ανάλογη μείωση του χρέους.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ESM, η ελληνική κυβέρνηση εξόφλησε χθες 2 δισ. ευρώ από τα 5,4 δισ. ευρώ που είχε εισπράξει στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τηρώντας τη σχετική συμφωνία που είχε κάνει μαζί του.

«Η έγκαιρη εξόφληση δείχνει ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ. «Είναι δείγμα ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα προχωρεί καλά», επρόσθεσε ο Γερμανός, του οποίου η θητεία ανανεώθηκε χθες για άλλα πέντε χρόνια.

Το ποσό των 2 δισ. ευρώ προήλθε, σύμφωνα με τον ESM, από την πώληση της Finansbank από την Εθνική. Η πώληση αυτή και η χρησιμοποίηση των σχετικών κεφαλαίων για την αποπληρωμή μέρους του δανείου του ESM αποτελούσαν όρο για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι τα 5,4 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απορροφήθηκαν από την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο ΕSM σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει τη διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Από την πλευρά του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε ότι το ίδιο μεταβίβασε τα 2 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, τα οποία πήρε από την Εθνική, σε εξόφληση της στήριξης που της παρείχε τον Δεκέμβριο του 2015, συμμετέχοντας στην αναδοχή αντίστοιχου ύψους υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).

Οπως σημειώνει το Ταμείο, μετά την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της, κατά τη διάρκεια του 2016, η Εθνική αποπλήρωσε τη χρηματοδοτική ενίσχυση που παρείχε το ΤΧΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή